Αυξάνει τις εκτιμήσεις της για την ινδική οικονομία η Fitch

Fitch

Fitch

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch, την Πέμπτη, αύξησε την εκτίμησή του για την οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας για το τρέχον οικονομικό έτος και το επόμενο λόγω της ισχυρής εγχώριας ζήτησης και της επίμονης αύξησης των επιπέδων εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, αλλά μετρίασε την άποψή του για μειώσεις επιτοκίων.

Η Fitch αναμένει ότι η ινδική οικονομία θα συνεχίσει την ισχυρή επέκτασή της, με το πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να προβλέπεται να αυξηθεί κατά 7,0% το δημοσιονομικό έτος 2025, το οποίο ξεκινά τον Απρίλιο, αύξηση 50 μονάδων βάσης (bps) από τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου, ανέφερε σε έκθεσή της.

Η οικονομία της Ινδίας αναπτύχθηκε κατά 8,4% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023, με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 18 μηνών, λόγω της ισχυρής μεταποιητικής και κατασκευαστικής δραστηριότητας.

“Με την αύξηση του ΑΕΠ να έχει υπερβεί το 8% για τρία συνεχόμενα τρίμηνα, αναμένουμε χαλάρωση της δυναμικής ανάπτυξης το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους, υποδηλώνοντας εκτίμηση 7,8% για ανάπτυξη το FY23/24”, ανέφερε η Fitch.

Η πρόβλεψη του οίκου αξιολόγησης για το οικονομικό έτος 2024, το οποίο λήγει αυτόν τον μήνα, είναι πάνω από την αναθεωρημένη εκτίμηση της ινδικής κυβέρνησης για 7,6% και μία από τις πιο αισιόδοξες που έχουν καταγραφεί.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας Shaktikanta Das δήλωσε πρόσφατα ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι πολύ κοντά στο 8%.

«Η εγχώρια ζήτηση, ειδικά οι επενδύσεις, θα είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης, εν μέσω σταθερών επιπέδων επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης», ανέφερε η Fitch.

“Οι προβλέψεις μας υποδηλώνουν ότι η ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα θα ξεπεράσει το εκτιμώμενο δυναμικό της οικονομίας και ότι ο ρυθμός αύξησης της δραστηριότητας θα μετριαστεί στη συνέχεια προς την τάση το FY25”.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό λιανικής, η Fitch αναμένει ότι ο ονομαστικός αριθμός θα μειωθεί σταθερά στο 4% μέχρι το τέλος του τρέχοντος ημερολογιακού έτους, με την υπόθεση ότι η πρόσφατη αστάθεια των τιμών των τροφίμων θα υποχωρήσει.

Τώρα αναμένει ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας θα μειώσει τα επιτόκια μόνο το δεύτερο εξάμηνο του ημερολογιακού έτους, μειώνοντας την εκτίμησή της σε 50 μ. β. μειώσεων επιτοκίων, από 75 μ. β. τον Δεκέμβριο, λόγω των ισχυρότερων προοπτικών ανάπτυξης.

Η RBI διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο repos στο 6,50% για τις τελευταίες έξι διαδοχικές συνεδριάσεις και επανέλαβε τη δέσμευσή της να επιτύχει τον στόχο του πληθωρισμού 4% σε βιώσιμη βάση.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο