Αυξάνονται οι ανησυχίες για τα ευρωπαϊκά ιδιωτικά πιστωτικά κεφάλαια

αποταμιευτές

πιστωτικά κεφάλαια

Τα ιδιωτικά πιστωτικά κεφάλαια της Ευρώπης δανείζονται όλο και περισσότερο από τις τράπεζες για να ενισχύσουν τις επιδόσεις τους, τροφοδοτώντας ανησυχίες σχετικά με τους ευρύτερους κινδύνους που θέτει αυτή η διασύνδεση.

Ένα ρεκόρ 80% των νέων ευρωπαϊκών ιδιωτικών πιστωτικών κεφαλαίων δανείστηκε από τις τράπεζες μέσω «γραμμών εγγραφής» το 2023, χρηματοδότηση που τους επιτρέπει να δανείζουν πριν αξιοποιήσουν τους επενδυτές τους για μετρητά, δείχνει έρευνα της MSCI Private Capital Solutions που μοιράστηκε με το Reuters.

Οι γραμμές συνδρομής χρησιμοποιούνται από ορισμένα πιστωτικά ταμεία για την ενίσχυση των αποδόσεων, σύμφωνα με ξεχωριστή μελέτη της MSCI. Η MSCI μελέτησε τις ομάδες που δημιουργήθηκαν πρόσφατα, επειδή τα κεφάλαια είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν γραμμές συνδρομής όταν αρχίζουν να λειτουργούν.

Οι ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), διερευνούν ήδη πιθανούς κινδύνους που θέτει η έκθεση των δανειστών σε πιστωτικά κεφάλαια, τα οποία είναι χαλαρά ρυθμιζόμενα και συνήθως χρηματοδοτούν εταιρείες που αγωνίζονται να δανειστούν απευθείας από τράπεζες ή στις αγορές ομολόγων.

Η έκρηξη των λεγόμενων σκιωδών τραπεζών έχει επίσης σημάνει συναγερμό σε ορισμένους χρηματοδότες, οι οποίοι επισημαίνουν την πιθανότητα νέων φουσκών περιουσιακών στοιχείων που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

«Η αύξηση της συμμετοχής στον τομέα της ιδιωτικής πίστωσης. . . φέρνει (τις τράπεζες) πιο κοντά στους εγγενείς κινδύνους του τομέα», δήλωσε ο Chris Naghibi, Chief Operating Officer της First Foundation (NYSE:FFWM) Bank.

Ορισμένα ιδιωτικά πιστωτικά ταμεία προσθέτουν επίσης μόχλευση στα δάνειά τους, μεγιστοποιώντας τις αποδόσεις αλλά ταυτόχρονα μεγεθύνοντας πιθανές απώλειες, δήλωσαν περισσότερες από 20 πηγές του κλάδου στο Reuters και σύμφωνα με ορισμένες καταθέσεις κεφαλαίων.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται καθώς η εταιρική δυσπραγία στην Ευρώπη έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό της από την έναρξη της πανδημίας COVID-19.

Ευελιξία

Τα ευρωπαϊκά ιδιωτικά πιστωτικά κεφάλαια, ενώ ένα κλάσμα του μεγέθους του τραπεζικού δανεισμού, έχουν τώρα 460 δισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση, εκτιμά η UBS. Η ανάπτυξή τους συμπίπτει με μια οικονομική επιβράδυνση που αυξάνει τις ανησυχίες ότι ο ιδιωτικός δανεισμός μπορεί να καθυστερεί τις αποφάσεις για την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων.

Δεδομένου ότι τα ταμεία αυτά δεν υποχρεούνται να δημοσιεύουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα δάνειά τους ή την τραπεζική μόχλευση που αναπτύσσουν, πέρα από την ενημέρωση των δικών τους επενδυτών, είναι δύσκολο για τις ρυθμιστικές αρχές και τους τραπεζικούς επενδυτές να γνωρίζουν εάν ο δανεισμός πιστωτικών κεφαλαίων είναι αρνητικός.

Μια πρόσφατη μελέτη της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) σημείωσε ότι οι συμμετέχοντες στην ιδιωτική πιστωτική αγορά έχουν μέχρι στιγμής αναφέρει ελάχιστες αθετήσεις έναντι της ευρύτερης αγοράς δανεισμού σε δανειολήπτες υψηλότερου κινδύνου.

Ο οίκος αξιολόγησης S&P Global αναμένει ότι οι χρεοκοπίες των Ευρωπαίων κερδοσκόπων δανειοληπτών που καλύπτει θα φθάσουν το 3,75% μέχρι τον Ιούνιο.

«Όλοι αναρωτιούνται γιατί δεν είμαστε μέχρι τώρα στο γόνατο στις εταιρικές αναδιαρθρώσεις», δήλωσε ο Peter Marshall, συν-επικεφαλής της ευρωπαϊκής αναδιάρθρωσης στην επενδυτική τράπεζα Houlihan Lokey.

Περισσότερες από δώδεκα πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι τα ιδιωτικά πιστωτικά κεφάλαια ήταν σε θέση να αποτρέψουν ορισμένες χρεοκοπίες με ευέλικτο δανεισμό, μερικές φορές χρησιμοποιώντας πολύπλοκες δομές αναχρηματοδότησης.

Η Deloitte εκτιμά ότι σχεδόν επτά στις 10 ευρωπαϊκές συμφωνίες ιδιωτικού χρέους έχουν μόνο έναν δανειστή, πράγμα που σημαίνει ότι έχει τον αποκλειστικό έλεγχο των προσφερόμενων όρων και των επιτοκίων που χρεώνονται.

Ορισμένα κεφάλαια, δήλωσε ο Patrick Marshall, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος για ιδιωτικές αγορές στην Federated Hermes (NYSE: FHI), αλλάζουν τους όρους του δανείου για να κλωτσήσουν το άγχος “στο μακρύ χορτάρι”.

«Αλλά αυτό που πρόκειται να συμβεί είναι ότι οι ανακτήσεις (δανείων) θα είναι επίσης χαμηλότερες», είπε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alvarez & Marsal, Chris Johnston, δήλωσε ότι ορισμένα κεφάλαια συνεργάστηκαν με ιδιοκτήτες εταιρειών για να αποφύγουν την αποκρυστάλλωση μιας απώλειας.

Οι διευκολύνσεις πληρωμών σε είδος (PIKs), όπου οι επιχειρήσεις αυξάνουν τις πληρωμές τόκων που πρέπει να καταβληθούν τα επόμενα χρόνια, παρατηρήθηκαν στο 3,5% των 167 συμφωνιών άμεσου δανεισμού σε έξι ευρωπαϊκές χώρες το τελευταίο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τον πάροχο πιστωτικών πληροφοριών Reorg.

Αυτό ήταν σχεδόν διπλάσιο από το 1,9% των συμφωνιών που αφορούσαν PIK το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους, δήλωσε η Reorg.

Ξεχωριστά, το ένα πέμπτο των ευρωπαϊκών ιδιωτικών πιστωτικών συμφωνιών το τελευταίο τρίμηνο του 2023 ήταν αναχρηματοδοτήσεις χρέους που επέκτειναν τις αποπληρωμές δανείων, διαπίστωσε η Deloitte, το υψηλότερο ποσοστό από το 2020.

«Αυτό βοηθά να βγει η μέρα που θα υπάρχει ένας υπολογισμός με το υψηλότερο κόστος του χρέους», δήλωσε ο Andrew Wilkinson, ανώτερος εταίρος αναδιάρθρωσης στη δικηγορική εταιρεία Weil Gotshal.

Οι τράπεζες μπορούν επίσης να παρατείνουν τις διάρκειες, αλλά υποχρεούνται να το αποτυπώνουν αυτό σε δηλωτέα στοιχεία, όπως δείκτες μέτρησης της ποιότητας των δανείων και εκτιμώμενων πιστωτικών ζημιών, έναντι των οποίων πρέπει να προβαίνουν σε προβλέψεις.

Μετάδοση

Ο Marshall της Federated Hermes δήλωσε ότι οι Αμερικανοί και οι Ασιάτες επενδυτές ζήτησαν επίσης μερικές φορές από ευρωπαϊκά κεφάλαια να προσθέσουν μόχλευση, μια πρακτική ήδη κοινή στις ΗΠΑ.

Η Ares Management (NYSE:ARES) Corporation δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι το ταμείο της Ares Capital Europe VI είχε συγκεντρώσει 11 δισεκατομμύρια ευρώ σε ίδια κεφάλαια και θα είχε περισσότερα από 16 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσιμου κεφαλαίου, συμπεριλαμβανομένης της αναμενόμενης μόχλευσης.

Ενώ η πρόσβαση στη μόχλευση δεν σημαίνει πάντα ότι θα αναπτυχθεί, πηγές ανέφεραν ότι τέτοιες δομές θα μπορούσαν να χαλαρώσουν γρήγορα σε περιόδους πίεσης στην αγορά.

«Θα μπορούσε να υπάρξει κάποιο είδος γεγονότος μετάδοσης όπου ένα ταμείο δεν μπορεί να ανανεώσει το βραχυπρόθεσμο χρέος του και αναγκάζεται να ζητήσει κεφάλαια από τους επενδυτές του», δήλωσε ο Keith Crouch, εκτελεστικός διευθυντής της μονάδας ιδιωτικών κεφαλαίων της MSCI.

Τα κεφάλαια ιδιωτικού χρέους είναι πλέον «μέρος του τραπεζικού οικοσυστήματος», δήλωσε ο Marshall της Federated Hermes, προσθέτοντας ότι η περαιτέρω ρύθμιση δεν θα ήταν «κακό πράγμα».

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο