- Σε τροχιά αντίθετη από την αναμενόμενη κινήθηκαν τον Σεπτέμβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου αφού, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), το πρόβλημα των αυξανόμενων οφειλών στα δημόσια νοσοκομεία συνεχίζεται, ενώ ταυτόχρονα δεν καταγράφεται αξιόλογη μείωση και στις οφειλές των υπολοίπων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
Ειδικότερα, οι οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων έφτασαν στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 1,28 δισ. ευρώ από 1,2 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου, ενώ η συμφωνία που έχει γίνει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αφενός να μειωθεί στο ελάχιστο το χρέος των νοσοκομείων αλλά και να σταματήσει η συσσώρευση νέων χρεών.
- Το πρόβλημα, στην πράξη, είναι ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη βιώσιμη λύση, ώστε να ξεκαθαριστεί το “κουβάρι” που επικρατεί στην εκκαθάριση του clawback. Η δέσμευση που έχει αναλάβει η Αθήνα είναι να εκκαθαρίσει περίπου 300 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό συζητήθηκε και κατά τις συναντήσεις που υπήρξαν τον περασμένο μήνα, στο πλαίσιο της αξιολόγησης της χώρας με βάση το ευρωπαϊκό εξάμηνο. Η σχετική δέσμευση επαναλήφθηκε με χρονοδιάγραμμα μέχρι και το τέλος του χρόνου.
Οι τεχνοκράτες από τις Βρυξέλλες πάντως δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι τόσο στα δημόσια νοσοκομεία, όσο και γενικότερα, η προσπάθεια για μηδενισμό των οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες δείχνει να έχει “παγώσει” ή τουλάχιστον να κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς.
- Επίσης, παρατήρησαν ότι όσο περνά ο καιρός, η καθυστέρηση της αποπληρωμής υποχρεώσεων του δημοσίου ξεπερνά όλο και περισσότερο τις 90 ημέρες, ενώ ως γνωστό, όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα οδηγία, με βάση την οποία μια οφειλή καθίσταται ληξιπρόθεσμη μετά από καθυστέρηση 30 ημερών. Είναι σαφές ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη μακριά από το να υιοθετήσει τη νέα οδηγία.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο