Πτωτικά ξεκίνησαν την συνεδρίαση οι βασικοί δείκτες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, αφού η Κίνα ανακοίνωσε περισσότερους αμοιβαίους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, εντείνοντας τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο και εντείνοντας τους φόβους για παγκόσμια ύφεση.
Στο χρηματιστήριο, ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,70%, ο δείκτης S&P 500 πραγματοποιεί κέρδη 0,33%, και ο δείκτης Nasdaq 100 σημειώνει άνοδο 0,90%.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης συνεχίζονται με τις ασταθείς συναλλαγές που παρατηρήθηκαν στις αγορές μετρητών την Τρίτη, με τον S&P 500 να κλείνει τελικά 1,6% χαμηλότερα στις 4.982,77 μονάδες, σηματοδοτώντας το πρώτο του κλείσιμο κάτω από το όριο των 5.000 σε σχεδόν ένα χρόνο. Ο δείκτης ευρείας βάσης είναι σχεδόν 19% από το υψηλό ρεκόρ του, κοντά σε μια bear market.
Κατά τη διάρκεια τεσσάρων ημερών, ο Dow έχει χάσει περισσότερες από 4.500 μονάδες, πάνω από 10%, ενώ ο S&P 500 έχει υποστεί απώλειες 12%. Ο Nasdaq Composite υποχώρησε περισσότερο από 13% εκείνη την περίοδο.
Η Κίνα ανακοίνωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι θα επιβάλει δασμούς 84% σε προϊόντα των ΗΠΑ από την Πέμπτη, έναντι 34% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.
Αυτό ακολούθησε το γεγονός ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εισήγαγε μια νέα αύξηση 50% στις κινεζικές εισαγωγές αργά την Τρίτη, σηματοδοτώντας μια δραματική κλιμάκωση των παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων και με αποτέλεσμα σωρευτικό δασμό 104% στις κινεζικές εισαγωγές.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας είχε δηλώσει νωρίτερα την Τετάρτη ότι το Πεκίνο θα λάβει «αποφασιστικά και ισχυρά» μέτρα για να προστατεύσει τα δικά του συμφέροντα.
Άλλοι αξιοσημείωτοι δασμοί περιελάμβαναν δασμό 20% για την Ευρωπαϊκή Ένωση, 24% για την Ιαπωνία, 46% για το Βιετνάμ, 25% για τη Νότια Κορέα και 32% για την Ταϊβάν.
Οι δασμοί αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης εμπορικής στρατηγικής των ΗΠΑ που επιβάλλει υψηλούς φόρους σε χώρες που θεωρείται ότι έχουν αθέμιτα εμπορικά πλεονεκτήματα.
Η αλλαγή πολιτικής έχει ταράξει τις παγκόσμιες αγορές, πυροδότησε αντίποινα από βασικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ και ενίσχυσε τους φόβους για μια ευρύτερη οικονομική ύφεση.
Οι κίνδυνοι παγκόσμιας ύφεσης δεν αποτιμώνται – Goldman
Ωστόσο, παρά αυτές τις βαριές πρόσφατες απώλειες, οι αναλυτές της Goldman Sachs δήλωσαν ότι οι παγκόσμιοι κίνδυνοι ύφεσης δεν έχουν ακόμη τιμολογηθεί πλήρως από τις αγορές, σηματοδοτώντας περαιτέρω πτώση στο μέλλον.
«Μεταξύ των κοινών μετρητών ύφεσης, μόνο το VIX βρίσκεται σε επίπεδα που σχετίζονται με προηγούμενες κορυφές ύφεσης: η μεταβλητότητα των μετοχών με μεγαλύτερη ημερομηνία, τα πιστωτικά περιθώρια και η καμπύλη αποδόσεων δεν είναι», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της Goldman Sachs.
«Πιστεύουμε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συνεχίσουμε να πιέζουμε προς την τιμολόγηση πλήρους ύφεσης, κάτι που θα συνεπαγόταν ασθενέστερες μετοχές, ευρύτερα πιστωτικά περιθώρια, βαθύτερο κύκλο περικοπών της Fed και υψηλότερη αστάθεια των μετοχών με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια», προσθέτουν.
Οι αναλυτές είπαν ότι ο πιο άμεσος δρόμος προς την ανάκαμψη θα ήταν μια σημαντική αναστροφή της εμπορικής πολιτικής, καθώς τα τρέχοντα σήματα τιμών και μακροοικονομικών σημάτων δεν προσφέρουν ακόμη ένα κατώτατο όριο έναντι των καθοδικών κινδύνων.
Τα πρακτικά της Fed
Εκτός από την εισαγωγή των τιμολογίων, οι επενδυτές θα παρακολουθούν τα πρακτικά της συνεδρίασης της Federal Reserve, που αναμένεται αργότερα στη συνεδρίαση.
Η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο, Mary Daly, έγινε την Τρίτη η τελευταία κεντρική τραπεζίτης των ΗΠΑ που είπε ότι δεν υπάρχει βιασύνη για μείωση των επιτοκίων παρά την αβεβαιότητα γύρω από το μέγεθος και το εύρος των δασμών του Τραμπ.
Ωστόσο, αυξάνονται οι εικασίες ότι η Federal Reserve θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια πολιτικής της το συντομότερο τον επόμενο μήνα, για να αντισταθμίσει την επιβράδυνση της ανάπτυξης καθώς δαγκώνουν οι δασμοί.
Υπάρχει πλέον πιθανότητα 56% για μείωση των επιτοκίων της Fed τον Μάιο, από περίπου 40% νωρίτερα την ημέρα, με βάση τις τιμές των βραχυπρόθεσμων συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης επιτοκίων των ΗΠΑ που διαπραγματεύονται στον Όμιλο CME (NASDAQ:CME).
Η Delta δεν επιβεβαιώνει το guidance
Στον εταιρικό τομέα, η Delta Air Lines (NYSE:DAL) δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι δεν θα επιβεβαιώσει την οικονομική καθοδήγησή της για ολόκληρο το έτος, επικαλούμενη την αβεβαιότητα γύρω από την τροχιά των δασμολογικών σχεδίων του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
«Δεδομένης της έλλειψης οικονομικής σαφήνειας, είναι πρόωρο αυτή τη στιγμή να παρέχουμε μια ενημερωμένη προοπτική πλήρους έτους», ανέφερε ο αερομεταφορέας σε δήλωση την Τετάρτη. Η Delta σημείωσε ότι θα παράσχει οικονομική ενημέρωση αργότερα μέσα στο έτος «καθώς βελτιώνεται η ορατότητα».
Η Walmart (NYSE:WMT) ακολούθησε το παράδειγμά της, με τον γίγαντα λιανικής να τραβάει τις προοπτικές του για λειτουργικά έσοδα το πρώτο τρίμηνο, επικαλούμενος την αβεβαιότητα σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο των σαρωτικών δασμών στην Κίνα, το Βιετνάμ και άλλες βασικές πηγές αγαθών σε όλο τον κόσμο.
Η Constellation Brands (NYSE:STZ), η ιδιοκτήτρια μπύρας όπως η Modelo και η Pacifico, θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματά της μετά το κλείσιμο των ΗΠΑ.
Σε χαμηλό τεσσάρων ετών η τιμή του πετρελαίου
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Τετάρτη, πέφτοντας στα χαμηλότερα επίπεδά τους σε περισσότερα από τέσσερα χρόνια, καθώς εντάθηκε ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent υποχωρούν 6,2% στα 58,88 δολάρια το βαρέλι και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate σημειώνουν απώλειες 6,6% στα 55,65 δολάρια το βαρέλι.
Το πετρέλαιο έχει χάσει περίπου το ένα πέμπτο της αξίας του από τότε που ο Τραμπ ανακοίνωσε υψηλότερους δασμούς στους εμπορικούς του εταίρους στις 2 Απριλίου, τη μεγαλύτερη πτώση πέντε ημερών από τον Μάρτιο του 2022.
πηγή: investing.com

