Αύξηση καταγράφουν οι εξαγωγές σόγιας της Παραγουάης

σόγιας Παραγουάης

Οι εξαγωγές σόγιας της Παραγουάης, που καθυστέρησαν λόγω της χαμηλής στάθμης των ποταμών και των αδύναμων τιμών νωρίτερα φέτος, κερδίζουν δυναμική, σύμφωνα με στοιχεία αποστολών που κοινοποιήθηκαν στο Reuters, καθώς οι αγρότες επιταχύνουν τις πωλήσεις λόγω της ισχυρότερης παγκόσμιας ζήτησης και των πιο ρόδινων τιμών.

Οι αποστολές ελαιούχων σπόρων του μεσόγειου έθνους της Νότιας Αμερικής έφτασαν τους 1,13 εκατομμύρια μετρικούς τόνους τον Μάιο, αυξημένες κατά περίπου 34% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως, καθιστώντας τον μακράν τον ισχυρότερο μήνα του έτους μέχρι στιγμής.

Η Παραγουάη, η οποία ξεπέρασε τη γειτονική Αργεντινή που επλήγη από την ξηρασία ως ο Νο 3 εξαγωγέας σπόρων σόγιας πέρυσι, αναμένεται να συγκομίσει ρεκόρ σοδειάς σόγιας άνω των 10 εκατομμυρίων τόνων για τη σεζόν 2023/24. Ωστόσο, οι αποστολές είχαν σταματήσει λόγω της χαμηλής στάθμης των ποταμών, κλειδί για τις φορτηγίδες που μεταφέρουν τα σιτηρά κάτω από το ποτάμι.

«Τώρα η κατάσταση βελτιώνεται για τον αγρότη της Παραγουάης που εξακολουθεί να έχει σιτηρά», δήλωσε ο Μανουέλ Φερέιρα, τοπικός σύμβουλος και πρώην υπουργός Οικονομικών. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σόγιας του Ιουλίου στο Rosario έχουν επίσης φτάσει περίπου τα 325 δολάρια, αφού έπεσαν κάτω από τα 280 δολάρια τον Φεβρουάριο.

Η χώρα φιλοξενεί βασικούς παγκόσμιους εμπόρους σιτηρών, με μεγάλους εξαγωγείς, συμπεριλαμβανομένων των Cargill, Vitara και Bunge (NYSE: BG).

Τα στοιχεία που κοινοποιήθηκαν στο Reuters από την εθνική διεύθυνση φορολογικών εσόδων της Παραγουάης δείχνουν ότι μέχρι τα τέλη Μαΐου, η χώρα είχε εξαγάγει σχεδόν 4,6 εκατομμύρια τόνους σόγιας. Οι πωλήσεις ξεκίνησαν καλά το έτος, αλλά σταμάτησαν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Ο Hector Cristaldo, πρόεδρος της ένωσης παραγωγής σιτηρών της Παραγουάης, δήλωσε ότι οι καλλιεργητές σόγιας «περίμεναν μια ανάκαμψη» στις τιμές αφού κράτησαν τη σοδειά τους εν μέσω της διακοπής των φορτηγίδων που έφεραν τα ρηχά ποτάμια.

Ο Φερέιρα πρόσθεσε ότι η ζήτηση αυξάνεται επίσης από τη γειτονική Αργεντινή, έναν από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους εξαγωγείς θρυμματισμένου σογιέλαιου και αλεύρων που υποβάλλονται σε επεξεργασία από σόγια σε τεράστια εργοστάσια κατά μήκος του ποταμού Παρανά πριν εξαχθούν.

“(Χρειάζονται) μεγαλύτερο όγκο για τον ισχυρό κύκλο σύνθλιψης μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου”, δήλωσε ο Φερέιρα, προσθέτοντας ότι οι παγκόσμιες τιμές θα μπορούσαν να λάβουν περαιτέρω ώθηση καθώς η καλλιέργεια των ΗΠΑ εξαντλείται τους επόμενους μήνες.

Τα ποτάμια της Παραγουάης, ωστόσο, παραμένουν χαμηλά με μια σοβαρή ξηρασία στους υγρότοπους Pantanal στη δυτική Βραζιλία που επηρεάζει τη στάθμη του νερού, πράγμα που σημαίνει ότι οι φορτηγίδες δεν μπορούν να αναλάβουν πλήρη φορτία.

“Οι φορτηγίδες δεν φορτώνονται στην πλήρη χωρητικότητά τους και αυτό δημιουργεί καθυστερήσεις στις αποστολές”, δήλωσε η Sonia Tomassone, σύμβουλος εξωτερικού εμπορίου στο Επιμελητήριο Εξαγωγέων Ελαιούχων Σπόρων και Δημητριακών της Παραγουάης (CAPECO).

Η στάθμη του ποταμού Παραγουάη κοντά στο βασικό λιμάνι σιτηρών Villeta ανήλθε σε 0,85 μέτρα τη Δευτέρα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, πολύ κάτω από τα 3,5 μέτρα πριν από ένα χρόνο, αν και καλύτερα από ό, τι τον Μάρτιο, όταν ήταν κοντά στο μηδέν. Αναμένεται πιο ξηρός καιρός.

Οι πλωτές οδοί που μετακινούν φορτηγίδες σε θαλάσσιους λιμένες κάτω από τον ποταμό στην Αργεντινή και την Ουρουγουάη είναι απαραίτητες για την Παραγουάη. Σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι 4 εκατομμύρια τόνοι σόγιας που προορίζονται για εξαγωγή αυτή τη σεζόν πρέπει να ταξιδέψουν κατά μήκος ποταμών.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο