Αύξηση κατέγραψε ο δείκτης αισιοδοξίας των μικρών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ

επιχειρήσεις ΗΠΑ

Η εμπιστοσύνη στις μικρές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και τα σχέδια προσλήψεων αυξήθηκαν τον Μάιο στα υψηλότερα επίπεδα του έτους, αλλά οι επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ οδήγησαν επίσης την αβεβαιότητα σε υψηλό σχεδόν τεσσάρων ετών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Η Εθνική Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων (NFIB) δήλωσε ότι ο δείκτης αισιοδοξίας μικρών επιχειρήσεων αυξήθηκε οκτώ δέκατα της μονάδας στο 90,5 τον περασμένο μήνα, τον δεύτερο συνεχόμενο μήνα που αυξήθηκε μετά την πτώση τον Μάρτιο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2012.

Παρά την άνοδο, ήταν ο 29ος συνεχόμενος μήνας που ο δείκτης ήταν κάτω από τον μέσο όρο 50 ετών των 98 ετών. Ο δείκτης αβεβαιότητας της NFIB αυξήθηκε εννέα μονάδες στις 85, την υψηλότερη ένδειξη από τον Νοέμβριο του 2020, τον μήνα που πραγματοποιήθηκαν οι τελευταίες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Είκοσι δύο τοις εκατό των ιδιοκτητών ανέφεραν ότι ο πληθωρισμός ήταν το πιο σημαντικό πρόβλημα στη λειτουργία της επιχείρησής τους, αμετάβλητο από τον Απρίλιο. Το μερίδιο των επιχειρήσεων που σχεδιάζουν αυξήσεις τιμών αυξήθηκε κατά δύο μονάδες στο 28%.

Το καθαρό ποσοστό των ιδιοκτητών που αύξησαν τις μέσες τιμές πώλησης ήταν 25%, επίσης αμετάβλητο από τον Απρίλιο. Η Federal Reserve παρακολουθεί στενά τον ρυθμό αύξησης των τιμών καθώς προσπαθεί να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%.

Υπήρχαν κάποιες ενδείξεις ότι οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων μπορεί να αρχίσουν να αποσύρονται από την αύξηση των μισθών. Ένα καθαρό 37% των ιδιοκτητών ανέφερε αύξηση των αποζημιώσεων, μειωμένη κατά μία μονάδα από το 38% τον Απρίλιο, ενώ το 18% σχεδίαζε να αυξήσει την αποζημίωση τους επόμενους τρεις μήνες, μείωση τριών μονάδων και τη χαμηλότερη ένδειξη από τον Μάρτιο του 2021.

Οι μικρές επιχειρήσεις αισθάνονται όλο και περισσότερο πιεσμένες ενόψει του επίμονου πληθωρισμού και του υψηλού κόστους δανεισμού. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται την Τετάρτη να αφήσει αμετάβλητο το επιτόκιο αναφοράς μίας ημέρας στο τρέχον εύρος 5,25%-5,50%, όπου βρίσκεται από τον περασμένο Ιούλιο. Η Fed έχει αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής της κατά 525 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο του 2022, προκειμένου να εξουδετερώσει τον αυξημένο πληθωρισμό.

«Για 29 συνεχόμενους μήνες, οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων έχουν εκφράσει ιστορικά χαμηλή αισιοδοξία και οι απόψεις τους για τις μελλοντικές επιχειρηματικές συνθήκες βρίσκονται στα χειρότερα επίπεδα των τελευταίων 50 ετών», δήλωσε ο Bill Dunkelberg, επικεφαλής οικονομολόγος της NFIB, καθώς ο πληθωρισμός βρέθηκε και πάλι στην κορυφή της λίστας των ανησυχιών των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων.

Ο πληθωρισμός παραμένει κολλώδης σε υψηλά επίπεδα και οι ανανεωμένες ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας συνεχίζει να προσθέτει εργαζόμενους σε σταθερό ρυθμό έχουν αναγκάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές να μειώσουν τα στοιχήματα σε περίπου ίσες πιθανότητες ότι η Fed θα ξεκινήσει τον κύκλο χαλάρωσης τον Σεπτέμβριο.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο