Αύξηση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Γερμανία τον Μάιο

οικονομία Γερμανία

πληθωρισμός

Ο γερμανικός πληθωρισμός αυξήθηκε τον Μάιο λόγω των υψηλότερων τιμών των υπηρεσιών, ανακοίνωσε την Τετάρτη η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία.


Οι γερμανικές τιμές καταναλωτή, εναρμονισμένες σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξήθηκαν κατά 2,8% τον Μάιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Είχαν αυξηθεί κατά 2,4% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο.


«Ο ρυθμός πληθωρισμού είναι ελαφρώς αυξημένος και πάλι, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των τιμών των υπηρεσιών», δήλωσε η Ruth Brand, πρόεδρος της στατιστικής υπηρεσίας.

Οι τιμές των υπηρεσιών ήταν 3,9% υψηλότερες τον Μάιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, μετά από αύξηση 3,4% τον προηγούμενο μήνα.

Αυτή ήταν μια σημαντική επιτάχυνση της αύξησης των τιμών σε ετήσια βάση, η οποία μπορεί να αποδοθεί εν μέρει στο τέλος του αποτελέσματος βάσης σύγκρισης μετά τη θέσπιση ενός εθνικού συστήματος φθηνών σιδηροδρομικών ταξιδιών τον Μάιο του 2023.

«Αντίθετα, οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων είχαν αρνητική επίδραση στον συνολικό πληθωρισμό από την αρχή του έτους», δήλωσε ο Brand.

Οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων μειώθηκαν κατά 1,1%, σε σύγκριση με τον Μάιο του 2023 και οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 0,6%, με τον ρυθμό πληθωρισμού για τα τρόφιμα να είναι σημαντικά χαμηλότερος από τον συνολικό ρυθμό πληθωρισμού.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ήταν στο 3,0% τον Μάιο, αμετάβλητος από τον Απρίλιο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί στενά τον πυρήνα του πληθωρισμού. Η τράπεζα προχώρησε στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της από το 2019 την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενη την πρόοδο στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, παρόλο που αναγνώρισε ότι ο αγώνας απέχει πολύ από το να τελειώσει.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο