Αύξηση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ισπανία τον Μάρτιο

πληθωρισμός

Ο εναρμονισμένος με την Ευρωπαϊκή Ένωση δωδεκάμηνος πληθωρισμός (ΕνΔΤΚ) της Ισπανίας αυξήθηκε στο 3,3% τον Μάρτιο από 2,9% την περίοδο έως τον Φεβρουάριο, λόγω της αύξησης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που δημοσίευσε την Παρασκευή η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (INE).

Ο φόρος προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στην ηλεκτρική ενέργεια επέστρεψε στο 21% από 10%, αφού η ισπανική κυβέρνηση διέκοψε τα μέτρα που είχε λάβει για να απαλύνει τον πόνο του πληθωρισμού μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα στοιχεία του INE ήταν υψηλότερα από την πρόωρη εκτίμηση της 27ης Μαρτίου και τη μέση εκτίμηση 3,2% των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

“Τα σημερινά στοιχεία είναι σύμφωνα με τις προσδοκίες, οπότε ο πληθωρισμός θα μπορούσε να κυμανθεί κατά μέσο όρο γύρω στο 3,1% κατά τη διάρκεια του 2024 (3,2 έως το τέλος του έτους) και να μειωθεί στο 2% κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια του 2025”, δήλωσε ο Miguel Cardoso από την BBVA (BME:BBVA) Research σε ηλεκτρονικό μήνυμα.

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ έχει δώσει σημάδια ύφεσης. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Πέμπτη ότι η μείωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, η οποία εκτιμάται στο 2,4% τον Μάρτιο, όχι πολύ μακριά από τον στόχο του 2%, “δεν θα είναι γραμμική”, με διακυμάνσεις να αναμένονται τους επόμενους μήνες.

Η ταχεία αύξηση των μισθών στη ζώνη του ευρώ, που θεωρείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ως η μεγαλύτερη απειλή για τον πληθωρισμό, επιβραδύνεται, οι επενδύσεις είναι αδύναμες και ο τραπεζικός δανεισμός είναι στάσιμος – όλα αυτά δείχνουν περαιτέρω μείωση των πιέσεων στις τιμές.

Ο πυρήνας του πληθωρισμού της Ισπανίας, ο οποίος αφαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των νωπών τροφίμων και της ενέργειας, ήταν 3,3% τους 12 μήνες έως τον Μάρτιο, από 3,5% την περίοδο έως τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το INE.

Οι εθνικές τιμές καταναλωτή της Ισπανίας αυξήθηκαν κατά 3,2% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, από 2,8% την περίοδο έως τον Φεβρουάριο. Ο πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ τον Μάρτιο ήταν υψηλότερος από αυτόν της Γερμανίας και της Γαλλίας, 2,3% και 2,4% αντίστοιχα.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο