Αύξηση κατέγραψε τον Μάρτιο ο παγκόσμιος δείκτης τιμών τροφίμων

τροφίμων

Ο παγκόσμιος δείκτης τιμών της υπηρεσίας τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών ανέκαμψε τον Μάρτιο από το χαμηλό τριών ετών, ενισχυμένος από τις αυξήσεις για τα φυτικά έλαια, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ο δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), ο οποίος παρακολουθεί τα πιο εμπορεύσιμα προϊόντα διατροφής παγκοσμίως, ήταν κατά μέσο όρο 118,3 μονάδες τον Μάρτιο, από τις αναθεωρημένες 117,0 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ανέφερε ο οργανισμός την Παρασκευή.

Η μέτρηση του Φεβρουαρίου ήταν η χαμηλότερη για τον δείκτη από τον Φεβρουάριο του 2021 και σηματοδότησε έβδομη συνεχόμενη μηνιαία πτώση.

Οι διεθνείς τιμές των τροφίμων μειώθηκαν απότομα από την κορυφή ρεκόρ τον Μάρτιο του 2022 κατά την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η τελευταία μηνιαία μέτρηση του FAO ήταν 7,7% κάτω από το επίπεδο του προηγούμενου έτους, ανέφερε.

Τον Μάρτιο, ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του οργανισμού αυξήθηκε κατά 8% σε μηνιαία βάση, ο δείκτης γαλακτοκομικών προϊόντων κέρδισε σχεδόν 2,9% για έκτη συνεχόμενη μηνιαία άνοδο, ενώ ο δείκτης κρέατος πρόσθεσε 1,7%.

Τα κέρδη αυτά αντιστάθμισαν τις μειώσεις για τα σιτηρά, τα οποία μειώθηκαν κατά 2,6% από τον Φεβρουάριο, και για τη ζάχαρη, η οποία μειώθηκε κατά 5,4%.

Σε ξεχωριστές εκτιμήσεις προσφοράς και ζήτησης δημητριακών, ο FAO αύξησε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2023/24 σε 2,841 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους από 2,840 εκατομμύρια που προβλεπόταν τον περασμένο μήνα, αύξηση 1,1% από την προηγούμενη σεζόν.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο