Αύξηση των πωλήσεων PC βλέπουν οι αναλυτές το 2024

PC

Η ύφεση στις πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών (PC) είναι πιθανό να τερματιστεί το επόμενο έτος, καθώς οι καταναλωτές φαίνεται ότι θα αγοράσουν νεότερους υπολογιστές, με τη ζήτηση για συσκευές εξοπλισμένες με χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης να ενισχύει περαιτέρω την αγορά, σύμφωνα με τους αναλυτές.

“Στο τέλος μιας δύσκολης χρονιάς για την αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών, υπάρχει επιτέλους λόγος για αισιοδοξία. Η Canalys αναμένει ότι η αγορά PC θα επιστρέψει σε ανάπτυξη 8% το 2024, καθώς οι πελάτες θα αναζητήσουν να ανανεώσουν τους υπολογιστές της εποχής της πανδημίας και θα εμφανιστούν νέες συσκευές με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης”, αναφέρουν οι αναλυτές Ben Caddy και Kieren Jessop σε έκθεση της 20ής Δεκεμβρίου.

Ο τερματισμός της υποστήριξης του λειτουργικού συστήματος Windows 10 από τη Microsoft στις 14 Οκτωβρίου 2025, σύμφωνα με τον κανονικό 10ετή κύκλο ζωής υποστήριξης, “θα μπορούσε να αποτρέψει εκατοντάδες εκατομμύρια συσκευές από το να αποκτήσουν δεύτερη ζωή”, δήλωσε η Canalys, γεγονός που θα οδηγήσει περαιτέρω τις πωλήσεις νεότερων υπολογιστών.

“Η τεράστια και γερασμένη εγκατεστημένη βάση των εμπορικών υπολογιστών που ξεπερνούν την τετραετία μέχρι το 2024 αναμένεται να καταστήσει αναγκαία την ανανέωση, συμπίπτοντας με την πιεστική ζήτηση για μετάβαση προς τα Windows 11”, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγοράς IDC. Αναμένει ότι η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 3,4% το επόμενο έτος από το 2023.

Τα στοιχεία της IDC αποκάλυψαν ότι το 2020 σημειώθηκε η υψηλότερη αύξηση των παγκόσμιων πωλήσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών από το 2010, με καταλύτη τη στροφή προς την εξ αποστάσεως εργασία και μάθηση που προκλήθηκε από την πανδημία.

Οι παγκόσμιες αποστολές ηλεκτρονικών υπολογιστών ανήλθαν σε 68,5 εκατομμύρια μονάδες το τρίτο τρίμηνο του 2023, σημειώνοντας μείωση του όγκου κατά 7,2% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της IDC.

Οι αποστολές έχουν σημειώσει διαδοχικές τριμηνιαίες μειώσεις από τις αρχές του 2022, λόγω των μακροοικονομικών αντιξοοτήτων, της αδύναμης ζήτησης στο λιανικό και εμπορικό εμπόριο και της μετατόπισης των προϋπολογισμών πληροφορικής από τις αγορές συσκευών.

Η έκρηξη της γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να ενισχύσει τις πωλήσεις υπολογιστών, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν ενεργά την ενσωμάτωση χαρακτηριστικών τεχνητής νοημοσύνης που βελτιώνουν την παραγωγικότητα και τις εμπειρίες αναψυχής, σύμφωνα με την Canalys.

Η εταιρεία προβλέπει ότι το 60% των υπολογιστών που θα διατεθούν το 2027 θα είναι με δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης. “Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι οποίοι αποτελούν κεντρικό στοιχείο της σύγχρονης εργασίας και ζωής, πρόκειται τώρα να εξελιχθούν τόσο στον τομέα του λογισμικού όσο και στον τομέα του υλικού για να συμβαδίσουν με αυτή την τάση. “

Ο διευθύνων σύμβουλος της HP Enrique Lores δήλωσε στο CNBC τον περασμένο μήνα ότι οι νέοι υπολογιστές της εταιρείας με δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης θα συμβάλουν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης της αγοράς των υπολογιστών.

“Αυτό πρόκειται να διπλασιάσει την ανάπτυξη της κατηγορίας PC από το επόμενο έτος”, δήλωσε ο Lores.

Ενώ στην αρχή οι ενσωματωμένοι με τεχνητή νοημοσύνη υπολογιστές θα απευθύνονται σε συγκεκριμένα τμήματα της αγοράς επιχειρήσεων, αλλά με τη μείωση του κόστους και περισσότερες περιπτώσεις χρήσης θα μπορούσαν να βρουν το δρόμο τους σε μια ευρύτερη αγορά, δήλωσαν οι αναλυτές της IDC.

“Η ενσωμάτωση των δυνατοτήτων Τεχνητής Νοημοσύνης στους υπολογιστές αναμένεται να λειτουργήσει ως καταλύτης για αναβαθμίσεις, που θα φτάσουν στα ράφια το 2024”, προσθέτουν.

Πηγή: www.cnbc.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο