Αύξηση του CAPEX για τις ιαπωνικές εταιρείες στο τέταρτο τρίμηνο

μετοχές

οικονομία

Οι εταιρικές δαπάνες της Ιαπωνίας για εγκαταστάσεις και εξοπλισμό αυξήθηκαν το τέταρτο τρίμηνο, υποδηλώνοντας πιθανές θετικές αναθεωρήσεις των στοιχείων που έδειξαν ότι η οικονομία απροσδόκητα βυθίστηκε σε ύφεση πέρυσι.

Τα ισχυρά στοιχεία για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες θα μπορούσαν επίσης να ενισχύσουν την υπόθεση ότι η κεντρική τράπεζα θα εξομαλύνει την εξαιρετικά διευκολυντική νομισματική πολιτική της βραχυπρόθεσμα. Η εστίαση των επενδυτών είναι τώρα στις φετινές μισθολογικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο βαριές αυξήσεις μισθών, προϋπόθεση για τον τερματισμό των αρνητικών επιτοκίων.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 16,4% το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος και κατά 10,4% σε εποχικά προσαρμοσμένη τριμηνιαία βάση, λόγω κλάδων όπως ο εξοπλισμός μεταφορών, οι πληροφορίες και οι επικοινωνίες, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τη Δευτέρα.

Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό των αναθεωρημένων στοιχείων για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν που αναμένεται στις 11 Μαρτίου. Προκαταρκτικές εκτιμήσεις τον περασμένο μήνα έδειξαν ότι η οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε τον Οκτώβριο-Δεκέμβριο για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, ο ορισμός της τεχνικής ύφεσης, που επιβαρύνθηκε εν μέρει από τη μείωση της συνιστώσας κεφαλαιουχικών κεφαλαίων του ΑΕΠ, η οποία μειώθηκε κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο πτώσης.

Ο Takeshi Minami, επικεφαλής οικονομολόγος στο ερευνητικό ινστιτούτο Norinchukin, δήλωσε ότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ θα μπορούσαν τώρα να αναβαθμιστούν για να δείξουν επέκταση το τέταρτο τρίμηνο, πράγμα που θα σήμαινε ουσιαστικά ότι η οικονομία κατάφερε να αποφύγει την ύφεση στο τέλος του περασμένου έτους.

«Θα μπορούσε να είναι ενθαρρυντικό για την Τράπεζα της Ιαπωνίας, παρόλο που μπορεί να μην έχει άμεση επίπτωση στη νομισματική πολιτική», δήλωσε ο Minami. «Οι μισθοί βρίσκονται στο επίκεντρο και εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι η κεντρική τράπεζα θα τερματίσει τα αρνητικά επιτόκια τον Απρίλιο και όχι τον Μάρτιο».

Τρεις άλλοι οικονομολόγοι αναμένουν ότι το ΑΕΠ θα μεταβληθεί σε ανάπτυξη που κυμαίνεται από 1,1% έως 1,4% σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο, από προκαταρκτική εκτίμηση για συρρίκνωση 0,4%.

Τα στοιχεία κεφαλαιουχικών κεφαλαίων MOF της Δευτέρας έδειξαν επίσης ότι οι εταιρικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4,2% σε τριμηνιαία βάση και τα επαναλαμβανόμενα κέρδη αυξήθηκαν κατά 13,0% το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου από την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο