Αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στην Βρετανία

έλλειμμα

Η κυβέρνηση της Βρετανίας δανείστηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν το οικονομικό έτος 2023/24, όπως έδειξαν τα στοιχεία την Τρίτη, σε άσχημα νέα για τον πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος ελπίζει να προσελκύσει τους ψηφοφόρους με μειώσεις φόρων ενόψει των εθνικών εκλογών.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2023/24 ανέρχεται σε 120,7 δισεκατομμύρια λίρες (149 δισεκατομμύρια δολάρια), που αντιστοιχεί στο 4,4% της οικονομικής παραγωγής, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Το Γραφείο Ευθύνης του Προϋπολογισμού προέβλεψε τον περασμένο μήνα έλλειμμα 114,1 δισεκατομμυρίων λιρών, ή 4,2% της οικονομικής παραγωγής.

Τα στοιχεία αποτελούν πονοκέφαλο για τον υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, του οποίου το Συντηρητικό Κόμμα υπολείπεται του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος με μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις.

Τον περασμένο μήνα ο Χαντ ανακοίνωσε φορολογικές περικοπές σε έναν προϋπολογισμό που πληρούσε τους δημοσιονομικούς κανόνες της ίδιας της κυβέρνησης με το μικρότερο δυνατό περιθώριο.

Τα στοιχεία της Τρίτης σήμαιναν ότι ο Χαντ κινδύνευε να εξαντλήσει εντελώς το περιθώριο, δήλωσε ο Ρομπ Γουντ, επικεφαλής οικονομολόγος του Ηνωμένου Βασιλείου στην εταιρεία συμβούλων Pantheon Macroeconomics.

“Αναμένουμε ότι ο καγκελάριος θα μειώσει ξανά τους φόρους πριν από τις πιθανές γενικές εκλογές του Οκτωβρίου ή του Νοεμβρίου, παρά το γεγονός ότι ο δανεισμός ξεπέρασε τις προβλέψεις του”, δήλωσε ο Wood, προσθέτοντας ότι ο Hunt θα μπορούσε να προβλέψει “μη ρεαλιστικά χαμηλές δημόσιες δαπάνες” για να δημιουργήσει μεγαλύτερο περιθώριο.

“Υποψιαζόμαστε ότι όποια και αν είναι η επόμενη κυβέρνηση, θα καταλήξει να προωθήσει τουλάχιστον κάποιες αυξήσεις φόρων για να ισοσκελίσει τα βιβλία”.

Σε απάντηση στα στοιχεία της Τρίτης, ο οργανισμός χρέους της Βρετανίας αύξησε τις προγραμματισμένες πωλήσεις ομολόγων για το τρέχον έτος 2024/25 κατά 12,4 δισεκατομμύρια λίρες σε 277,7 δισεκατομμύρια λίρες.

Το Γραφείο Διαχείρισης Χρέους δήλωσε ότι η αύξηση αντανακλά το γεγονός ότι οι καθαρές ταμειακές ανάγκες της κεντρικής κυβέρνησης για το 2023/24 ήταν σχεδόν 10 δισεκατομμύρια λίρες υψηλότερες από τις προβλέψεις.

Μόνο τον Μάρτιο, ο καθαρός δανεισμός του δημόσιου τομέα, εξαιρουμένων των τραπεζών που ελέγχονται από το κράτος, ανήλθε σε 11,94 δισεκατομμύρια λίρες (14,74 δισεκατομμύρια δολάρια).

Ο δανεισμός του Μαρτίου, ο τελευταίος του οικονομικού έτους 2023/24, ήταν υψηλότερος από τη μέση πρόβλεψη των 10,2 δισεκατομμυρίων λιρών σε δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων.

Παρά το γεγονός ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2023/24 ήταν υψηλότερο από τις προβλέψεις, ήταν κατά 7,6 δισεκατομμύρια λίρες μικρότερο από ό,τι το 2022/23, όταν το κράτος επιδοτούσε τα νοικοκυριά για την εκτίναξη των λογαριασμών ενέργειας και ο διψήφιος πληθωρισμός οδήγησε σε αύξηση των πληρωμών τόκων του χρέους.

Το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι τα στοιχεία της Τρίτης δείχνουν ότι είναι σημαντικό να τηρηθεί το σχέδιο για τη μείωση του χρέους της Βρετανίας.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο