Αύξηση του πληθωρισμού τον Μάιο στην Τουρκία

πληθωρισμού

πληθωρισμός Τουρκία

Ο ετήσιος πληθωρισμός τιμών καταναλωτή στην Τουρκία έφτασε το 75,45% τον Μάιο, λίγο πάνω από τις προσδοκίες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τη Δευτέρα, σε αυτό που αναμένεται να είναι το υψηλό πριν από μια σειρά αυξήσεων των επιτοκίων και τη σχετική σταθερότητα της λίρας που θα φέρουν ανακούφιση.

Η άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή οφείλεται στις ισχυρές προόδους στις τιμές της εκπαίδευσης, της στέγασης και των εστιατορίων τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου.

Ο μηνιαίος πληθωρισμός αναμένεται επίσης να μειωθεί μετά τον Μάιο, όταν ήταν 3,37%, σε σύγκριση με 3,18% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία. Ο ετήσιος πληθωρισμός τον Απρίλιο ήταν 69,80%.

Ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε ότι «τα χειρότερα έχουν περάσει» και η ανακούφιση θα ξεκινήσει αυτόν τον μήνα. «Η μεταβατική περίοδος για την καταπολέμηση του πληθωρισμού έχει ολοκληρωθεί, μπαίνουμε στη διαδικασία αποπληθωρισμού», δήλωσε στο X.

Σε δημοσκόπηση του Reuters, ο ετήσιος πληθωρισμός προβλεπόταν να κορυφωθεί στο 74,8% τον Μάιο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2022, προτού μειωθεί στο 42,6% μέχρι το τέλος του 2024. Οι προβλέψεις για μηνιαίες αυξήσεις τιμών κυμάνθηκαν μεταξύ 2,7% και 3,3%.

Η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής της κατά 4.150 μονάδες βάσης από τον Ιούνιο του περασμένου έτους και δεσμεύτηκε να συσφίξει περισσότερο εάν υπάρξει «σημαντική και επίμονη επιδείνωση» των προοπτικών.

Τελευταία φορά αύξησε τα επιτόκια τον Μάρτιο, κατά 500 μονάδες βάσης στο 50%, επικαλούμενη επιδείνωση των προοπτικών για τον πληθωρισμό, και έκτοτε παραμένει σταθερή.

Η σύσφιξη σηματοδότησε μια δραματική αντιστροφή ετών νομισματικών κινήτρων που υπερασπίστηκε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν για την τόνωση της ανάπτυξης, αλλά η οποία έστειλε τον πληθωρισμό στα ύψη και πυροδότησε μια πολυετή κρίση κόστους ζωής για τους Τούρκους.

Ως αποτέλεσμα, η λίρα, σταθερή τη Δευτέρα, έχει υποχωρήσει στο 32,25 έναντι του δολαρίου από 5,7 πριν από πέντε χρόνια. Έχει υποχωρήσει περισσότερο από 8% φέτος, αλλά διατηρείται ως επί το πλείστον σταθερό από τον Μάρτιο, συμβάλλοντας στη στήριξη της αναμενόμενης ανακούφισης από τον πληθωρισμό.

«Είμαστε βέβαιοι ότι ο πληθωρισμός έχει πλέον φτάσει στο αποκορύφωμά του, αλλά, με τη σημερινή δημοσίευση να περιέχει μερικές δυσάρεστες εκπλήξεις, ο ρυθμός αποπληθωρισμού το δεύτερο εξάμηνο του έτους φαίνεται λίγο πιο αβέβαιος», ανέφερε η Capital Economics σε ένα νεύμα στην υψηλότερη από την αναμενόμενη εκτύπωση.

Ο εγχώριος δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 1,96% σε μηνιαία βάση τον Μάιο για ετήσια αύξηση 57,68%, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Η αντιστροφή της πολιτικής έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών και βοήθησε στην ενίσχυση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της κεντρικής τράπεζας, τα οποία βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο σε καθαρή βάση.


Οι διεθνείς επενδυτές αυξάνουν την έκθεσή τους σε τουρκικά τοπικά ομόλογα και συμβάσεις ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης (credit default swaps). Η JPMorgan δήλωσε ότι είχε μετακινήσει την κατανομή της στα τουρκικά εγχώρια κρατικά ομόλογα σε “overweight”, επικαλούμενη την αυξανόμενη εμπιστοσύνη στην πολιτική.

Τον περασμένο μήνα, η κεντρική τράπεζα αναβάθμισε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους στο 38% και δήλωσε ότι θα «κάνει ό, τι χρειάζεται» για να αποφύγει οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη επιδείνωση των προοπτικών.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο