Αυξήθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ασία τον Μάιο

οικονομική ανάκαμψη

Η ασιατική εργοστασιακή δραστηριότητα επεκτάθηκε τον Μάιο, καθώς οι κατασκευαστές επωφελήθηκαν από τη διεύρυνση της παγκόσμιας ζήτησης, σύμφωνα με ιδιωτικές έρευνες τη Δευτέρα, ενισχύοντας τις ελπίδες για βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη στην περιοχή όπου η Κίνα δείχνει πρώιμα σημάδια ανάκαμψης.

Η μεταποιητική δραστηριότητα επεκτάθηκε στην Ιαπωνία για πρώτη φορά σε ένα χρόνο και στη Νότια Κορέα με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών, εν μέρει λόγω της ανάκαμψης στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και των ημιαγωγών, σύμφωνα με τις έρευνες.

Η ιδιωτική έρευνα Caixin της Κίνας έδειξε επίσης ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε περίπου δύο χρόνια τον Μάιο λόγω της ισχυρής παραγωγής και των νέων παραγγελιών, προσφέροντας ελπίδα για μια ευρεία ανάκαμψη στην Ασία και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Οι ισχυρές ενδείξεις δείχνουν ανάκαμψη στον τομέα της μεταποίησης που στηρίζει την ασιατική ανάπτυξη και μετριάζει το πλήγμα από οποιαδήποτε αστάθεια της αγοράς που προκαλείται από την αβεβαιότητα σχετικά με τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.

Ορισμένοι αναλυτές, ωστόσο, είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τις προοπτικές.

«Η βελτίωση της εργοστασιακής δραστηριότητας μπορεί να οφείλεται στις ελπίδες ότι η παραγωγή της Κίνας θα αυξηθεί στο μέλλον. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι η ζήτηση στη χώρα δεν βελτιώνεται πολύ», δήλωσε ο Toru Nishihama, επικεφαλής οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στο Ινστιτούτο Ερευνών Dai-ichi Life της Ιαπωνίας.

«Είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε εάν η βελτίωση θα διατηρηθεί, δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με την ισχύ μεγάλων αγορών όπως η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες», είπε.

Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών μεταποίησης (PMI) της Ιαπωνικής τράπεζας au Jibun αυξήθηκε στο 50,4 τον Μάιο από 49,6 τον Απρίλιο, έχοντας ανέβει τελευταία φορά πάνω από το όριο του 50,0 – το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας – τον Μάιο του 2023.

Ο PMI της Νότιας Κορέας αυξήθηκε επίσης στο 51,6 τον Μάιο, την υψηλότερη τιμή από τον Μάιο του 2022 και έρχεται μετά από δύο μήνες κάτω από το όριο των 50 μονάδων, σύμφωνα με έρευνα της S&P Global.

Ενισχύοντας την αισιοδοξία, ο δείκτης PMI μεταποίησης Caixin/S&P Global της Κίνας αυξήθηκε στο 51,7 τον Μάιο από 51,4 τον προηγούμενο μήνα, ο ταχύτερος ρυθμός από τον Ιούνιο του 2022 και ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών για 51,5.

Η ανάγνωση έρχεται σε αντίθεση με μια επίσημη έρευνα την Παρασκευή που εξέπληξε τους συμμετέχοντες στην αγορά δείχνοντας πτώση της μεταποιητικής δραστηριότητας, δείχνοντας μια μικτή εικόνα της εκτεταμένης βιομηχανίας.

Η μεταποιητική δραστηριότητα τον Μάιο επεκτάθηκε επίσης στην Ταϊβάν, την Ινδονησία, το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες, σύμφωνα με έρευνες του ιδιωτικού τομέα.

Στην Ινδία, η ανάπτυξη της μεταποίησης επιβραδύνθηκε σε χαμηλό τριών μηνών τον Μάιο, καθώς ένα κύμα καύσωνα ώθησε ορισμένες επιχειρήσεις να μειώσουν τις ώρες εργασίας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Ωστόσο, οι επενδυτές αναμένουν ότι η μεταποίηση θα λάβει ώθηση από τις δημόσιες δαπάνες που ελπίζουν ότι θα ακολουθήσουν αυτό που δείχνουν τα exit polls για σημαντική εντολή και τρίτη θητεία για τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι. Μετά το άνοιγμα της αγοράς τη Δευτέρα, οι μετοχές σημείωσαν ρεκόρ, η ρουπία κέρδισε και οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν.

πηγή:www.finance.yahoo.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο