«Αγαπητοί πολίτες της Μακεδονίας … Η Μακεδονία είναι περήφανη!» – Κουρελόχαρτο το αίσχος των Πρεσπών από τη νέα Πρόεδρο των Σκοπίων

«Αγαπητοί πολίτες της Μακεδονίας … Η Μακεδονία είναι περήφανη!» – Κουρελόχαρτο το αίσχος των Πρεσπών από τη νέα Πρόεδρο των Σκοπίων

  • Με το «καλημέρα» τα Σκόπια λένε… καληνύχτα στη Συμφωνία των Πρεσπών -που δεν τηρούσαν έτσι κι αλλιώς – Τι θα κάνει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Και τώρα τι θα κάνουν οι πρωτεργάτες της Συμφωνίας των Πρεσπών; Πού θα πρέπει να πάνε να κρυφτούν; Οι εκλογές στα Σκόπια αλλάζουν άρδην τα δεδομένα, ανατρέποντας την βάση στην οποία στηρίχθηκε η υπογραφή της συμφωνίας, χωρίς μάλιστα η Ελλάδα να έχει πλέον δυνατότητα αντιδράσεως. Έχει δυστυχώς απεμπολήσει κάθε περιθώριο.

  • εφημερίδα «Εστία»

Η συντριπτική επικράτησις (με ποσοστό 65%) της Γιορντάνα Σιλιάνοφσκα, υποψηφίας προέδρου του ακραίου εθνικιστικού VMRO-DPMNE και η ανάδειξις του ιδίου αυτού κόμματος σε πρώτη πολιτική δύναμη με 42% (έναντι μόλις 14,5% του μέχρι χθες κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος) δεικνύουν πολύ απλά ότι όλες οι υποχωρήσεις και οι συμβιβασμοί στους οποίους υπεχρεώθη η Ελλάς έναντι του μορφώματος που καπηλεύεται το όνομα της Μακεδονίας, οδήγησαν σε αδιέξοδο.

Η νέα Πρόεδρος και η νέα Κυβέρνησις των Σκοπίων θα διακηρύξουν επισήμως, όπως έπρατταν μέχρι τώρα από τα έδρανα της αντιπολιτεύσεως ότι το όνομα της χώρας τους είναι «Μακεδονία» χωρίς κανέναν προσδιορισμό. Ούτε «βόρεια», ούτε «νότια», ούτε «νέα» ούτε «παλαιά». Απλώς «Μακεδονία».

Πρόκειται για την μεγαλύτερη εθνική ήττα των τελευταίων δεκαετιών. Και αναδεικνύεται από την εξέλιξη αυτή, η παντελής έλλειψις πολιτικής διορατικότητος του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος πήγε στο χωριό Ψαράδες για να συνομολογήσει με τον Ζόραν Ζάεφ την επαίσχυντη συμφωνία.

Μακεδονία

Εξ ίσου απαράδεκτη είναι η στάσις της σημερινής Κυβερνήσεως η οποία απεδέχθη την ισχύ της συμφωνίας υποστηρίζοντας ότι τα κράτος «έχει συνέχεια» και ηνέχθη τις συνεχείς παραβιάσεις της από τους Σκοπιανούς, οι οποίοι σε πλείστες όσες περιπτώσεις έχουν καταργήσει τον γεωγραφικό προσδιορισμό «βόρεια» και ονομάζουν την χώρα τους «Μακεδονία» ιδιοποιούμενοι την κληρονομιά του αρχαίου βασιλείου του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου.

Ακόμη και στα σχολικά τους βιβλία διατηρούν τις αλυτρωτικές θεωρίες, τις οποίες θα έπρεπε να έχουν αφαιρέσει αν σέβονταν την υπογραφή τους στην συμφωνία.

Σε ποιον πρέπει τώρα να καταλογισθούν ευθύνες για την θετική μας ψήφο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ τον Μάρτιο του 2020, που εδόθη κατ’ εφαρμογήν της συμφωνίας των Πρεσπών; Διότι βεβαίως αυτή είναι μια ενέργεια που δεν ανακαλείται. Η Ελλάς είναι εγκλωβισμένη σε αυτήν την απόφαση. Και να ήθελε δεν θα μπορούσε να θέσει τώρα ζήτημα αποπομπής των Σκοπίων από την Συμμαχία.

Και να θυμίσουμε εδώ ότι το 2021, κατά τον εορτασμό της πρώτης επετείου της εντάξεως των Σκοπίων στα ΝΑΤΟ εστάλησαν ελληνικά μαχητικά να πραγματοποιήσουν διελεύσεις πάνω από τα Σκόπια μετέχοντας στους πανηγυρισμούς. Και αυτό έγινε επί Κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν το έκανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μακεδονία

Είναι λοιπόν το πολιτικό μας σύστημα συνολικώς συνυπεύθυνο για την τεραστία αποτυχία. Και θα πρέπει με την ευκαιρία να θυμηθούμε και κάποιους ανεκδιηγήτους πολιτευόμένους που εύχονταν να υπάρξουν και οι «Πρέσπες του Αιγαίου» με την Τουρκία. Κάτι που με θλίψη βλέπουμε να εξελίσσεται υπογείως και σιωπηρώς…

Θα μπορούσε να ισχυρισθεί κανείς, ότι υπάρχει ακόμη στα χέρια μας το «όπλο» της ασκήσεως βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ερώτημα είναι, ακόμη και υπό το φως των νέων εξελίξεων, θα έχουμε την διάθεση να το αξιοποιήσουμε; Διότι μέχρι στιγμής η Βουλγαρία έχει αποδειχθεί πολύ πιο αποφασιστική από εμάς, αν και οι απαιτήσεις της από τα Σκόπια είναι μηδαμινές.

Περιμένουμε λοιπόν να δούμε τις πρώτες αντιδράσεις από την ελληνική Κυβέρνηση. Ήδη με την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, οπότε η σαρωτική νίκη του VMRO-DPMNE κατέστη αμετάκλητος, η Ελλάς θα έπρεπε να είχε αντιδράσει. Θα ήταν μια μοναδική ευκαιρία να τεθούν όλα τα ζητήματα παραβιάσεων της συμφωνίας των Πρεσπών (εμπορικά σήματα κλπ) που έχουν διαπράξει τα Σκόπια και να τους επισημανθεί ότι απαιτούμε, ναι απαιτούμε αυστηρή εφαρμογή των προβλέψεων, τονίζοντας ότι ακόμη δεν έχουν ψηφισθεί από την ελληνική Βουλή τα προβλεπόμενα μνημόνια της συμφωνίας και καθιστώντας σαφές ότι θα απαιτηθεί χρόνος πιστής εφαρμογής τους, για να πεισθούμε για τις ειλικρινείς προθέσεις των Σκοπίων.

Το γεγονός ότι το υπουργείο Εξωτερικών επιδεικνύει μιαν ασύγγνωστη βραδύτητα είναι εξοργιστικό, διότι δίδεται η ευκαιρία στην κ. Σιλιάνοφσκα να αναλάβει την πρωτοβουλία κινήσεων, καταγγέλλοντας την συμφωνία των Πρεσπών ή διακηρύσσοντας ότι το όνομα της χώρας της είναι «Μακεδονία».

Μακεδονία
Η νέα Πρόεδρος των Σκοπίων Γκορντάνα Σιλιανόφσκα και ο απερχόμενος Πρόεδρος Στέβο Πενταρόβσκι

Δυστυχώς, το μόνο που ακούσαμε είναι τα λεχθέντα από τον κ. Γεραπετρίτη στο ραδιόφωνο στου Σάι, χθες το πρωί, ότι: «Η Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση είχε θέσει, κύριε Τσίμα, και το θυμάστε, τα γκρίζα σημεία της Συμφωνίας των Πρεσπών. Από την άλλη πλευρά, ερχόμενοι στην κυβέρνηση, έχουμε τόσο την πολιτική όσο και τη νομική υποχρέωση όχι μόνο να σεβαστούμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά να μεριμνήσουμε έτσι ώστε να υπάρξει και πιστή εφαρμογή της, πράγμα το οποίο ερείδεται στο ίδιο το Σύνταγμά μας».

Το χειρότερο είναι ότι ο υπουργός Εξωτερικών εμφανίζεται αμέσως μετά ανεξηγήτως αισιόδοξος, χαρακτηρίζοντας το προεκλογικό πρόγραμμα του VMRO-DPMNE ως «ρητορικές εξάρσεις».

Αναφέρει: «Μολονότι πράγματι υπήρξαν προεκλογικά ορισμένες ρητορικές εξάρσεις, εγώ αισθάνομαι ότι δεν θα διαταραχθεί αυτό το κλίμα, για τον επιπρόσθετο λόγο, κύριε Τσίμα, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ένα τυπικό προαπαιτούμενο για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάτι το οποίο νομίζω δεν αμφισβητείται ως μείζων σκοπός της γείτονος χώρας».

Πολύ φοβούμεθα ότι ο κ. Γεραπετρίτης κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια, σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει ρόδινη την εικόνα. Πολύ φοβούμεθα όμως, ότι η ώρα της ανωμάλου προσγειώσεως στην πραγματικότητα δεν είναι μακρυά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο