Αγοράζεις Μotor Oil, αγοράζεις stock option!

  • Στη Goldman Sachs μπορεί να μετρούν ακόμη πετροδόλαρα, οι Βαρδινογιάννηδες εδώ όμως στήνουν μια δεύτερη ΜΟΗ

Θέλουμε δε θέλουμε, οι καθαρές μορφές ενέργειας χρόνο με το χρόνο θα καταλαμβάνουν μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητας μας. Η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων πρέπει να εκλείψει άσχετα με το αν θέλουμε ή δε θέλουμε ηλεκτρικό ή οτιδήποτε άλλο αυτοκίνητο.

Αυτό θα γίνει πιεστικά μέσω υψηλών τιμών στα ορυκτά καύσιμα που θα προέλθουν από τη φορολόγηση ή νομοτελειακά, λόγω του ότι η προσφορά παραδοσιακών καυσίμων θα ελαττώνεται σε μεγαλύτερο ποσοστό από ότι η ζήτηση, εξαναγκάζοντας μας στην αλλαγή.

Οι επενδύσεις σε εξόρυξη και παραγωγή πιστεύω δεν έχουν νόημα, όταν τέτοιου είδους επενδύσεις αποσβένονται σε δεκαετίες, ενώ ταυτόχρονα οι πολιτικές επιβάλλουν ολοκληρωμένες πράσινες λύσεις εντός δεκαετίας.

Καθώς διανύουμε τα τελευταία έτη ορυκτών καυσίμων (κάποιοι μιλούν για ορίζοντα 2045), οι μεγάλοι του χώρου, σίγουρα θα θέλουν να αποσβέσουν τίς επενδύσεις τους και να βγάλουν τα προϋπολογισμένα νούμερα στα projects τους, πριν βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη για επενδύσεις στη νέα εποχή.

Εκτός και αν πιστεύετε ότι οι πετρελαιάδες κάθε σταδίου παραγωγής έχουν αποσβέσει και παντελονιάσει κέρδη από επενδύσεις που έγιναν τα λιγότερα από τα 10 τελευταία έτη… Και είπαν ωχ την πατήσαμε… ας κλείσουμε και πάμε για μια μονάδα υδρογόνου, αερίου κτλ.

Επιπλέον ως είθισται, κάθε αλλαγή την πληρώνει ο λαός, όχι δεν αγοράζεις ηλεκτρικό για το χαμηλό κόστος μετακίνησης αλλά από την καλή σου την καρδία, την ανησυχία σου και την μεγάλη σου αγάπη για το περιβάλλον.

Οπότε η μετάβαση πάλι από εμάς θα πληρωθεί, δηλαδή εκτός των ορυκτών που θα απαιτούν υψηλή κερδοφορία για να αποσβέσουν τη τρέχουσα κατάσταση μέσω υψηλών τιμών, και τα περιθώρια κέρδους των νέων μορφών ενέργειας θα είναι ψηλά για να καλύψουν κόστη, κερδοφορία και τη χρηματοδότηση της μετάβασης.

Προσοχή μιλάω για περιθώρια κέρδους, εμείς θα έχουμε ένα όφελος αλλά όχι πχ 80% κάτω. Ενδεικτικά όπως γράφτηκε τα τρέχοντα περιθώρια διύλισης είναι 4 φορές πάνω από αυτά του 2021 ( το 2022 δεν ήταν νορμάλ έτος ).

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη, αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι χτίζει μία νέα ΜΟΗ όπου θα προσφέρει κάθε δυνατή επιλογή καθαρής ενέργειας από παραγωγή και εμπορία, εκμεταλλευόμενη την θετική συγκυρία εξωφρενικής κερδοφορίας για να χρηματοδοτήσει αυτό το νέο κομμάτι. Γνωρίζει ότι οι ταμειακές ροές θα είναι μεγάλες και επενδύει σε οτιδήποτε πράσινο ( αέριο, βιοκάυσιμα, ΑΠΕ, Hydro ) μια δυνατότητα που μόνο η ΜΟΗ έχει λόγω μεγέθους.

Με Κέρδη ανά μετοχή 8,5 ευρώ, E.V. στα 19 και διανομή ας πούμε 1,5 ευρώ απομένουν 7 ευρώ κέρδη ανά μετοχή που είναι 2,7 χρόνια (19/7) για να φτιάξει μια δεύτερη ΜΟΗ έχοντας και το σκύλο ( μέτοχο ) χορτάτο!

Έτσι, στα επόμενα χρόνια θα είναι ο απόλυτος κυρίαρχος των δύο αγορών χωρίς να χρειαστεί ΑΜΚ ή διαστημικό δανεισμό, πράγμα που θα κάνουν οι τωρινοί μικροί αλλά ισχυροί, αν τελικά θέλουν να ακολουθήσουν ως ανεξάρτητοι, που δεν το βλέπω πολύ εύκολο να πατούν ταυτόχρονα σε δύο βάρκες

Καταλήγοντας, θέλω να πω ότι με 22 ευρώ σήμερα αγοράζεις ένα δικαίωμα συμμετοχής σε μια εταιρεία που τώρα δημιουργείται και την ΜΟΗ που θα έχει κερδοφορίες ταβανιασμένες, ενώ το στοίχημα είναι να φτάσουμε αρκετά γρήγορα σε ένα 50-50 κατανάλωσης όπου τα περιθώρια κέρδους θα είναι τα μέγιστα, αρμέγοντας από δυο αγελάδες !

Και φυσικά το βασικότερο, μη ξεχνάτε ότι το κόστος της ενεργειακής μετάβασης εμείς θα το πληρώσουμε, καθώς είμαστε ευαίσθητοι σε περιβαλλοντικά θέματα, τα πρατήρια ακόμη 1,90 γράφουν χωρίς πολεμικό πανικό, χωρίς κουπόνια και χωρίς post covid εξορμήσεις

Ενδεικτικά δείτε :

Ο Αναλυτής της γειτονιάς σας

(Κατέχει ΜΟΗ και σας… ψιλοπροτρέπει να αγοράσετε)

  • Τα παραπάνω δεν αποτελούν σύσταση αγοράς ή πώλησης προφανώς. Οι δε απόψεις μου αποτελούν προσωπικές επιλογές ενός ερασιτέχνη της αγοράς, που μοιράζεται μαζί σας τις σκέψεις του προς συζήτηση και τίποτα παραπάνω.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο