Αγοράζεται η φθηνή αποτίμηση των ΕΛΠΕ; Του Δημοσθένη Τρίγγα

ΕΛΠΕ

Η Helleniq Energy (Ελληνικά Πετρέλαια) αναμένεται να ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου, με τις εκτιμήσεις της αγοράς να κάνουν λόγο για συγκρίσιμα καθαρά κέρδη περί τα 598 εκατ. ευρώ, ήτοι υποχώρηση 41%, σύμφωνα με το Bloomberg. Τα περιθώρια διύλισης μετά το χαμηλό του Οκτωβρίου ανέκαμψαν και συνεχίζουν μια ήπια ανοδική πορεία, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για συρρίκνωση.

Στην τρέχουσα συγκυρία τέσσερις είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που επηρεάζουν τα περιθώρια διύλισης: α) ο αντίκτυπος των ρωσικών κυρώσεων στην παγκόσμια προσφορά, β) η κινεζική πολιτική προς τις εξαγωγές διυλισμένων προϊόντων, γ) οι προοπτικές για την ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, καθώς και δ) οι προοπτικές για αύξηση της παραγωγικής ικανότητας από νέα έργα διύλισης.

Όπως είναι γνωστό, το 2022 αποτέλεσε χρονιά-ρεκόρ για τα δύο ελληνικά διυλιστήρια, ενώ η συνέχεια θεωρώ ότι ήταν καλύτερη του αναμενομένου, με τα περιθώρια διύλισης να υποχωρούν μεν, σε ικανοποιητικά επίπεδα δε. Αυτή η θετική συγκυρία μεταφράζεται σε σημαντικά υψηλές ταμειακές ροές βραχυπρόθεσμα.

Ωστόσο αναμένουμε ότι τα διυλιστήρια θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμη αβεβαιότητα λόγω της ενεργειακής μετάβασης. Σε αυτό το περιβάλλον υψηλότερου και ολοένα και πιο ασταθούς περιθωρίου κέρδους, τα διυλιστήρια θα πρέπει να ισορροπήσουν μεταξύ των υψηλών περιθωρίων από το τρέχον περιβάλλον και της χρήσης αυτών των ταμειακών ροών για να προετοιμαστούν για ένα πιο απαιτητικό μακροπρόθεσμο περιβάλλον.

Οι εκτιμήσεις για τα μεγέθη του 2023 και μετέπειτα βαίνουν μειούμενες τόσο σε ό,τι αφορά τη λειτουργική κερδοφορία όσο και την καθαρή. Πιο συγκεκριμένα, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) των ΕΛΠΕ εκτιμάται ότι θα σημειώσουν υποχώρηση περί το 27%, ενώ η μείωση των καθαρών κερδών θα ξεπεράσει το 40%.

Με αυτές τις εκτιμήσεις, θα έλεγε κάποιος ότι τα πράγματα δεν είναι καλά για τα διυλιστήρια. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει όμως. Ο λόγος είναι ότι οι αποτιμήσεις βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, καθώς οι προσδοκίες εστιάζουν στη συρρίκνωση των μεγεθών τους. Η πολύ καλή πορεία του 2022 έδωσε μεγάλη ανάσα στη συρρίκνωση του καθαρού δανεισμού, ενώ οι εκτιμήσεις για το 2023 και 2024 δίνουν περαιτέρω βελτίωση, καθώς εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 1,5 δισ. ευρώ, έναντι 1,94 δισ. ευρώ το 2022.

O δείκτης EV/EBITDA διαμορφώνεται μόλις στις 3,3 φορές με βάση τα εκτιμώμενα EBITDA του 2023 και 4,7 φορές του 2024 (Ε). Ωστόσο η φθηνή αποτίμηση δεν είναι προνόμιο των ΕΛΠΕ, αλλά ολόκληρου του κλάδου, καθώς, με βάση τον μέσο όρο, δεν διαφέρει σημαντικά τόσο για το 2023 όσο και για το 2024.

Σε ό,τι αφορά το μετοχικό κομμάτι, οι μετοχές των δύο διυλιστηρίων (ΕΛΠΕ και ΜΟΗ) τις τελευταίες 52 εβδομάδες υποαποδίδουν σημαντικά σε σχέση με τον FTSE Large Cap (+26%), καθώς η Motor Oil βρίσκεται στο +8,6%, ενώ τα Ελληνικά Πετρέλαια καταγράφουν απώλειες -6%. Σε ό,τι αφορά το 2024, η εικόνα είναι βελτιωμένη, καθώς η Motor Oil υπεραποδίδει κατά 6% περίπου, με κέρδη +16%, έναντι του FTSE Large Cap, ενώ τα Ελληνικά Πετρέλαια, με +10%, έχουν ίση απόδοση με τον εν λόγω δείκτη.

Ωστόσο η παραπάνω απόδοση βελτιώνεται, για τις τελευταίες 52 εβδομάδες, αν προστεθεί η μερισματική απόδοση των διυλιστηρίων. Για το 2023 η μερισματική απόδοση των ΕΛΠΕ ξεπερνά το 9%, ενώ η μέση μερισματική απόδοση των τελευταίων 8 ετών αγγίζει το 7,7%.

Καταλήγοντας, η αγορά των διυλιστηρίων είναι ουσιαστικά ολιγοπωλιακή, ενώ η κατασκευή ενός νέου διυλιστηρίου αποτελεί μια πολύπλοκη διαδικασία εντάσεως κεφαλαίου, αλλά ταυτόχρονα με πολλούς περιβαλλοντικούς περιορισμούς. Σαφώς δεν είναι η καλύτερη δυνατή συγκυρία για την είσοδο ενός μετόχου στα διυλιστήρια, αφού βρισκόμαστε σε ένα σχετικά υψηλό σημείο του κύκλου των περιθωρίων διύλισης, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μεγάλο κομμάτι των ισχυρών περιθωρίων έχει ήδη ενσωματωθεί στις τιμές.

Τέλος, η ανελαστικότητα των προϊόντων, η μεταβολή στο μείγμα της κερδοφορίας από την ενεργειακή μετάβαση, σε συνδυασμό με την υψηλή μερισματική απόδοση, θα μπορούσε να προσδώσει ταμειακές ροές και σταθερότητα σε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο.

Helleniq Energy

 

Helleniq Energy

 Ο Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς BETA Χρηματιστηριακή – [email protected]

** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο