Αισιόδοξη η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας για την μείωση του πληθωρισμού

πληθωρισμού

πληθωρισμό επιτοκίων

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει τις αυξανόμενες τιμές και θα επιμείνει υπομονετικά στη σφιχτή πολιτική της, δήλωσε ο διοικητής Φατίχ Καραχάν στο Reuters, καθώς μια σειρά επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων αρχίζουν να μειώνουν τον πληθωρισμό.


«Θα διατηρήσουμε τη στενότητα και θα περιμένουμε τα στοιχεία και τις προσδοκίες να ευθυγραμμιστούν με την πορεία μας προς τον αποπληθωρισμό. Πιστεύουμε ότι έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσουμε από αυτή την άποψη», δήλωσε ο Karahan σε συνέντευξή του αργά την Τετάρτη.


«Θέλουμε να δούμε μια σημαντική και διαρκή πτώση της υποκείμενης τάσης του μηνιαίου πληθωρισμού. Είμαστε εξαιρετικά αποφασισμένοι να μειώσουμε τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Karahan στη συνέντευξη, την πρώτη του στα μέσα ενημέρωσης από τότε που έγινε επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας τον Φεβρουάριο.


Ο επιθετικός τόνος του έρχεται μετά τα στοιχεία της Τετάρτης που έδειξαν ότι ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Τουρκίας ξεκίνησε αυτό που αναμένεται να είναι μια σταθερή πτώση τον Ιούνιο, υποχωρώντας περισσότερο από το αναμενόμενο στο 71,6%. Ο μηνιαίος πληθωρισμός επιβραδύνθηκε επίσης σημαντικά.

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε σταθερή την πολιτική της, υποσχόμενη να δράσει εάν επιδεινωθούν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό, από τότε που αύξησε τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης ή 5 ποσοστιαίες μονάδες στο 50% τον Μάρτιο.


Έχει σφίξει κατά 4.150 μονάδες βάσης από τον Ιούνιο του 2023, αντιστρέφοντας μια πολυετή πολιτική χαμηλών επιτοκίων που υπερασπίστηκε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.


Η λίρα αποδυναμώθηκε ελαφρώς στα 32,5675 έναντι του δολαρίου και ο κύριος δείκτης μετοχών της Κωνσταντινούπολης ήταν 0,5% σταθερότερος την Πέμπτη.


Ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε από 75,45% τον Μάιο, το υψηλότερο από τον Νοέμβριο του 2022.


Η βουτιά του περασμένου μήνα δημιούργησε κάποιες προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα θα χαλαρώσει σύντομα την πολιτική της, με την Goldman Sachs να προβλέπει μείωση των επιτοκίων γύρω στον Σεπτέμβριο, δεδομένης της αυξανόμενης πίεσης στη λίρα.

Αλλά ο Karahan, ο οποίος ήταν αναπληρωτής διοικητής τράπεζας πριν ο Ερντογάν τον διορίσει επικεφαλής τον Φεβρουάριο, φάνηκε να αντιστέκεται σε αυτό.


«Βλέπουμε σημάδια επανεξισορρόπησης της ζήτησης και τον αντίκτυπό της στις τιμές. Δεν είναι υγιές να εξαχθούν συμπεράσματα από ένα μόνο σημείο δεδομένων σε αυτήν την περίοδο υψηλής μεταβλητότητας. Ενεργούμε με την αποφασιστικότητα και την προσοχή μιας κεντρικής τράπεζας», είπε.


Η QNB Finansbank δήλωσε ότι τα σχόλια του Karahan υπογράμμισαν ότι ήταν πολύ νωρίς για να αντιληφθεί την πτώση του πληθωρισμού τον Ιούνιο ως αλλαγή τάσης και είχε ως στόχο “να αποτρέψει τις προσδοκίες για πρόωρη μείωση των επιτοκίων”.


Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι ο αποπληθωρισμός θα εδραιωθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους και προβλέπει ρυθμό 38% στο τέλος του έτους, λόγω της αυστηρής πολιτικής της. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί σε περίπου 42% μέχρι το τέλος του έτους.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο