Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Εκτροχιάζονται οι τιμές – Ολόκληρος μισθός για ένα ταξίδι

Μάλιστα, φορείς της αγοράς εκτιμούν ότι μέχρι τον Αύγουστο θα σημειωθούν και νέες ανατιμήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για αρκετούς προορισμούς

Σε μεγάλο πονοκέφαλο εξελίσσονται για τους εκδρομείς οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, βάζοντας εμπόδια στον εσωτερικό τουρισμό λόγω των απαγορευτικών τιμών τους.

Σύμφωνα με το MEGA, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι πλέον απλησίαστα, και οι εκδρομείς του καλοκαιριού το σκέφτονται δύο και τρεις φορές εάν θα πάνε διακοπές σε κάποιο νησί, αφού θα πρέπει μόνο για τη μεταφορά τους εκεί με το πλοίο να δαπανήσουν ακόμη και ολόκληρο το δώρο.

  • Μέσα σε 5 χρόνια, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχουν αυξηθεί στη χώρα μας κατά 38,1% ενώ ο μέσος όρος αυξήσεων στην Ευρωπαϊκή Eνωση είναι μόλις 10,5 %

Η κατάσταση με τις τιμές των ακτοπλοϊκών αγγίζει τα όρια του παραλογισμού. Στο δρομολόγιο Σαντορίνη – Ίος, με περίπου ίδια ώρα αναχώρησης στις 10 το πρωί, η μια ακτοπλοϊκή εταιρεία κοστολογεί το δρομολόγιο στην οικονομική θέση του ταχύπλοου που έχει στη γραμμή στα 44,70 και η άλλη στα 45 ευρώ.

Την επόμενη μέρα όμως, που στη συγκεκριμένη γραμμή μένει μόνο η μία εταιρεία, το εισιτήριο κοστίζει 64,70 ευρώ. 20 ευρώ δηλαδή ακριβότερα για την ίδια διαδρομή την ίδια ώρα.

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Τα τελευταία 5 χρόνια έγινε η «έκρηξη» των τιμών τους στην Ελλάδα

Τα στοιχεία της Eurostat είναι ενδεικτικά της κατάστασης. Μέσα σε 5 χρόνια, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχουν αυξηθεί στη χώρα μας κατά 38,1% ενώ ο μέσος όρος αυξήσεων στην Ευρωπαϊκή Eνωση είναι μόλις 10,5 %.

Τουριστικός πράκτορας λέει στο MEGA: «Για Δωδεκάνησα, Κω, Ρόδο, ούτε λόγος, με μια τετράκλινη καμπίνα πηγαίνουμε, με ποσά που προσεγγίζουν τα 1.000 ευρώ, ένας μέσος μισθός μόνο για τα εισιτήρια».

Την ίδια ώρα, ο κλάδος βρίσκεται εν αναμονή της παρέμβασης της επιτροπής ανταγωνισμού και της λειτουργίας παρατηρητηρίου τιμών. Προς το παρόν πάντως οι ταξιδιώτες εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποί με τα ακριβά εισιτήρια, παρά το γεγονός πως τα καύσιμα των πλοίων κοστίζουν λιγότερο από πέρυσι.

Θα ανέβουν και άλλο οι τιμές!

«Ζούμε σε μια χρόνια όπου τα πετρέλαια κοστίζουν πολύ λιγότερο από ότι ήταν ο μέσος όρος του κόστους πετρελαίου των τελευταίων ετών και του 2023», σημείωσε ναυτιλιακός σύμβουλος.

Μάλιστα, φορείς της αγοράς εκτιμούν ότι μέχρι τον Αύγουστο θα σημειωθούν και νέες ανατιμήσεις στα εισιτήρια για αρκετούς προορισμούς.

Το ρεπορτάζ του MEGA:

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Τα τελευταία 5 χρόνια έγινε η «έκρηξη» των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο