Του Απόστολου Μάνθου
Κάτι λιγότερο από 25 εκατ. ευρώ θέλει ακόμα ο όμιλος της ElvalHalcor (ΕΛΧΑ) για να γράψει 1 δισ. ευρώ ίδια κεφάλαια, με τα αποδιδόμενα στους μετόχους να καλπάζουν ξεπερνώντας πλέον τα 973 εκατ. ευρώ από 939 εκατ. ευρώ που ήταν στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη.
- Αυτό σημαίνει ότι ο όμιλος με τη κεφαλαιοποίηση των 675 εκατ. ευρώ διαπραγματεύεται στο ταμπλό με ένα P/BV στα 0,69x που είναι ίσως το μικρότερο που υπάρχει στον κλάδο της. Βλέπετε σε κάτι τέτοια το Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι πρώτο.
Στα οικονομικά αποτελέσματα, εντύπωση προκάλεσε η εκρηκτική αύξηση της καθαρής κερδοφορίας κατά ένα +77%, από τα 28,8 εκατ. ευρώ στα 51 εκατ. ευρώ με τα κέρδη ανά μετοχή να φτάνουν τα 0,125 ευρώ, από 0,069 ευρώ που είχε στο πρώτο εξάμηνο του 2023.
- Την ίδια ώρα σε καθίζηση βρέθηκε ο καθαρός δανεισμός του ομίλου, κατεβαίνοντας μέσα σε ένα μόλις εξάμηνο κατά 144,5 εκατ. ευρώ (!), στα 740,96 εκατ. ευρώ.
Οικονομικό δεδομένο που δείχνει ότι εφόσον η ElvalHalcor έχει ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος από το στρατηγικό πλάνο των επενδύσεών της, η πτωτική τάση του δανεισμού θα πάρει ισχυρές καθοδικές διαστάσεις στο δεύτερο εξάμηνο του 2024 με το 2025 να είναι μια χρονιά με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς αν ο δείκτης Καθαρού Δανεισμού/a-EBITDA πέσει κάτω από 3x, τώρα είναι στο 3,33x, θα αρχίσει να γίνεται άκρως “ελκυστική” σε μεγάλα επενδυτικά funds.
- Παράλληλα το καθαρό χρηματοοικονομικό κόστος παρουσίασε στο πρώτο εξάμηνο του έτους μείωση κατά 11,3%, στα 23,5 εκατ. ευρώ, από 26,4 εκατ. ευρώ, στοιχείο που αναμένεται να πάρει μεγαλύτερη κατηφορική κλίση μετά και τις μειώσεις των επιτοκίων από τη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Από τους επιμέρους κλάδους, ο χαλκός έκανε την θετική έκπληξη καθώς το βελτιωμένο προϊοντικό μίγμα, οι υψηλές τιμές κατεργασίας, οι χαμηλές τιμές ενέργειας και οι προσπάθειες για τη μείωση του κόστους μέσω της βελτιστοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας, επηρέασαν θετικά φέρνοντας καθαρή κερδοφορία στα 43,59 εκατ. ευρώ.
- Μάλιστα η επίτευξη χαμηλών τιμών στην ενέργεια θα έχει συνέχεια και στο δεύτερο εξάμηνο, μιας που ο όμιλος χρησιμοποιεί επιτυχώς διάφορα χρηματοοικονομικά εργαλεία ώστε να κλειδώνει τις τιμές.
Ο δε κλάδος αλουμινίου, εκμεταλλευόμενος τις νέες επενδύσεις του τομέα έλασης, πέτυχε μεν την αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 5,9% αλλά οι χαμηλές τιμές κατεργασίες τράβηξαν χαμηλότερα το κύκλο εργασιών, κλείνοντας το εξάμηνο με μείωση 2,5% στα 842,4 εκατ. ευρώ από 863,6 εκατ. ευρώ.
- Ενδεικτική είναι και η διαφορά στο περιθώριο του μεικτού κέρδους, καθώς για μεν το αλουμίνιο είναι στο 6,82%, δίνοντας 57,47 εκατ. ευρώ στα 842,3 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών, ενώ στον χαλκό το περιθώριο μεικτού κέρδους βρίσκεται στο 9,5% δίνοντας 83,7 εκατ. ευρώ στα 881,2 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών.
Στη συνέχεια, επειδή ο κλάδος του αλουμινίου και λόγω μεγέθους έχει μεγαλύτερα έξοδα οδηγεί τη τελική γραμμή της καθαρής κερδοφορίας να έχει μόλις 7,38 εκατ. ευρώ. Καταλαβαίνεται φυσικά ότι λίγο να αλλάξουν οι τιμές κατεργασίας, κυρίως στα προϊόντα του foil και το μίγμα πωλήσεων, θα έχουμε ένα μικρό θαύμα στο τέλος του έτους και κυρίως στο πρώτο εξάμηνο του 2025.
- Το σίγουρο είναι ότι αν ο όμιλος ανεβάσει στροφές στο δεύτερο εξάμηνο, η καθαρή κερδοφορία με τη τωρινή κεφαλαιοποίηση των 675 εκατ. ευρώ και τιμή μετοχής στα 1,80 ευρώ, θα δώσει ένα μονοψήφιο P/E που δε θα χωράει επενδυτική “αμφισβήτηση”.
Επίσης η ElvalHalcor έχει αυτή τη στιγμή έναν πολύ ελκυστικό για να μη πω απίστευτο Price/Earnings to Growth ratio (PEG). Ο δείκτης PEG χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της αξίας μιας μετοχής, ενώ παράλληλα συνυπολογίζει την αναμενόμενη αύξηση των κερδών της εταιρείας και θεωρείται ότι παρέχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα από τον πιο τυπικό δείκτη P/E.
- Όταν λοιπόν ο δείκτης λαμβάνει τιμές χαμηλότερα από το 1,0x, τότε δηλώνει ότι, παρόλο που η εταιρεία έχει ισχυρή ανάπτυξη κερδών, παραμένει σχετικά υποτιμημένη. Κάτω από το 0,50x η υποτίμηση ξεπερνάει τα όρια της λογικής. Ξέρετε λοιπόν πού είναι το PEG ratio στην ElvalHalcor… στο 0,114x. Τα Jumbo βρίσκονται πάνω από το 3, ενώ ένας απο τους ανταγωνιστές της ElvalHalcor στο τομέα του αλουμινίου η Constellium (CSTM) έχει PEG ratio στο 1,68x.
Ένας ακόμα πολύ καλός εισηγμένος όμιλος που το ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου δεν μπορεί να τον αξιολογήσει σωστά, κρατώντας τη μετοχή σε πολύ χαμηλά επίπεδα τιμών.
- Διαγραμματικά τώρα η μετοχή στο μακροπρόθεσμο μηνιαίο chart τιμών φαίνεται να δημιουργεί μια πολύ ισχυρή βάση αγοραστών μέσα στη ζώνη στήριξης των 1,80 με 1,75 ευρώ με απώτερο σκοπό την ανοδική διάλυση της περιοχή των 2,06 ευρώ ώστε να κατευθυνθεί προς τα υψηλά του 2024 που είναι στα 2,435 ευρώ ή ένα +35% από το χθεσινό κλείσιμο των 1,80 ευρώ.
* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής
capital.gr