“Άλμα” 4,6% για το αμερικανικό αργό στην εβδομάδα – “Άγγιξε” τα 80 δολ. μετά από 4 μήνες

Άνοδο σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο της εβδομάδας, εν μέσω αυξανόμενης έντασης στη Μέση Ανατολή, μετά το χθεσινό χτύπημα των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 100 Παλαιστίνιων, ενώ οι traders αναμένουν σήματα για αν τελικά οι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου θα παρατείνουν τις εθελοντικές περικοπές, που ολοκληρώνονται στα τέλη Μαρτίου.

Ειδικότερα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Απριλίου ενισχύθηκε κατά 1,71 δολάρια ή 2,2%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 79,97 δολάρια το βαρέλι. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που άγγιξε τα 80 δολ. το WTI μετά τις 6 Νοεμβρίου. Στην εβδομάδα, το WTI κέρδισε 4,6%, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Μαΐου σκαρφάλωσε κατά 1,64 δολάρια ή 2% στα 83,55 δολάρια το βαρέλι, προσθέτοντας 3,4% στην εβδομάδα.

Στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής, δεκάδες Παλαιστίνιοι πολίτες σκοτώθηκαν την Πέμπτη όταν ισραηλινά στρατεύματα άνοιξαν πυρ κοντά σε αυτοκινητοπομπή παροχής βοήθειας. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η επίθεση αυτή θα περιπλέξει τις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Οι αναφορές για νέες εντάσεις στη Γάζα αύξησαν το “αίσθημα κινδύνου”, ανέφεραν σε σημείωμά τους οι Ewa Manthey και Warren Patterson, αναλυτές εμπορευμάτων στην ING.

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης την απόφαση των μελών του OPEC+  για το αν θα παρατείνουν τις εθελοντικές περικοπές στην παραγωγή τους.

“Η επιμονή στις εθελοντικές περικοπές της παραγωγής μέχρι το τέλος του έτους θα αποτελούσε ισχυρό μήνυμα και θα πρέπει να εκληφθεί ως θετική για τις τιμές”, διότι η αγορά πετρελαίου θα παραμείνει σφιχτή μέχρι το τέλος του 2024, ανέφερε σε σημείωμά του ο Carsten Fritsch, αναλυτής εμπορευμάτων της Commerzbank. Μια παράταση μόνο για το δεύτερο τρίμηνο είναι “πιθανό να έχει προεξοφληθεί από την αγορά και επομένως δεν αναμένεται να μεταβάλλει σημαντικά τις τιμές”.

Τα κράτη-μέλη του OPEC+ εξέταζαν το ενδεχόμενο παράτασης των περικοπών, οι οποίες ανέρχονται σε 2,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, στο δεύτερο τρίμηνο, ανέφερε το Reuters νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με ορισμένους αξιωματούχους να επισημαίνουν την προοπτική παράτασης έως το τέλος του έτους. Το δημοσίευμα ανέφερε ότι η απόφαση για την παράταση αναμένεται την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Η αγορά πετρελαίου είναι “καλά ισορροπημένη”, με τις τιμές να υποστηρίζονται προς τα πάνω στα 70 δολάρια, με το μονοπάτι για τα 80 δολάρια να είναι ορατό, εάν “ο OPEC+ επιβεβαιώσει τις περικοπές και μόλις η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αποσαφηνίσει το χρονοδιάγραμμα για τις μειώσεις των επιτοκίων”, δήλωσε ο Manish Raj, CEO της Velandera Energy Partners.

Η τιμή του πετρελαίου στα 70 δολάρια είναι “τόσο ελκυστική για τους Αμερικανούς παραγωγούς που τα γεωτρύπανα δουλεύουν στο φουλ”, σχολίασε ο ίδιος στο MarketWatch.

“Ο OPEC+ έχει πέσει σε μια τρύπα που βαθαίνει όλο και περισσότερο” με την αύξηση της αμερικανικής παραγωγής σχιστόλιθου, “και παρόλα αυτά το καρτέλ δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσει τις περικοπές του, γεγονός που δημιουργεί ακόμη περισσότερο χώρο για τον αμερικανικό σχιστόλιθο”, δήλωσε ο Raj.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο