Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Ιαπωνίας

γιεν

επιτόκια ομολόγων

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε τα επιτόκια σταθερά, όπως αναμενόταν ευρέως την Παρασκευή και δήλωσε ότι θα αποφασίσει μόνο για το πώς θα μειώσει τις αγορές ομολόγων της στην επόμενη συνεδρίασή της.

Η BOJ άφησε το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο αναφοράς της στο 0,1%, όπως αναμενόταν ευρέως, αφήνοντας το επιτόκιο αμετάβλητο μετά από μια ιστορική αύξηση τον Μάρτιο.

Η κεντρική τράπεζα δεν ανακοίνωσε επίσης βραχυπρόθεσμες αλλαγές στις δραστηριότητες αγοράς ομολόγων, απογοητεύοντας κάπως τις προσδοκίες της αγοράς για άμεση αλλαγή. Αντ ‘αυτού, η BOJ δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τους συμμετέχοντες στην αγορά και θα παρουσιάσει ένα σχέδιο για τη μείωση των αγορών ομολόγων στην επόμενη συνεδρίασή της στα τέλη Ιουλίου.

Η BOJ δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με ομίλους εμπορικών τραπεζών, ομίλους εταιρειών κινητών αξιών και ομάδες αγοραστών σε απροσδιόριστες ημερομηνίες για να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα σχέδια μείωσης των δραστηριοτήτων αγοράς ομολόγων.

Οι ιαπωνικές μετοχές σημείωσαν άνοδο λόγω της προοπτικής η πολιτική να παραμείνει πιο χαλαρή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με τον δείκτη Nikkei 225 να αυξάνεται κατά 0,5% μετά από πλάγια διαπραγμάτευση νωρίτερα την ημέρα. Το ιαπωνικό γεν αποδυναμώθηκε απότομα, με το ζεύγος USDJPY, το οποίο μετρά το ποσό του γιεν που απαιτείται για την αγορά ενός δολαρίου, να αυξάνεται κατά 0,6%.

Η κεντρική τράπεζα είχε αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά σε 17 χρόνια τον Μάρτιο και είχε τερματίσει την πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων. Η BOJ είχε επίσης επισημάνει σχέδια για ενδεχόμενη μείωση των αγορών ομολόγων, αλλά δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το θέμα.

Η απόφαση της BOJ να διατηρήσει αμετάβλητες τις αγορές ομολόγων βραχυπρόθεσμα έρχεται εν μέσω πρόσφατης αδυναμίας στην ιαπωνική οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο το πρώτο τρίμηνο.

Αυτό, σε συνδυασμό με μια σειρά από νωθρές αναγνώσεις του πληθωρισμού, είχε εγείρει αμφιβολίες σχετικά με το πόσο περιθώριο έχει η κεντρική τράπεζα για να συσφίξει πραγματικά την πολιτική. Οι αγορές ήταν επίσης αβέβαιες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της επόμενης αύξησης των επιτοκίων της BOJ, με την τράπεζα να προσφέρει ελάχιστες ενδείξεις για το θέμα.

Η BOJ επέμεινε στην πρόβλεψή της ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί το επόμενο έτος και ότι είδε έναν «ενάρετο κύκλο» μεταξύ μισθών και τιμών να εντείνεται φέτος.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο