Αμετάβλητο άφησε το βασικό επιτόκιο η PBOC

εξαγωγές

επιτόκιο

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας άφησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο κατά τη μετακύλιση των δανείων μεσοπρόθεσμης δανειακής διευκόλυνσης (MLF) που λήγουν την Τετάρτη, σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς.

Γιατί είναι σημαντικό

Το σταθερό επιτόκιο MLF δείχνει την εστίαση της κεντρικής τράπεζας στη διατήρηση της σταθερότητας του νομίσματος, λένε οι αναλυτές, ακόμη και όταν μια απροσδόκητη πιστωτική συρρίκνωση τον Απρίλιο πρόσθεσε στην υπόθεση για περισσότερα κίνητρα πολιτικής για τη στήριξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Η δανειακή επιχείρηση MLF έρχεται επίσης λίγες ημέρες πριν από τις προγραμματισμένες πωλήσεις από το υπουργείο Οικονομικών της πρώτης παρτίδας του 1 τρισεκατομμυρίου γιουάν σε εξαιρετικά μακροπρόθεσμα ειδικά κρατικά ομόλογα.

Με τους αριθμούς

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) δήλωσε ότι διατηρεί αμετάβλητο το επιτόκιο των 125 δισ. γιουάν (17,28 δισ. δολάρια) σε μονοετή δάνεια MLF σε ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο 2,50% από την προηγούμενη πράξη.

Σε έρευνα του Reuters σε 32 παρατηρητές της αγοράς, το 84% των ερωτηθέντων αναμένει ότι η PBOC θα αφήσει αμετάβλητο το επιτόκιο του επιτοκίου MLF.

Το πλαίσιο

Το γουάν της Κίνας έχει χάσει περίπου 1,9% έναντι του ανακάμπτοντος δολαρίου ΗΠΑ μέχρι στιγμής φέτος, πιεζόμενο από τις σχετικά χαμηλές αποδόσεις του έναντι άλλων οικονομιών.

Το Πεκίνο θα εντείνει τη στήριξη για την οικονομία με νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων των επιτοκίων και των δεικτών υποχρεωτικών τραπεζικών αποθεματικών (RRR), ανέφερε το Πολιτικό Γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος στα τέλη Απριλίου.

«Τα πρόσφατα στοιχεία με χαμηλό πληθωρισμό, πιστωτική συρρίκνωση, επιβράδυνση της αύξησης της προσφοράς χρήματος και αδύναμες επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα παρουσιάζουν μια ισχυρή υπόθεση για μειώσεις επιτοκίων, υποδηλώνοντας ότι τα πραγματικά επιτόκια παραμένουν πολύ υψηλά και ότι οι περικοπές RRR βλέπουν μειωμένη αποτελεσματικότητα», ανέφεραν οικονομολόγοι της ING σε σημείωμα πριν από την απόφαση για τα επιτόκια.

«Τούτου λεχθέντος, η σταθεροποίηση του νομίσματος ήταν βασικό ζήτημα φέτος και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιθανότατα προτιμούν να ξεκινήσουν οι παγκόσμιες μειώσεις επιτοκίων πριν αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια», ανέφεραν.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο