Ανακάμπτει η βρετανική οικονομία

επιχειρήσεων

επιχειρήσεις επιτοκίων

Οι Βρετανοί κατασκευαστές ανέφεραν επιστροφή στην ανάπτυξη τον περασμένο μήνα μετά από μακρά επιβράδυνση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, αλλά οι υψηλότερες τιμές που χρεώνουν οι επιχειρήσεις μπορεί να προσθέσουν στην επιφυλακτικότητα της Τράπεζας της Αγγλίας σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων.

Η τελική ανάγνωση του δείκτη S&P Global UK Manufacturing Purchasing Managers’ Index για τον Μάιο αυξήθηκε στο 51,2 από 49,1 τον Απρίλιο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2022, όταν η άνοδος των τιμών της ενέργειας άρχισε να πλήττει τον κλάδο.

Η μέτρηση του Μαΐου αντιπροσώπευε μόλις τη δεύτερη φορά σε 22 μήνες που ο δείκτης ήταν πάνω από το όριο ανάπτυξης του 50,0, αν και ήταν λίγο κάτω από την προκαταρκτική μέτρηση του Μαΐου του 51,3.

Τα επίπεδα παραγωγής και οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από τις αρχές του 2022 και η ανάκαμψη ήταν ευρείας βάσης.

«Ενώ η τελευταία ανάκαμψη εξαρτάται από την ενίσχυση της εγχώριας αγοράς, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ζήτηση στο εξωτερικό κινείται επίσης πιο κοντά στη σταθεροποίηση», δήλωσε ο Rob Dobson, διευθυντής της S&P Global Market Intelligence.

Το ποσοστό των κατασκευαστών που προβλέπουν υψηλότερη παραγωγή σε ένα χρόνο από τώρα αυξήθηκε στο 63% καθώς το κλίμα έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2022, αλλά ορισμένοι ανησυχούσαν για την πολιτική αβεβαιότητα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Η Βρετανία διεξάγει εθνικές εκλογές στις 4 Ιουλίου.

Οι τιμές των εργοστασίων αυξήθηκαν περισσότερο σε ένα χρόνο μετά την πέμπτη συνεχόμενη μηνιαία επιτάχυνση των αυξήσεων. Ωστόσο, μια βραδύτερη αύξηση του κόστους θα βοηθήσει να σταματήσουν οι πιέσεις στις τιμές από το να ενσωματωθούν, δήλωσε ο Dobson.

Η BoE παρακολουθεί στενά για ενδείξεις ότι οι πιέσεις στις τιμές στην οικονομία της Βρετανίας έχουν υποχωρήσει αρκετά ώστε να μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού το 2020.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο