Ανακάμπτει ο κατασκευαστικός κλάδος στην Βρετανία

κατασκευαστικός κλάδος

Ο κατασκευαστικός κλάδος της Βρετανίας επεκτάθηκε τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά από τον Αύγουστο, αν και μόνο ελαφρώς, σύμφωνα με έρευνα την Παρασκευή, η οποία πρόσθεσε σημάδια βελτίωσης στην οικονομία μετά από ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Ο δείκτης S&P Global UK Construction Purchasing Managers’ Index αυξήθηκε στις 50,2 μονάδες τον Μάρτιο από 49,7 τον Φεβρουάριο – ξεπερνώντας το όριο ανάπτυξης των 50 μονάδων για πρώτη φορά σε επτά μήνες.

Οι μετρήσεις της έρευνας για την οικοδόμηση κατοικιών, τις εμπορικές εργασίες και τα έργα πολιτικού μηχανικού αυξήθηκαν, αν και μόνο οι τελευταίοι έδειξαν επιστροφή στην πλήρη ανάπτυξη.

Ο δείκτης PMI της Παρασκευής συμπίπτει με άλλες επιχειρηματικές έρευνες που υποδηλώνουν ότι η οικονομία της Βρετανίας επέστρεψε σε αδύναμη ανάπτυξη στις αρχές του 2024 μετά τη μέτρια ύφεση τα δύο τελευταία τρίμηνα του περασμένου έτους.

Ο συντάκτης ερευνών S&P Global δήλωσε ότι ο PMI σηματοδοτεί περαιτέρω ανάπτυξη για τις κατασκευαστικές εταιρείες της Βρετανίας.

«Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τον κατασκευαστικό φόρτο εργασίας εμφανίζονται όλο και πιο ευνοϊκές, καθώς τα βιβλία παραγγελιών βελτιώθηκαν ξανά τον Μάρτιο και στον μεγαλύτερο βαθμό για λίγο λιγότερο από ένα χρόνο», δήλωσε ο Tim Moore, οικονομικός διευθυντής της S&P Global.

Η χαλάρωση του κόστους δανεισμού προσέφερε επίσης ώθηση, ανέφερε η S&P, καθώς οι τράπεζες αναμένουν περίπου 0,75 ποσοστιαίες μονάδες μείωσης των επιτοκίων από την BoE αργότερα φέτος.

Το κόστος που αντιμετωπίζουν οι βρετανικές κατασκευαστικές εταιρείες αυξήθηκε τον Μάρτιο με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών μηνών, ενώ η απασχόληση συρρικνώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

“Οι προσλήψεις προσωπικού ήταν ένα αδύναμο σημείο για τον κατασκευαστικό τομέα τον Μάρτιο εν μέσω παρατεταμένων ανησυχιών για πιέσεις στα περιθώρια κέρδους και συνεχιζόμενη αποστροφή κινδύνου μεταξύ των μεγάλων πελατών”, δήλωσε ο Moore.

Ο δείκτης PMI όλων των τομέων, ο οποίος συνδυάζει τις έρευνες της εβδομάδας για τους τομείς των υπηρεσιών, της μεταποίησης και των κατασκευών, υποχώρησε στο 52,6 από το υψηλό εννέα μηνών του Φεβρουαρίου στις 52,7 μονάδες.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο