Η υψηλή κερδοφορία των τεσσάρων τραπεζών, Eurobank (ΕΥΡΩΒ), Εθνικής (ΕΤΕ), Πειραιώς (ΠΕΙΡ) και Optima (ΟΠΤΙΜΑ) –την Alpha δεν την “προλάβαμε”, μιας που το άρθρο παραδόθηκε την Πέμπτη–, αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι οδηγούμαστε σε μια χρονιά-ρεκόρ για τον τραπεζικό κλάδο, με τις ετήσιες προβλέψεις όχι μόνο των αναλυτών, αλλά και των ίδιων των διοικήσεων, να αναθεωρούνται προς τα πάνω. Μάλιστα, για τις τρεις πρώτες το 2024 αποτελεί και ένα έτος-ορόσημο, καθώς κατέβαλαν για πρώτη φορά μέρισμα στους μετόχους τους έπειτα από 16 χρόνια, απέκτησαν την επενδυτική βαθμίδα ύστερα από 14 χρόνια, ενώ η μία από αυτές, η Πειραιώς, έχει πλήρως ιδιωτικοποιηθεί, και μία άλλη, η Εθνική, βρίσκεται ένα βήμα πριν. Η επιτάχυνση των χορηγήσεων, η ευνοϊκή επιτοκιακή συγκυρία και τα χαμηλά –επιτέλους– NPLs προϊδεάζουν για ένα εντυπωσιακό κλείσιμο έτους, που θα οδηγήσει σε μια κερδοφορία κατά πολύ υψηλότερη των αρχικών προβλέψεων, αφήνοντας έτσι ισχυρότατη παρακαταθήκη για την πορεία των μετοχών τους και στο 2025.
Η Eurobank κατέγραψε ισχυρές επιδόσεις στο πρώτο εξάμηνο του 2024, με τα καθαρά κέρδη να κλείνουν στα 721 εκατ. ευρώ, την ενσώματη λογιστική αξία ανά μετοχή να αυξάνεται στα 2,25 ευρώ ή +18,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων να φτάνει στο 18,5%. Εντυπωσιακή είναι η μείωση κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), ο οποίος πλέον έχει φτάσει στο 3,1%. Οι καταθέσεις των πελατών αυξήθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ, στα 58,6 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά ταμειακά διαθέσιμα βρίσκονται στα 10,7 δισ. ευρώ. Εκεί που φαίνεται να τα πηγαίνει πολύ καλά η Eurobank είναι στα υπό διαχείριση κεφάλαια των πελατών της, που αυξήθηκαν κατά 32,2% σε ετήσια βάση, ακουμπώντας στο τέλος του πρώτου εξαμήνου τα 6,4 δισ. ευρώ, από 4,8 δισ. ευρώ πέρυσι το αντίστοιχο εξάμηνο, και στις δραστηριότητες του εξωτερικού, όπου η κερδοφορία ενισχύθηκε κατά +35,5% σε ετήσια βάση, στα 277 εκατ. ευρώ. Στη διαγραμματική ανάλυση βλέπουμε τη μετοχή να έχει αφομοιώσει την αποκοπή του μερίσματος των 0,093 ευρώ ανά μετοχή πέριξ της πολύ ισχυρής βάσης των αγοραστών ανάμεσα στα 2,064 με 2 ευρώ και να ετοιμάζεται να δοκιμάσει τις δυνάμεις της μέσα στο εύρος διακύμανσης των 2,20 με 2,14 ευρώ. Σε ένα πέρασμα πάνω από εκεί η αγορά δύσκολα θα της αρνηθεί μια επέκταση προς τα 2,40 με 2,50 ευρώ.
Η Εθνική Τράπεζα εμφάνισε στο πρώτο εξάμηνο του 2024 ενσώματα ίδια κεφάλαια στα 7,694 δισ. ευρώ, καθαρή κερδοφορία στα 670 εκατ. ευρώ, από 530 εκατ. ευρώ που είχε στο αντίστοιχο περσινό εξάμηνο ή αύξηση +26%, και απόδοση των ιδίων κεφαλαίων στο 18,1% σε επίπεδο αναλογούντων κερδών μετά φόρων. Οι καταθέσεις στο τέλος του Ιουνίου είχαν διαμορφωθεί στα 57 δισ. ευρώ, παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητες σε σχέση με το κλείσιμο του 2023, και τα καθαρά ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν σε 9,1 δισ. ευρώ, ενισχυμένα κατά +1,1 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους. Εδώ ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έχει πέσει στο 3,3%, από το 5,2% που ήταν το πρώτο εξάμηνο του 2023. Διαγραμματικά, η μετοχή αποτυπώνεται στο εβδομαδιαίο chart τιμών να δοκιμάζει, μετά και την αποκοπή του μερίσματος των 0,364 ευρώ ανά μετοχή, την άνω πλευρά του πλαγιοκαθοδικού καναλιού “W” στην περιοχή των 8,02 με 7,96 ευρώ. Άρνηση επανεισόδου της μετοχής μέσα σε αυτό θα ωθήσει την τιμή προς τη ζώνη των υψηλών ανάμεσα στα 8,46 με 8,65 ευρώ. Ο διαγραμματικός στόχος παραμένει η τιμή με το 9 μπροστά.
Η Πειραιώς σημείωσε ρεκόρ καθαρής κερδοφορίας, φτάνοντας τα 612 εκατ. ευρώ, από 442 εκατ. ευρώ που ήταν το περσινό πρώτο εξάμηνο. Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έχει πέσει και εδώ στο 3,3%, από 5,5% που ήταν έναν χρόνο πριν. Οι καταθέσεις των πελατών συνεχίζουν να ενισχύονται, φτάνοντας τα 59,8 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2024, αυξημένες κατά 2% τόσο σε τριμηνιαία όσο και σε ετήσια βάση. Παράλληλα, ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) του ομίλου διαμορφώθηκε στο εξαιρετικά ικανοποιητικό επίπεδο του 215%, με τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 63%. Η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, που αγγίζει τα 6,782 δισ. ευρώ, βρέθηκε στο +19,1%. Ιδιαιτέρως ισχυρή ήταν η αύξηση της τάξης του 27% σε ετήσια βάση στα υπό διαχείριση κεφάλαια των πελατών, προσεγγίζοντας τα 10,4 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας έτσι τον ετήσιο στόχο που είχε τεθεί. Η διαγραμματική εικόνα της μετοχής έχει αρχίσει και φωτίζει τη ζώνη αντίστασης των 4 με 4,06 ευρώ. Δυναμικό πέρασμα με αυξημένο όγκο συναλλαγών θα δώσει γρήγορη κίνηση προς τα 4,20 ευρώ. Πάνω από εκεί υπάρχουν μόνο τα 5 ευρώ ως αντίσταση.
H Optima Bank, που γιορτάζει την 5η της επέτειο, ξεχώρισε για ακόμα μία φορά, σημειώνοντας εκρηκτική άνοδο καθαρής κερδοφορίας κατά +57% σε σχέση με το περσινό πρώτο εξάμηνο, κλείνοντας στα 69 εκατ. ευρώ, από τα 44 εκατ. ευρώ. Η δε απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 26,7%. Οι καταθέσεις των πελατών αυξήθηκαν κατά 936 εκατ. ευρώ, στα 3.715 εκατ. ευρώ ή σε ετήσια βάση ένα +34%. Ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) παραμένει ισχυρός στο 262,2%, με τα δάνεια προς καταθέσεις να διαμορφώνονται στο 81,5%. Επίσης, τα υπό διαχείριση κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 27% σε ετήσια βάση, στα 3.681 εκατ. ευρώ, λόγω των εισροών αμοιβαίων κεφαλαίων και των χρηματιστηριακών λογαριασμών (!). Από πλευράς διαγραμματικής ανάλυσης, η μετοχή δείχνει να μαζεύει δυνάμεις για να αποδράσει πάνω από τα 12,60 ευρώ, δίνοντας έτσι ως επόμενο κοντινό στόχο τα 14 ευρώ.
* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής
** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο”