ΑΝΑΛΥΣΗ Δευτέρα, 07-Απρ-2025 Τα όρια της αγοράς, ο Ντόναλντ, το ξύπνημα της Ευρώπης και ο κερδισμένος (Του Απόστολου Μάνθου)

Μου αρέσει ότι οι απανταχού επενδυτές γιόρταζαν την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στο προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ πιστεύοντας ότι το ράλι που είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Νοέμβριο στις αγορές παγκοσμίως, από τις μετοχές έως τα κρυπτονομίσματα, θα είχε συνέχεια -με μεγαλύτερο “πάθος”- το 2025.

  • Που να φανταστούν, όμως, ότι ο νέος πρόεδρος είχε άλλα σχέδια κατά νου ή, ακόμα περισσότερο, που να φανταστούν ότι θα έφτανε η στιγμή να κουβαλάει τον δασμολογικό πίνακα ανά χείρας ως να ήταν τιμοκατάλογος σε κρεοπωλείο και να το επιδεικνύει με μεγάλη περηφάνια στα τηλεοπτικά δίκτυα.

Η T-Bone Black Angus (Λεσότο, Σαιν-Πιερ και Μικελόν) 50, το T-Bone Sashi Beef (Καμπότζη, Λάος, Βιετνάμ Μαδαγασκάρη, Σρι Λάνκα, Μιανμάρ) από 49 έως 44, το αρνί (Ευρώπη) 20 η συκωταριά (Τουρκία, Αργεντινή, Βρετανία, Βραζιλία) 10 και πάει λέγοντας. Και φυσικά, οι αγορές παρακολουθούν σαστισμένες, μη γνωρίζοντας τι θα επακολουθήσει και που το πάει ο Ντόναλντ.

  • Οι δε οικονομικοί  αναλυτές έχουν πέσει με τα μούτρα στη δουλειά, ψάχνοντας  να τετραγωνίσουν το κύκλο, ώστε να μπορέσουν να βγάλουν το σωστό νούμερο της οικονομικής καταστροφής που έρχεται από τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο που κήρυξε ο Ντόναλντ.

Προς το παρόν, χαμένοι στο τραπέζι των αγορών δείχνουν να είναι όλοι, ακόμα και ο χρυσός. Αυτοκινητοβιομηχανίες, εταιρείες ημιαγωγών, εταιρείες υποδημάτων και ενδυμάτων, εταιρείες τροφίμων, μεταλλουργικές βιομηχανίες, μεταφορικές, πετρέλαιο κτλ όλες πάνε για θυσία στο βωμό των δασμών του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

  • Η μήπως η Nike, η Adidas, η BMW, η Nvidia κτλ δεν πρόκειται να κάτσουν με σταυρωμένα χέρια και να περιμένουν την ημερομηνία της “σφαγής”; Θα υποταχθούν στα πιστεύω του Ντόναλντ για την ενίσχυση της εσωτερικής βιομηχανίας, την  αποκατάσταση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ και τον περιορισμό του χρέους, εισπράττοντας από τους δασμούς 700 με 800 δισ. δολάρια ετησίως;

Και γιατί “εγώ”  η Nike να φύγω από το Βιετνάμ και τη Καμπότζη και να χτίσω εργοστάσια στις ΗΠΑ όπου θα χρειαστούν, αφού πρώτα θα έχω ρίξει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, τουλάχιστον 3 χρόνια μέχρι να μπουν σε πλήρη λειτουργία; Και το προσωπικό για να τα δουλέψουν που θα το βρω και πόσο φθηνά θα είναι αυτά τα εργατικά χέρια; Μήπως θα ήταν καλύτερα να περάσω όλο το πόνημα των δασμών στον Αμερικανό  καταναλωτή και να περιμένω τη λήξη της θητείας του Ντόναλντ;

  • Στη Λεωφόρο Αθηνών τώρα ο Γενικός Δείκτες κάθισε κάτω από τη “κόκκινη” σημαία των διεθνών αγορών και έκανε ως “όφειλε” salute στους σαρωτικούς δασμούς που επέβαλε ο Ντόναλτ στο σύγχρονο παγκόσμιο εμπόριο. Δασμοί οι οποίοι θα αποδειχθούν πολύ γρήγορα ως “κρυφοί” φόροι, που ο Αμερικανός καταναλωτής θα τους λουστεί στο μεγαλύτερο μέρος τους και εκεί να δω πως θα αντιδράσει.

Από απόψεως τώρα διαγραμματικής ανάλυσης ο Γενικός Δείκτης έχει ήδη απωλέσει ένα σχεδόν -10% από τα υψηλά των 1750 μονάδων και δείχνει με την ορμή που έχει αναπτύξει να διαπερνάει τη ζώνη στήριξης των 1600 με 1580 μονάδων και να κινείται προς τη σημαντική στήριξη που παρέχει η περιοχή των 1510 με 1500 μονάδων ή άλλο ένα -5,5% από το κλείσιμο της Παρασκευής. Κάτω από εκεί η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση θα απειληθεί ανοίγοντας πλέον μέτωπο με τις 1455 μονάδες από όπου πήραμε τον περασμένο Δεκέμβρη και το ισχυρό σήμα ανοδικής εφόρμησης.

Το επίπεδο τώρα που μπορεί να αποδειχθεί ως ζώνη αναχαίτισης των πωλητών είναι αυτό που εκτείνεται ανάμεσα στις 1535 με 1485 μονάδες. Πρόκειται για το Fibonacci Arc retracement των 37% με 50%  της μεγάλης ανοδικής κίνησης του +28,5% που πραγματοποίησε ο Γενικός Δείκτης  από τον  περασμένο Νοέμβρη έως και τα τέλη Μαρτίου.

  • Μιλάμε δηλαδή για μια γενική πτωτική κίνηση από τα υψηλά της τάξης του -15%. Το θετικό βέβαια διαγραμματικό στοιχείο θα είναι να αντιδράσει ανοδικά ο δείκτης πατώντας πάνω στις 1550 μονάδες με 1570 μονάδες.

επενδυτές

Πτωτική κίνηση πάντως μέσα στο εύρος των 1485 με 1455 μονάδων, όσο και αν θέλει η αγορά να συμμετέχει στην “τελετή” της ταριφολολογίας του Ντόναλντ είναι εκτός του πραγματικού αντίκτυπου, που θα έχει στην ελληνική οικονομία και στις εισηγμένες εταιρείες. Οι δηλώσεις από το ΥΠΕΘΟ μιλάνε για μια πολύ ήπια επίπτωση από 0,1% έως 0,3% στην ανάπτυξη του 2025 με την αντίστοιχη επίπτωση στη Ευρωπαϊκή ένωση να φτάνει έως και το 0,4% του ΑΕΠ.

  • Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται  με πάνω από 2% καθώς  δεν εξάγει προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας στις ΗΠΑ.  Σύμφωνα δε με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ δεν αποτελούν το κρίσιμο μέγεθος εκείνο που μπορεί να επηρεάσει ην πορεία της οικονομίας μιας που το 2024 έφτασαν περίπου στα 2,4 δισ. ευρώ.

Επίσης για πρώτη φορά ίσως στην ιστορία της τα διαθέσιμα της κυβέρνησης ξεπερνούν κατά πολύ τα 35 δισ. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να μείνει εκτός αγορών για 2,5 χρόνια, χωρίς να ανησυχεί για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους και των αναγκών της Κεντρικής Διοίκησης.

  • Το σίγουρο είναι ότι η κίνηση αυτή του Ντόναλντ τόσο στο αμυντικό επίπεδο όσο και στο δασμολογικό έχει προκαλέσει ένα απίστευτο “ξύπνημα” στην Ευρώπη μετά από πολλές εικοσαετίες. Το στοιχείο αυτό θα σύρει δια της βίας της ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε συντεταγμένα και στρατηγικά σχεδιαζόμενα δημοσιονομικά κίνητρα και μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση των οικονομιών τους.

Με λίγα  λόγια η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναγκαστεί μετά από πολλά χρόνια να προχωρήσει σε στρατηγικές κινήσεις ανάπτυξης σε καίριους τομείς ώστε να κερδίσει το χαμένο έδαφος που έχει αφήσει να δημιουργηθεί με τις ΗΠΑ  και με την Κίνα.

  • Ήδη η λέξη “τόνωση” της οικονομίας της Ε.Ε. ακούγεται στα αυτιά της Κριστίν Λαγκάρντ. Μία λέξη που θυμηθείτε το θα έρθει να σπρώξει ακόμα πιο ψηλότερα την ελληνική οικονομία και το ελληνικό χρηματιστήριο.

Καλό είναι να μη ξεχνάμε ότι στη διετία 2025 – 2026 θα υπάρξουν πραγματικές επενδύσεις στην ελληνική οικονομία, ύψους 33 δισ. ευρώ, μέσα από την επιτάχυνση της υλοποίησης των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων του Ταμείου Ανάπτυξης, του ΕΣΠΑ 2021-2027 και των ιδιωτικών επενδύσεων, οι οποίες από πέρυσι έχουν πάρει την ανιούσα.

  • Αν έρθουν και άλλα κοινοτικά χρήματα για άμυνα, τεχνολογία, κλιματική αλλαγή, πράσινη ενέργεια κτλ. τις 1600 και τις 1500 μονάδες που βλέπουμε τώρα θα τις θυμόμαστε μόνο ως σούπερ ευκαιρία μακροπρόθεσμων τοποθετήσεων.

capital.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο