ΑΝΑΛΥΣΗ Δευτέρα, 08-Ιουλ-2024 Μήπως οι τράπεζες μας κλείνουν το μάτι; (Του Απόστολου Μάνθου)

Με το τελευταίο ανοδικό ριμπάουντ στην περιοχή των 1.250 μονάδων που έχει πραγματοποιήσει ο Τραπεζικός Δείκτης στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις από τα χαμηλά της 26ης Ιουνίου, των 1.198 μονάδων, η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων τραπεζικών οίκων, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς και Alpha Bank έχει ξαναπεράσει με δύναμη πάνω από τα 23 δισ. ευρώ.

  • Για την ακρίβεια τώρα είναι στα 23,25 δισ. ευρώ, απέχοντας έτσι άλλα 2,33 δισ. ευρώ ή άλλο ένα +10% από τα υψηλά 9ετίας των 25,59 δισ. ευρώ. Μια κεφαλαιοποίηση η οποία είχε επιτευχθεί με την τιμή της μετοχής της Eurobank στα 2,209 ευρώ, της Εθνικής στα 8,65 ευρώ, της Πειραιώς στα 4,22 ευρώ και της Alpha στα 1,79 ευρώ.

Βάσει λοιπόν αυτών των υψηλών τη μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή απόσταση έχει η Πειραιώς με ένα -13,90%, τη μεσαία απόσταση με ένα περίπου -10% η Εθνική και η Alpha, ενώ τη μικρότερη με ένα -6,36% έχει η Eurobank.

 

 

Eurobank

Προχωρώντας τώρα στις επιμέρους διαγραμματικές αναλύσεις θα ξεκινήσουμε από τη μετοχή της Eurobank (ΕΥΡΩΒ), που συναλλάσσεται στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου με κεφαλαιοποίηση της τάξης των 7,73 δισ. ευρώ. Στο εβδομαδιαίο λοιπόν chart τιμών βλέπουμε τη μετοχή τις τελευταίες 10 εβδομάδες να έχει πραγματοποιήσει πάνω από 357 εκατ. τεμάχια μέσα σε ένα στενό εύρος διακύμανσης που ορίζεται από το άνω όριο των 2,20 ευρώ και το κάτω των 2 ευρώ. Η διάρκεια της συσσώρευσης και ο μεγάλος όγκος συναλλαγών μας δίνει το βήμα της εκτίμησης για μια πιθανή ισχυρή κίνηση εκτόνωσης με κατεύθυνση το βέλος της διάσπασης. Έτσι στην περίπτωση ανοδικής τμήσης των 2,20 ευρώ, που σύμφωνα με το μακροπρόθεσμο ανοδικό διάγραμμα έχει και τη μεγαλύτερη πιθανότητα εκπλήρωσης, η μετοχή θα κινηθεί έντονα ανοδικά προς το επόμενο επίπεδο αντίστασης που εντοπίζεται στη ζώνη των 2,44 με 2,50 ευρώ. Στην αντίθετη περίπτωση που η μετοχή χάσει την ισχυρή βάση των αγοραστών στο επίπεδο των 2 με 1,98 ευρώ, τότε θα πρέπει να αναμένουμε μια γρήγορη βύθιση προς την περιοχή στήριξης των 1,88 ευρώ, κάτι που δεν στοιχειοθετείται τόσο από τα τεχνικά δεδομένα όσο και από τα οικονομικά νέα του ομίλου. Να σημειωθεί ότι στις 25 Ιουλίου θα έχουμε αποκοπή του δικαιώματος στο μέρισμα των 0,0933 ευρώ ανά μετοχή.

 

 

Eurobank

Η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) φτάνοντας την κεφαλαιοποίηση των 7,18 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την τιμή των 7,85 ευρώ που έγραφε η μετοχή της την ώρα που γραφόταν το άρθρο το πρωί της περασμένης Πέμπτης, δείχνει προς το παρόν ότι έχει τη διάθεση να πατήσει τόσο πάνω στη σημαντική περιοχή στήριξης των 7,50 ευρώ όσο και πάνω στα μακροπρόθεσμα τασικά Keltner Channel, μην επιτρέποντας έτσι περαιτέρω διολίσθησή της. Θετικό για τη συνέχεια είναι και το στοιχείο της μη καθοδικής διάσπασης του μεσοπρόθεσμου πλαγιοκαθοδικού καναλιού “W”. Μιας ελεγχόμενης σχεδόν διορθωτικής πορείας που εμπεριέχει συνολικό όγκο συναλλαγών άνω των 83 εκατ. τεμαχίων. Το trigger μιας ισχυρής ανοδικής κίνησης θα δοθεί με το πέρασμα της μετοχής πάνω από το Vwap των τελευταίων 50 ημερών, που είναι τα 8,10 ευρώ. Εκεί λοιπόν αν οι αγοραστές δημιουργήσουν έναν βατήρα ώθησης με μεγάλο τζίρο συναλλαγών, θα μας προϊδεάσει για μια επερχόμενη ανοδική διάλυση του άνω άκρου του καναλιού “W” στα 8,32 ευρώ με επέκταση της μεσοπρόθεσμης κίνησης προς τη ζώνη των υψηλών ανάμεσα στα 8,65 με 9 ευρώ. Εδώ η αντίστοιχη ημέρα αποκοπής του μερίσματος των 0,36 ευρώ ανά μετοχή έχει οριστεί στις 29 Ιουλίου.

 

 

Eurobank

Πάμε στην Τράπεζα Πειραιώς (ΠΕΙΡ) η οποία από την ώρα που στις 11 Μαρτίου του 2024 πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των επενδυτών οι 337,6 εκατ. μετοχές της δημόσιας προσφοράς με τιμή τα 4 ευρώ, έχει πραγματοποιήσει στο ταμπλό πάνω από 453 εκατ. μετοχές δίχως να μπορέσει να αποτυπώσει ένα ισχυρό διημερήσιο κλείσιμο πάνω από εκεί. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει μια επενδυτική δυσπιστία ως προς τις ανοδικές προοπτικές της μετοχής, παρουσιάζοντας μια γκρίζα διαγραμματική εικόνα στο διημερήσιο chart τιμών, που έχει ως αποτέλεσμα το κατέβασμα της τιμής ακόμα και στο πολύ σκληρό επίπεδο στήριξης των 3,36 με 3,30 ευρώ χάνοντας έτσι έως και ένα -17% από την τιμή της δημόσιας προσφοράς. Για τη συνέχεια το ζητούμενο είναι να μπορέσει η μετοχή να πατήσει πάνω από τη ζώνη των 3,65 με 3,60 ευρώ, κάτι που φαίνεται να το πράττει στις τελευταίες συνεδριάσεις. Έτσι μόνο θα μπορέσει να βάλει ως επόμενο βραχυχρόνιο στόχο το σημείο των 3,75 ευρώ και αμέσως μετά την περιοχή από όπου διέρχεται η μακροπρόθεσμη πτωτική γραμμή τάσης “Q” στα 3,88 ευρώ. Η ανοδική διάλυση των 3,88 ευρώ θα ανοίξει επιτέλους τον δρόμο για τιμές άνω των 4 ευρώ και προς τα 4,20. Η Πειραιώς θα κάνει αποκοπή του μερίσματός της των 0,063 ευρώ ανά μετοχή στις 10 Ιουλίου.

 

 

Eurobank

Η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα για την Alpha Bank (ΑΛΦΑ) ύστερα από 14 ολόκληρα χρόνια από τον οίκο Moody’s ο οποίος μάλιστα έδωσε και θετικό outlook ήταν το κλικ που έκανε τους επενδυτές να την τραβήξουν στην κυριολεξία από τα μαλλιά του πολύ επικίνδυνου επιπέδου των 1,44 με 1,40 ευρώ και να τη σύρουν πάνω από τα 1,62 ευρώ. Και πάλι καλά, μιας που η καθοδική φυγή κάτω από τα 1,50 ευρώ άνοιγε πολύ δύσκολα και ακανθώδη κατηφορικά μονοπάτια για τη μετοχή. Για τη συνέχεια τώρα η εμπέδωση των 1,60 ευρώ είναι ικανή να ανοίξει το επίπεδο των προηγούμενων υψηλών ανάμεσα στα 1,74 με 1,79 ευρώ. Πάνω από αυτό το σημείο δεν υπάρχει ουδεμία σοβαρή διαγραμματική αντίσταση έως τα 2 ευρώ, οδηγώντας έτσι εύκολα την κεφαλαιοποίηση της Alpha πάνω από τα 4,7 δισ. ευρώ. Στις 26 Ιουλίου θα γίνει και η αποκοπή του μερίσματος των 0,026 ευρώ. Τραπεζικά μερίσματα που είχαμε να τα δούμε από το 2008 για την τότε χρήση του 2007. Μήπως οι τράπεζες έχουν αρχίσει και μας κλείνουν το μάτι;

 

* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής 

 

** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο”

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο