ΑΝΑΛΥΣΗ Δευτέρα, 18-Σεπ-2023 Γυμνή η δικαιολογία της τραπεζικής πτώσης (Του Απόστολου Μάνθου)

Το εντυπωσιακό ποσό των 3,88 δισ. ευρώ έχουν απωλέσει συνολικά οι τέσσερις τραπεζικοί οίκοι από τα υψηλά των κεφαλαιοποιήσεών τους που είχαν σημειώσει στα μέσα του καλοκαιριού. Από αυτά τα 1,153 δισ. ευρώ έχουν χαθεί από την κεφαλαιοποίηση της Eurobank, τα 1,007 δισ. ευρώ από την Πειραιώς, 882 εκατ. ευρώ από την Εθνική και 846 εκατ. ευρώ από την Alpha.

  • Το δε ποσοστό της πτώσης από το υψηλότερο νούμερο των 20,788 δισ. ευρώ που είχε γράψει η συνολική κεφαλαιοποίηση των τραπεζών ξεπερνά το -18% με την Πειραιώς να κατέχει τα πρωτεία στην πτώση με ένα -22,4%. Δεύτερη είναι η Alpha με -21,4% τρίτη τη Eurobank με -18% και τέταρτη η Εθνική με ένα -14,8%. Μιλάμε για σημαντικές απώλειες που δεν μπορούν εύκολα να δικαιολογηθούν με τα πολύ θετικά δεδομένα που τρέχουν αυτή την ώρα για τις τράπεζες.

Από την πολύ καλή κερδοφορία που παρουσίασαν στο πρώτο εξάμηνο του 2023, από την επενδυτική βαθμίδα της ελληνικής οικονομίας και τη μείωση του κόστους κεφαλαίου μέσω της μείωσης του ασφάλιστρου κινδύνου της χώρας, από τις ισχυρές μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης που ανοίγονται μέσω του RRF, έως και την αναμενόμενη τεράστια αύξηση των θεσμικών επενδυτικών ροών από τα παγκόσμια κεφάλαια που δεν μπορούσαν μέχρι τώρα να αγοράσουν τράπεζες λόγω των θεσμικών περιορισμών που δεν τους επέτρεπαν να επενδύσουν σε αγορές μη επενδυτικής βαθμίδας.

Τα δύο δε σενάρια που προσπαθούν να “κολλήσουν” για να δικαιολογήσουν την τελευταία πτώση μόνο γέλια μπορούν να προκαλέσουν. Το πρώτο είναι αυτό της προεξόφλησης της επενδυτικής βαθμίδας και του επενδυτικού αλλά και του αναπτυξιακού κυκεώνα που αναμένεται στο επόμενο χρονικό διάστημα. Όμως η “προεξόφληση” δεν δύναται να συμβαδίζει με τα 20 δισ. ευρώ συνολικής κεφαλαιοποίησης των τραπεζών και με ένα P/BV κάτω από το 0,8. Ίσως θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ως “αρχική” μόνο προεξόφληση ένα νούμερο συνολικής κεφαλαιοποίησης άνω των 26 δισ. ευρώ ή ένα ακόμα +30% από τα τελευταία υψηλά τους.

  • Το δεύτερο σενάριο είναι προϊόν επιστημονικής φαντασίας καθώς ο έκτακτος φόρος σε αυτή τη φάση που οι τράπεζες αρχίζουν και ανασαίνουν μετά από μια δωδεκαετία οικονομικής κρίσης θα ήταν σαν να έπεφτε η κυβέρνηση στα γόνατα και να έκανε ένα τελετουργικό ιαπωνικό χαρακίρι. Ούτε αριστερή κυβέρνηση δε θα σκεφτόταν κάτι τέτοιο. Οπότε η διόρθωση του -18% που έχει λάβει χώρα την τελευταία χρονική περίοδο μόνο ως μακροπρόθεσμη επενδυτική ευκαιρία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί στην παρούσα φάση και κυρίως με αυτό το υπάρχον σταθερό μετά από πολλά – πολλά χρόνια χρηματοοικονομικό περιβάλλον.

Στις επιμέρους τώρα διαγραμματικές αναλύσεις θα ξεκινήσουμε από τη μετοχή της Eurobank (ΕΥΡΩΒ), όπου αποτυπώνεται στις τελευταίες συνεδριάσεις να δοκιμάζει καθοδικά το επίπεδο στήριξης των 1,45 με 1,38 ευρώ. Είναι μια περιοχή από όπου διέρχεται ο μακροπρόθεσμος ανοδικός στροφέας “S” του Ιουλίου του 2022 και η οριζόντια στήριξη με τους τριπλούς τοπικούς πυθμένες στα 1,43 ευρώ. Πιθανό επιβεβαιωμένο βραχυχρόνιο πέρασμα κάτω από τα 1,38 ευρώ θα δώσει περιθώριο για την καταγραφή τιμών πλησίον της επόμενης ζώνης στήριξης των 1,32 με 1,28 ευρώ. Μια πτώση όμως που δεν συμβαδίζει και τόσο με τη λογική μιας που θα ρίξει την κεφαλαιοποίηση της Eurobank κάτω από τα 5 δισ. ευρώ. Επίσης οι τεχνικοί ταλαντωτές έχουν πιεστεί σημαντικά στο κάτω εύρος τιμών τους με αποτέλεσμα ανά πάσα στιγμή να είναι ικανοί να εκδηλώσουν ανοδικό τίναγμα άνω των 1,53 ευρώ.

πιν

Κάπου εδώ η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) στο κατώφλι του επιπέδου των 5,50 ευρώ να έχει ολοκληρώσει τη διόρθωσή της και να ετοιμάζεται για ένα ανοδικό ριμπάουντ προς τα 5,95 με 6 ευρώ. Οι ταλαντωτές ορμής και όγκου συναλλαγών δείχνουν ότι οι πωλητές μέρα με την ημέρα χάνουν καθοδικό “ατμό” και δύναμη. Το σημείο που πρέπει να κερδηθεί από τους αγοραστές για να αλλάξουν οι ισορροπίες είναι τα 5,82 ευρώ.

πιν

Τελικά, η πολυαναμενόμενη είσοδος της Πειραιώς στον MSCI Standard Greece έκανε καλό στη μετοχή της; Γιατί όπως δείχνουν τα πράγματα μάλλον όχι καθώς από τα τέλη Αυγούστου που έγινε η αναδιάρθρωση και πραγματοποιήθηκαν κοντά 56 εκατ. μετοχές με τιμή κλεισίματος στα 3,192 ευρώ η μετοχή έχει σκοντάψει κυλώντας κατηφορικά ακόμα και κάτω από τα 2,75 ευρώ. Ένα κακό που όμως φαίνεται διαγραμματικά να έχει ξεκινήσει από τις 7 Αυγούστου όπου η μετοχή “τόλμησε” και μπήκε μέσα στη ζώνη των υψηλών ανάμεσα στα 3,60 με 3,55 ευρώ. Από τότε λοιπόν μέχρι και σήμερα Πέμπτη που γραφόταν το άρθρο έχει κάνει συνολικά 22 πτωτικές συνεδριάσεις και μόλις 5 ανοδικές (!). Το άμεσο ζητούμενο για τους αγοραστές είναι η μετοχή να πατήσει πάνω στην περιοχή των 2,80 με 2,70 ευρώ και να κινηθεί έντονα ανοδικά προς το ορόσημο των 3 ευρώ.

πιν

Για τη μετοχή της Alpha Bank (ΑΛΦΑ) το βασικό στοιχείο που κοιτούν οι αγοραστές και δεν θέλουν να ολοκληρωθεί διαγραμματικά είναι να “γεμίσει” το χάσμα που έχει προκληθεί την αμέσως επόμενη μέρα του εκλογικού αποτελέσματος ανάμεσα στα 1,30 με 1,21 ευρώ. Όσο αυτό το γεγονός δεν λαμβάνει χώρα τόσο η επόμενη ανοδική κίνηση θα ξαναβγάλει τη μετοχή πάνω από τα 1,50 ευρώ.

πιν

 

* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο