Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί εκείνο τον Ιούλιο του 2022 την εκρηκτική εξέλιξη της Intrakat (ΙΝΚΑΤ), νυν AKTOR Group, όταν πέρασε στα χέρια των Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Α. Εξάρχου.
- Αρκετοί τότε είχαν πλάσει μια τελείως διαφορετική εικόνα από εκείνη που σκεφτόντουσαν οι βασικοί μέτοχοι για την Intrakat. Μάλιστα είχαν ακουστεί και διάφορα αρνητικά προσωνύμια, όπως επιταχυντές της καταστροφής, τεμαχιστές που θέλουν να κόψουν σε τεμάχια τον όμιλο και να τον ξαναπουλήσουν έως και τεντιμπόηδες (!) που θέλουν να χαλάσουν το κορίτσι (Intrakat).
Ε λοιπόν, όχι μόνο έπεσαν έξω μακράν, αλλά η μετέπειτα διάψευση των σχολιασμών τους ήταν κάτι παραπάνω από οικτρή. Οι δηλώσεις δε του πρόεδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου, Αλέξανδρου Εξάρχου, ότι “έχουμε όραμα μακράς πνοής για την Intrakat” ήταν η οριστική ταφόπλακα στους τότε κοντόφθαλμους.
- Ένας Εξάρχου ο οποίος το έχει κάθε χρόνο να πετάει και ένα ισχυρό φύλλο ανάπτυξης πάνω στο τραπέζι της αγοράς.
Τον Μάρτιο του 2023 πέταξε την εξαγορά του 100% της ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε., το 2024 προχώρησε στον ριζικό εταιρικό μετασχηματισμό με το νέο όνομα AKTOR Group και το νέο λειτουργικό μοντέλο, δημιουργώντας σύγχρονες θυγατρικές (Aktor Κατασκευές, Aktor Ανανεώσιμες, Aktor Ακίνητα, Aktor διαχείριση εγκαταστάσεων και Aktor Συμμετοχές), που θα υλοποιούν με καθετοποιημένο τρόπο τις δραστηριότητές τους και στις αρχές του 2025 θα πραγματοποιήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέχρι του ποσού των 200 εκατ. ευρώ.
- Προσοχή όμως, γιατί ναι μεν ο Εξάρχου μας φανερώνει ένα-ένα τα φύλλα του, αλλά ακόμα δεν μας έχει δείξει τον μπαλαντέρ που ίσως έχει να κάνει με μια κίνηση ματ στις παραχωρήσεις που θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα.
- Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο στόχος του ομίλου να αναλάβει νέα έργα σε Ελλάδα και Ρουμανία, ύψους άνω των 18 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, που θα έρθουν να προστεθούν στο υπάρχον ανεκτέλεστο υπόλοιπο των 5 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα γίνει επιθετική επέκταση στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Διαγραμματικά η μετοχή δείχνει να ετοιμάζεται για την ανοδική διάλυση της καθοδικής γραμμής “Q”, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την περιοχή των 6,14 ευρώ ή στην κεφαλαιοποίηση των 1,25 δισ. ευρώ μετά και την είσοδο των νέων μετοχών που θα προκύψουν από την ΑΜΚ.
Μια από τις εταιρείες που διέπρεψε το 2024 και αναμένεται να πράξει το ίδιο και το 2025 είναι ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), ο οποίος καταγράφει ρεκόρ στις οικονομικές του επιδόσεις με όλες τις δραστηριότητές του να έχουν συνεχώς θετικό πρόσημο.
- Μιλάμε για σημαίνουσα εισηγμένη εταιρεία που έχει κεφαλαιοποίηση της τάξης των 750 εκατ. ευρώ, την ίδια ώρα που στο εννεάμηνο του 2024 εμφάνισε EBITDA κέρδη στα 103,26 εκατ. ευρώ, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εφοδιαστική αλυσίδα λόγω της αναστολής των δρομολογίων των πλοίων από τη Διώρυγα του Σουέζ.
Τώρα, από τα τέλη του Ιανουαρίου που θα αναλάβει τα καθήκοντά του ο Ντόναλντ Τραμπ, δεν ξέρω πόσο ακόμη θα μπορούν να ασχολούνται οι ήδη αποδυναμωμένοι Χούθι. Οπότε, αν ανοίξει πάλι η Διώρυγα, το κομμάτι εκείνο της προβλήτας του ΟΛΠ που χώλαινε θα αναπτύξει ταχύτητα, ανεβάζοντας ακόμα πιο πολύ την κερδοφορία του ομίλου.
- Επίσης είναι πολύ πιθανό το μέρισμα για τη χρήση του 2024 να κυμανθεί στα επίπεδα των 1,7 με 1,8 ευρώ ανά μετοχή δίνοντας έτσι μια μερισματική απόδοση κοντά στο 6%.
Διαγραμματικά ένα πάτημα μέσα στο εύρος των 29 με 30 ευρώ θα ανοίξει τον δρόμο για την καταγραφή νέων ιστορικών υψηλών σπάζοντας το φράγμα των 33,70 ευρώ που έγραψε τον Γενάρη του 2008. Ο κεντρικός πάντως στόχος είναι τα 40 ευρώ ή μια κεφαλαιοποίηση στο 1 δισ. ευρώ.
Το κοντέρ του 2024 έχει σπάσει και η γαλακτοβιομηχανία ΚΡΙ-ΚΡΙ (ΚΡΙ), η οποία κυνηγάει να πιάσει τον στόχο της ανοδικής διάσπασης του σχηματισμού Cup and Handle στα 16,45 ευρώ ή άλλο ένα +10% από την τωρινή τιμή. Να υπενθυμίσω ότι η διάσπαση έγινε στα 8,34 ευρώ τον Νοέμβριο του 2023.
- Το ΚΡΙ-ΚΡΙ έχει αυτή τη στιγμή κεφαλαιοποίηση της τάξης των 494 εκατ. ευρώ, όταν στα οικονομικά αποτελέσματα του εννεαμήνου του 2024 παρουσίασε αύξηση +17,4% στον κύκλο εργασιών σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, κλείνοντας στα 207,48 εκατ. ευρώ, ενώ τα EBITDA κέρδη διαμορφώθηκαν στα 43,72 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 36,36 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία εμφάνισε στις αγορές του εξωτερικού σημαντική αύξηση +16,3% σε αξία πωλήσεων στον κλάδο του γιαουρτιού και ισχυρή αύξηση της τάξης του +16,7% στην εγχώρια αγορά στον κλάδο του παγωτού. Παράλληλα η εταιρεία ετοιμάζει επενδύσεις συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής της δραστηριότητας.
Κλείνω με την Alumil (ΑΛΜΥ) και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, Γεώργιο Μυλωνά, να έχει κάνει στο δεύτερο εξάμηνο του 2024 ένα εντυπωσιακό ντεμαράζ από πλευράς θετικών οικονομικών ανακοινώσεων και εξωστρεφών παρουσιάσεων των υψηλών δυνατοτήτων του ομίλου.
- Ντεμαράζ το οποίο ακολούθησε και η μετοχή της Alumil πραγματοποιώντας μια κίνηση της τάξης του +65% από την περιοχή των 2,80 ευρώ. Η συνέχεια δίνει ως διαγραμματικό στόχο την περιοχή των 6 με 6,22 ευρώ, όπου είχε γράψει η μετοχή και το ιστορικό της υψηλό τον Ιούνιο του 2007.
Μάρτυρας της ανόδου είναι και το pattern της τεράστιας δεξαμενής “μαζέματος” των 6.089 ημερών κάτω από το χείλος των 3,755 ευρώ. Τον όμιλο έχουμε αρχίσει και τον παρακολουθούμε στενά μιας που τα οικονομικά στοιχεία δίνουν σοβαρές ενδείξεις για έναν ετήσιο κύκλο εργασιών που θα ξεπεράσει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ δίνοντας EBITDA κέρδη άνω των 50 εκατ. ευρώ.
- Και αυτός ο όμιλος έχει πολλά να κερδίσει από την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, μιας που έχει σημαντική παρουσία στη χώρα από το 1993 και είναι μέσα στις τρεις κορυφαίες του χώρου του. Μάλιστα επειδή πρώτη ήταν μια εταιρεία από τη Λευκορωσία, καταλαβαίνετε ότι αυτόματα οι τρεις έγιναν δύο, με την Alumil να έχει τις πιο κορυφαίες πιστοποιήσεις στα προϊόντα της.
* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής
** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο”