Μια ανάσα από τη συνολική κεφαλαιοποίηση των 20 δισ. ευρώ, για την ακρίβεια στα 19,995 δισ. ευρώ, βρίσκονται οι 6 εισηγμένοι τραπεζικοί οίκοι με τη Eurobank να συνεχίζει να κατέχει τη μεγαλύτερη με 5,964 δισ. ευρώ. Είναι μια περιοχή που όπως και παλιότερα έτσι και τώρα θέλει τον χρόνο της για να διασπαστεί ανοδικά και να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα τιμών.
Για τη συνέχεια τώρα ο δείκτης αν δηλώσει αδυναμία επαναδιαπραγμάτευσης πάνω κυρίως από τις 1.064 μονάδες θα πάει να δοκιμάσει πτωτικά τα Keltner Channel των 21 ημερών στη ζώνη διαπραγμάτευσης των 1.012 με 995 μονάδων ή έως και ένα -4% από το χθεσινό κλείσιμο των 1.035 μονάδων. Η υγιής αυτή διορθωτική κίνηση θα φανερώσει και τη συνέχεια στην κίνηση του Τραπεζικού Δείκτη μιας που κάπου πάνω στα Keltner αναμένεται η αναστροφή της κίνησης σε έντονη ανοδική με πρώτο στόχο τη διάλυση των προηγούμενων υψηλών και τράβηγμα προς τις 1.200 μονάδες. Ο χαρακτηρισμός ως υγιή είναι γιατί στην περίπτωση που όντως εκδηλωθεί θα φτάσει έως και το ανώδυνο τασικά Fibonacci Retracement του 38,2% της τελευταίας ανοδικής κίνησης από τα χαμηλά της 9ης του Οκτώβρη.
Από τον εν λόγω τοπικό πυθμένα της αγοράς όπου και γράφτηκαν τα χαμηλά των τελευταίων επτά μηνών, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μια άνοδο της τάξης του +13,1%, η Attica Bank είχε αρνητική απόδοση -6,17%, η πρωτοεμφανιζόμενη Optima Bank ένα +7,40%, η Eurobank ένα +16,35%, η Πειραιώς +19,75%, η Εθνική +20,85% και η Alpha ξεχώρισε με ένα +28,50%.
Από τις επιμέρους διαγραμματικές αναλύσεις ξεκινάμε από τη Eurobank (ΕΥΡΩΒ), όπου ναι μεν πλησίασε στο κατώφλι της αντίστασης των 1,72 ευρώ αλλά δεν βρήκε το “θάρρος” να μπορέσει να το περάσει και να κατευθυνθεί προς τα 2 ευρώ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα καθοδικό pullback προς το επίπεδο πρώτης στήριξης των 1,60 ευρώ. Το δεύτερο επίπεδο σε περίπτωση πτωτικής τμήσης εντοπίζεται στα 1,53 ευρώ από όπου διέρχεται και η πρώην καθοδική γραμμή πίεσης “Q”. Αυτά σε βραχυπρόθεσμο πεδίο γιατί το μεσοπρόθεσμο βρίθει στοιχείων προετοιμασίας έντονης αλλαγής επιπέδου διακύμανσης προς τα 2 με 2,10 ευρώ.
Η Εθνική (ΕΤΕ) έχοντας να διευθετήσει τα “απόνερα” της άκρως επιτυχημένης δημόσιας προσφοράς για το 22% που κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στα 5,30 ευρώ, δείχνει εδώ και μέρες μια διαγραμματική διστακτικότητα να πατήσει με δύναμη μέσα στη ζώνη των υψηλών ανάμεσα στα 6,30 με 6,50 ευρώ. Το στοιχείο αυτό της αδυναμίας προσβασιμότητας μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ενός “αλώβητου” κατεβάσματος προς την περιοχή των 5,80 με 5,70 ευρώ ώστε να ανακτηθούν νέες ανοδικές δυνάμεις. Σημαντικό είναι και το στοιχείο που δηλώνει ότι από τις 22 Μαΐου η περιοχή που έχει μαζέψει τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών του 2023 εντοπίζεται στο εύρος διακύμανσης των 6,21 με 6,15 ευρώ. Εκεί λοιπόν έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 52 εκατ. μετοχές. Οπότε το δίχως πισωγύρισμα πέρασμα πάνω από εκεί θα δηλώσει και τον επόμενο στόχο στα 7 ευρώ.
Η Πειραιώς (ΠΕΙΡ), παρά την έντονη παρακίνηση από τους τεχνικούς δείκτες ορμής, δεν θέλησε να μας δώσει τιμές πάνω από τα 3,35 ευρώ ώστε να δηλωθεί ως επόμενος βραχυπρόθεσμος στόχος τα υψηλά των 3,60 με 3,55 ευρώ. Τώρα θα πρέπει να αναμένουμε τη “συμπεριφορά” της μετοχής μέσα στη ζώνη των 3,10 με 3 ευρώ για να μπορέσουμε να βγάλουμε μια πιο καθαρή εικόνα για τη συνέχεια.
Ανεκπλήρωτο -προς το παρόν- έχει αφήσει η μετοχή της Alpha Bank (ΑΛΦΑ) τον στατιστικό στόχο του ύψους στα 1,68 ευρώ που δόθηκε από την ανοδική τμήση του καθοδικού καναλιού “C”, καθώς έφτασε έως τα 1,5465 ευρώ και γύρισε προς τη βάση του διαγραμματικού ορίου των 1,50 ευρώ. Εδώ λοιπόν θα πρέπει η μετοχή να διατηρήσει το αδιάσπαστο του εν λόγω ορίου σε επίπεδο ημερήσιου κλεισίματος για να μην αφήσει περιθώρια καθοδικής κίνησης προς την περιοχή των 1,42 με 1,40 ευρώ.
Η Optima Bank (OPTIMA) έχει συμπληρώσει 46 συνεδριάσεις από την πρεμιέρα διαπραγμάτευσής της στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και μέχρι στιγμής δείχνει να τα πηγαίνει μια χαρά στη διαγραμματική της αποτύπωση με σχηματισμούς που ευνοούν τους αγοραστές μιας που είναι υψηλά προβλέψιμοι. Για παράδειγμα, η ανοδική τμήση του σταθεροποιητικού σχηματισμού ανάμεσα στο εύρος των 7 με 7,20 ευρώ έδωσε έντονη κίνηση προς τα 7,90 με 8 ευρώ. Τώρα το νέο βραχυχρόνιο σταθεροποιητικό pattern συσσώρευσης λίγο πάνω από τη στήριξη των 7,60 με 7,50 ευρώ μπορεί να επιφέρει ανοδικό κύμα άνω των 8 ευρώ θέτοντας ως επόμενο στόχο το επίπεδο των 8,75 με 8,80 ευρώ.
Στην Attica Bank (ATT) συντελείται το τελευταίο χρονικό διάστημα μια τέτοια συθέμελη αλλαγή ανασύνταξης των θεμελιωδών στοιχείων της που μας έχει θέσει σε επενδυτική εγρήγορση μετά από πάρα πολλά χρόνια. Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica Bank κυρία Ελένη Βρεττού φαίνεται μέχρι στιγμής όχι μόνο να καταφέρνει το ακατόρθωτο βελτιώνοντας τα οικονομικά δεδομένα του τραπεζικού οίκου, αλλά να δίνει και πρωτόγνωρα δυναμικά πατήματα για τη μελλοντική πορεία του μέσω θετικών ενδείξεων όπως για παράδειγμα της πιστωτικής επέκτασης στο 9μηνο κατά +13,1% που προέρχεται από την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
- Οι γνώστες δε του τραπεζικού γίγνεσθαι χαρακτηρίζουν ως άθλο το γύρισμα σε καθαρή κερδοφορία στο 9μηνο της τάξεως των 17 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μάλιστα και αυξητικό ρυθμό των καταθέσεων στα 3 δισ. ευρώ. Το διάγραμμα προς το παρόν δεν έχει δώσει και ιδιαίτερα σημάδια ανοδικής ανάτασης καθώς πιέζεται από το καθοδικό στροφέα “W’ προς το όριο στήριξης των 10 ευρώ.
Η μετοχή όμως μπαίνει από εδώ και έπειτα στο επενδυτικό focus μιας που πλησιάζει η ώρα της συνένωσης των δυνάμεων Attica Bank – Παγκρήτιας και της Thrivest Holding με μετόχους τον Αλέξανδρο Εξάρχου, Δημήτρη Μπάκο και Ιωάννη Καϋμενάκη.
* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής
ΠΗΓΗ: capital.gr