ΑΝΑΛΥΣΗ Παρασκευή, 27-Σεπ-2024 Δυο “μικρές” για ένα +50% απόδοση (του Απόστολου Μάνθου)

×ÑÇÌÁÔÇÓÔÇÑÉÏ (EUROKINISSI/ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ ÓÙÔÇÑÇÓ)

Δύο “μικρές” εισηγμένες εταιρείες οι οποίες κινούνται αυτή τη στιγμή στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου με μια κεφαλαιοποίηση πέριξ των 20 εκατ. ευρώ έχουν τη δυνατότητα, σύμφωνα με την αναπτυξιακή τους πορεία και τα οικονομικά τους στοιχεία, να ξεπεράσουν τα 30 εκατ. ευρώ δίνοντας ένα ανοδικό κέρδος της τάξης του +50%.

Η εταιρεία  Ευρωσύμβουλοι (ΕΣΥΜΒ) που ανήκει στο επιχειρηματικό οικοσύστημα της τεχνολογίας και της καινοτομίας και η γαλακτοβιομηχανία Εβροφάρμα (ΕΒΡΟΦ) με το μοναδικό προσόν της ιδιοπαραγωγής ανωτέρας ποιότητας ελληνικού αγελαδινού γάλακτος από τον μεγαλύτερο στην Ελλάδα στάβλο ζώων της θυγατρικής της, CAMPUS.

Ξεκινάω από τους Ευρωσύμβουλους μιας που έβγαλαν χθες τα οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2024. Φυσικά, το πρώτο πράγμα που βλέπει κανείς στο δελτίο είναι οι νέες συμβάσεις συνολικής αξίας περίπου 8,75 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας έτσι το συνολικό ανεκτέλεστο έργων που έχει ο όμιλος να ολοκληρώσει έως και τις αρχές του 2026 να φτάνει τα 12,3 εκατ. ευρώ.

Γνωρίζοντας ότι οι Ευρωσύμβουλοι κατεβάζουν ένα περιθώριο της τάξης του 46% σε EBITDA κέρδη, αυτό άλλωστε έδειξε και το πρώτο εξάμηνο, τότε με μια απλή πράξη βρίσκουμε ότι ο όμιλος έως τις αρχές του 2026 θα έχει εισπράξει 5,65 εκατ. ευρώ από τα οποία σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος θα πάει στο ταμείο, μιας που θα είναι καθαρά κέρδη.

Πέρα όμως από αυτά η εταιρεία έχει κερδίσει την ανάθεση επιπλέον 5 εκατ. ευρώ για τα οποία αναμένει να υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις εντός των επόμενων εβδομάδων. Από εκεί λοιπόν, ο όμιλος θα εισπράξει σε EBITDA περίπου τα 2,3 εκατ. ευρώ. Άρα μαζί με τα αρχικά 5,65 εκατ. ευρώ φτάνουμε κοντά στα 8 εκατ. ευρώ που, όπως προανέφερα, είναι και σχεδόν το ίδιο ποσό και στα καθαρά κέρδη.

Αυτό φυσικά σημαίνει ότι η εταιρεία Ευρωσύμβουλοι σε διάστημα 16 με 17 μηνών θα έχει βάλει στο ταμείο της το ποσό των 8 εκατ. ευρώ την ίδια ώρα που στο χρηματιστήριο έχει μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 19,9 εκατ. ευρώ, δεν έχει τραπεζικό δανεισμό, έχει στο ταμείο της 1,087 εκατ. ευρώ και ένα ακίνητο φιλέτο έτοιμο πλέον να πωληθεί σε τιμές άνω των 5,1 εκατ. ευρώ που είναι περασμένο στα βιβλία.

Το σκηνικό αυτό από μόνο του μυρίζει μπαρούτι, καθώς ομοειδείς εταιρείες παίζουν ή έχουν εξαγοραστεί προσφάτως με τιμές τουλάχιστον 4,4x με 5x φορές τα EBITDA τους. Δηλαδή η εταιρεία, δίχως νέα και δίχως κάποια εξαγορά που θα την πάει υψηλότερα στα μεγέθη της, θα μπορούσε στο επόμενο χρονικό διάστημα να δικαιολογήσει μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 32 με 38 εκατ. ευρώ ή τιμές ανά μετοχή ανάμεσα στα 2,14 ευρώ με 2,52 ευρώ. Υπάρχουν φυσικά και κάποιες τεχνολογικές εταιρείες που κινούνται στον ίδιο κλάδο και έχουν από 8 έως 11 φορές τα EBITDA τους. Εμείς εδώ βαστήξαμε το πήχη στο χαμηλότερο επίπεδο.

Και η διοίκηση στο δελτίου Τύπου δε σταματά εδώ, καθώς αναφέρει ότι αναμένει να αξιολογηθούν οι προσφορές τις οποίες έχει ήδη υποβάλει σε διαγωνισμούς συνολικής αξίας περίπου 8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων εκτιμά ότι θα κερδίσει σημαντικό ποσοστό. Κοινώς το νούμερο του ανεκτέλεστου θα ανέβει και άλλο, με ό,τι αυτό φυσικά θα σημαίνει για την καθαρή του κερδοφορία στην επόμενη διετία.

Και, προσέξτε, μέχρι τώρα οι διαγωνισμοί αφορούσαν μόνο το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ τώρα στο παιχνίδι μπαίνει με μεγαλύτερα έργα και διαγωνισμούς  το ΕΣΠΑ.
Να γιατί, λοιπόν, μετά την πρόσφατη συμφωνία εξαγοράς της πλειοψηφίας της DBC Diadikasia από την Bright Business Solutions  έχουν πέσει στο τραπέζι της διοίκησης προσφορές που ξεπερνούν τα 2 ευρώ ανά μετοχή.

Το δεύτερο που εντόπισα στο δελτίο είναι η εισήγηση της διοίκησης για την καταβολή προμερίσματος, όπου αναμένεται μαζί με το υπόλοιπο του μερίσματος να τραβήξει τα μάτια των μεσομακροπρόθεσμων επενδυτών που κυνηγούν την υψηλή μερισματική απόδοση.

Στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου με το κύκλο εργασιών στα 2,3 εκατ. ευρώ και τα κέρδη του 1,03 εκατ. ευρώ δε θα δώσω και ιδιαίτερη βάση, μιας που τα θεωρώ ήδη “μπαγιάτικα” και μη αντιπροσωπευτικά αυτού που έρχεται στο πολύ δυνατό δεύτερο εξάμηνο του 2024 και τον επόμενο χρόνο, το 2025. Η αύξηση στο κόστος μισθοδοσίας με την προσθήκη ενός σημαντικού αριθμού νέου προσωπικού το κρίνω ιδιαιτέρως θετικό, γιατί δείχνει στην πράξη ότι η εταιρεία έχει δουλειές με φούντες.

Διαγραμματικά η μετοχή χωνεύει τη σημαντική άνοδο που έκανε από τα 0,60 ευρώ στα 1,42 ευρώ, ώστε να κατέβουν όποιοι θέλουν να πάρουν ένα μέρος από τα κέρδη τους και να επιβιβαστούν οι επόμενοι που θα ακολουθήσουν την κίνηση που ετοιμάζεται και  θα τη φέρει αρχικά μέσα στο εύρος διακύμανσης των 1,70 με 2 ευρώ.

χρηματιστηρίου

Προχωράω στην εβρίτικη βιομηχανία γάλακτος Εβροφάρμα, όπου μετά το πολύ δυνατό γύρισμα που έκανε στα αποτελέσματά της το 2023, εμφανίζεται στο 2024 να θέλει να πατήσει για να ανέβει ψηλότερα, τόσο σε πωλήσεις όσο και σε κερδοφορία. Η μοναδική αυτή βιομηχανία, που φαίνεται ότι ξεφεύγει πλέον από το παρελθόν, μόνο κερδισμένη μπορεί να είναι από τη θέση στην οποία βρίσκεται η μονάδα παραγωγής της.

Η γεωμορφολογία της Θράκης ενδείκνυται για την παραγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων καθώς διαθέτει εύφορους κάμπους και πολλά νερά. Αυτόν τον φυσικό πλούτο αξιοποιεί η Εβροφάρμα με σκοπό την παραγωγή ποιοτικών γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων.

Σε αυτή την κατεύθυνση, συναντάμε τη στρατηγική της εταιρείας που τα τελευταία χρόνια επενδύει στην καθετοποιημένη παραγωγή.  Αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα δίνει στην εταιρεία μια μοναδικότητα στον κλάδο της που έγκειται στον απόλυτο έλεγχο, αλλά και την επάρκεια της πρώτης ύλης, με σκοπό την ποιοτική παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων.

Μια παραγωγή η οποία ανέρχεται σε σχεδόν 50 τόνους γάλα ημερησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί σχεδόν στο 3% της εγχώριας παραγωγής νωπού αγελαδινού γάλακτος. Η εγχώρια παραγωγή, όπως είναι γνωστό, είναι ελλειμματική, καλύπτοντας περίπου μόνο το 40% των αναγκών της και αναγκάζει τη χώρα μας να πραγματοποιεί μεγάλες εισαγωγές γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η δε συνολική διαχείριση της δραστηριότητας στην περιοχή της Θράκης είναι ένα εφαρμοσμένο παράδειγμα κυκλικής οικονομίας στην πράξη που εξασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Όλα αυτά δείχνουν ότι η καθετοποίηση της Εβροφάρμα υποστηρίζει ένα πραγματικό “storytelling” για την παραγωγή κυρίως του greek yogurt, το οποίο πείθει τους Ευρωπαίους αγοραστές,  με αποτέλεσμα οι εξαγωγές γιαουρτιού να αυξάνονται με γεωμετρικό ρυθμό.

Η εταιρεία λοιπόν φαίνεται σε αυτό το κομμάτι να έχει πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα, καθώς αυξάνει συνεχώς τις πωλήσεις στα βασικά εξαγώγιμα προϊόντα που είναι το στραγγιστό γιαούρτι, η φέτα ΠΟΠ και το κεφίρ, το οποίο παρεμπιπτόντως είναι φανταστικό, μιας που το έχω δοκιμάσει ανάμεσα σε άλλα του ανταγωνισμού.

Βασικές αγορές για την Εβροφάρμα αποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Πολωνία, η Γαλλία, η Κύπρος, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, η Λιθουανία  και η Πορτογαλία. Παράλληλα σημαντικές προοπτικές για το επόμενο διάστημα, καθώς ήδη έχουν ολοκληρωθεί συμφωνίες αποκλειστικής διάθεσης, αποτελούν οι αγορές Μολδαβίας και Ρουμανίας. Καταλαβαίνετε φυσικά ότι η εταιρεία πλέον έχει μπει πολύ δυναμικά στο εξαγωγικό κομμάτι, όπου έχει και το μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους.

Από τα αποτελέσματα τώρα του πρώτου τριμήνου, τα οποία και εδώ τα θεωρώ μπαγιάτικα και μακριά από αυτά που θα δούμε στο δεύτερο εξάμηνο, μιας που το πιο δυνατό τρίμηνο είναι το τρίτο, όπου η κατανάλωση γιαουρτιού και φέτας απογειώνεται. Ξέρετε φυσικά το αγαπημένο για πολλούς έδεσμα της φέτας με το καρπούζι τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα έσοδα λοιπόν ανήλθαν στα 21,64 εκατ. ευρώ, με τις πωλήσεις στο εξωτερικό να διπλασιάζονται σε όγκο και αξία. Το μεικτό περιθώριο αυξήθηκε στο 24,25% έναντι 21,63% του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, το EBITDA διαμορφώθηκε στα 3,23 εκατ. ευρώ και το καθαρό κέρδος στα 1,4 εκατ. ευρώ.

Σημειώνουμε την περαιτέρω βελτίωση του κεφαλαίου κίνησης και τη μείωση του δανεισμού καθώς ο συνολικός δανεισμός του ομίλου μειώθηκε κατα 13% ή 2,48 εκατ. ευρώ πέφτοντας στα 16,9 εκατ. ευρώ. Το νούμερο αυτό ενδέχεται στο δεύτερο εξάμηνο να πέσει περαιτέρω ακόμα και στα 12 εκατ. ευρώ μετά από κάποιες πωλήσεις ακινήτων που δεν χρησιμεύουν στον όμιλο.

Στην παραδοχή, που φέρει την Εβροφάρμα να κατεβάζει και άλλο τον δανεισμό της και να φέρνει στο τέλος του 2024 στα 7 εκατ. ευρώ EBITDA, τότε, σύμφωνα με το EV/Ebitda του απολύτως καθετοποιημένου κλάδου στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα  που παίζει στο 5x με 7x, ο όμιλος θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια κεφαλαιοποίηση ανάμεσα στα 31 εκατ. ευρώ με 40 εκατ. ευρώ. Μια κεφαλαιοποίηση που δίνει τιμή ανά μετοχή στο εύρος των 2,28 με 2,92 ευρώ.

Διαγραμματικά η μετοχή μας έχει δείξει το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της μετά και την ανοδική διάλυση του πολυετούς σχηματισμού “Cup and handle” στα 1,18 ευρώ περίπου. Σε αυτό το στρατηγικό διαγραμματικό σχεδιασμό, ο στόχος είναι η είσοδος της μετοχής ανάμεσα στα 2,35 με 2,80 ευρώ. Στην παρούσα φάση η μετοχή φαίνεται να θέλει πρώτα να μαζέψει τους “πωλητές” που εμφανίζονται ανάμεσα στο εύρος διακύμανσης των 1,60 με 1,72 ευρώ και μετά όπως λέει και ένας παλιός … άντε γεια.

χρηματιστηρίου

Η μετοχή από την ώρα που άλλαξε σελίδα το 2023 έχει μπει στη χρυσή λίστα των εταιρειών εκείνων που μπορούν να δώσουν ένα σημαντικό επενδυτικό κέρδος με την υγιή ανάπτυξή τους.

* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής 

capital.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο