Προς την απόκτηση του πτυχίου της 7ης τάξης οδεύει η ΕΚΤΕΡ, αλλάζοντας με αυτό τον τρόπο ριζικά τόσο το αποτύπωμά της, όσο και τα θεμελιώδη της, καθώς θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει δημόσια έργα μεγαλύτερου προϋπολογισμού, μπαίνοντας έτσι στα σαλόνια των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών, όπου τα περιθώρια κερδοφορίας είναι και υψηλότερα.
- Η είσοδος, λοιπόν, της ΕΚΤΕΡ στη μεγάλη κατηγορία θα δημιουργήσει συνθήκες υπετριπλασιασμού της κατασκευαστικής της ανάπτυξης, με αποτέλεσμα την εκρηκτική αύξηση του κύκλου εργασιών και φυσικά της κερδοφορίας.
Να φανταστείτε ότι στην κατάσταση που βρίσκεται τώρα η ΕΚΤΕΡ, όπου είναι αρκετά καλή για κατασκευαστική της ΣΤ’ τάξης, ο ετησιοποιημένος κύκλος εργασιών (TTM) ξεπερνάει τα 78 εκατ. ευρώ. Οπότε, θα μιλάμε για ένα τζίρο πωλήσεων που θα ακουμπάει τα 250 εκατ. ευρώ.
Μιας που το αναφέραμε, ο συνολικός δανεισμός του ομίλου ήταν στο πρώτο εξάμηνο του 2024 στα 15,6 εκατ. ευρώ, με το ταμείο να έχει 13,42 εκατ. ευρώ, οπότε ο καθαρός δανεισμός βγαίνει στα 2,19 εκατ. ευρώ (!).
Καταλαβαίνετε φυσικά τι κεφαλαιοποίηση μπορούν να στηρίξουν τα 30 εκατ. καθαρή κερδοφορία που αναφέρουμε στην υπόθεσή μας.
Το νούμερο εξακοντίζεται σε μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 240 εκατ. ευρώ ή τιμή ανά μετοχή στα 8,90 με 9 ευρώ, δίνοντας έτσι ένα εντυπωσιακό περιθώριο ανόδου της τάξης του +410%. Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον κερδοφόρο σενάριο, που καλό είναι να το έχουμε υπόψιν μας.
- Άξιο λόγου είναι και το ανεκτέλεστο του ομίλου όπου ξεπερνάει τα 110 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 40 εκατ. ευρώ αφορούν ιδιωτικά έργα.
Επίσης, με την τωρινή ιδιότητα της ΣΤ’ τάξης, η ΕΚΤΕΡ αναλαμβάνει και διεκδικεί νέα έργα, όπως είναι το λιμάνι της Σούδας, που είναι και μειοδότης, η κατασκευή των κτιρίων εργαστηρίων και εκπαίδευσης του Ινστιτούτου Παστέρ, που είναι ανάδοχος
- η κατασκευή πέντε αστυνομικών μεγάρων σε Πάτρα, Καρδίτσα, Βέροια, Λευκάδα και Αλεξανδρούπολη και η κατασκευή ενός νέου σύγχρονου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Τα έργα που διεκδικεί ο όμιλος ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο έχει προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, υπάρχει και η υπόθεση της Θεσσαλίας, όπου η ΕΚΤΕΡ είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μέχρι τέλους στην ανάληψη των έργων, συνολικού προϋπολογισμού 1,35 δισ. ευρώ, όπου με την κοινοπραξία των Δομική Κρήτης, ΕΡΕΤΒΟ, ΤΕ.ΝΑ έχουν υποβάλει προδικαστικές προσφυγές για το σύνολο των 8 εργολαβιών. Εδώ ίσως και να βγει επενδυτικός “δράκος”.
Με απλά λόγια, με αυτό που φαίνεται να έρχεται στο βάθος η κεφαλαιοποίηση των 47 εκατ. ευρώ και η τιμή της μετοχής στα 1,76 ευρώ είναι πολύ “λίγη” και εκτός λογικής.
- Διαγραμματικά τώρα, η μετοχή στο ημερήσιο chart τιμών δείχνει αρχικά να ακολουθεί το πλαγιοανοδικό κανάλι “Q” όπου οδηγεί στα 2,10 ευρώ.
- Πάνω από εκεί βρίσκονται τα 2,37 ευρώ, όπου αν διασπαστούν ανοδικά με ισχυρό όγκο συναλλαγών είναι ικανά να δώσουν το ύψος του προηγούμενου εύρους διακύμανσης του 2024, παρέχοντας ως τιμή στόχο τα 4,035 ευρώ ή μια μεσομακροπρόθεσμη ανοδική κίνηση της τάξης του +128%.
Ιδιαίτερα θετική είναι και η ένδειξη που λαμβάνουμε από το δείκτη τάσης Variable Index Dynamic Average (VIDYA) όπου υπολογίζει το δυναμικό μέσο όρο του συνδυασμού της μεταβλητότητας της τιμής και του όγκου των συναλλαγών της μετοχής, αποκαλύπτοντας τα σημεία αλλαγής της τασικής δομής της αγοράς.
- Έτσι, με βάση αυτό το τεχνικό μοντέλο, η μετοχή μετά από 150 μέρες έχει μπει και πάλι σε έναν ανοδικό κυματισμό, προσφέροντας υψηλή στατιστική πιθανότητα σημαντικής αύξησης της τιμής της πάνω από τη διαγραμματική βάση των 1,73 με 1,674 ευρώ.
* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής
ΠΗΓΗ: capital.gr

