Ιστορικά υψηλά καταγράφουν οι επιδόσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου Σαράντη τόσο στις πωλήσεις όσο και στα κέρδη. Για να κατανοήσουμε το μέγεθος της μεγέθυνσης που εκτιμάται για τα επόμενα χρόνια, αρκεί να αναφέρουμε ότι ο όμιλος στοχεύει να διπλασιάσει τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) από το 2020 μέχρι το 2026!
Όμως κάτι τέτοιο δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς πάνω στην COVID 19, όταν η συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών βίωνε μια πανωλεθρία, ο όμιλος Σαράντη κατέγραφε ιστορικά ρεκόρ τζίρου και πωλήσεων. Η διοίκηση της Σαράντης, σε παρουσίαση που είχε πραγματοποιήσει τον περασμένο Μάρτιο, είχε προβεί σε εκτιμήσεις ότι κάθε χρόνο θα σημειώνει ρεκόρ πωλήσεων και λειτουργικών κερδών (ΕΒΙΤ) μέχρι και το 2028! Στην τρέχουσα συγκυρία η ορατότητα είναι αυξημένη, πράγμα το οποίο αγαπάει ο ενημερωμένος επενδυτής!
Η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου δείχνει να επιβεβαιώνει τον στόχο των 61 εκατ. ευρώ για τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) για το τρέχον έτος. Σύμφωνα με το περιθώριο καθαρού κέρδους του 2023, ήτοι 8,2%, τα καθαρά κέρδη θα μπορούσαν να διαμορφωθούν περί τα 49 εκατ. ευρώ. Τα εν λόγω κέρδη διαμορφώνουν τον δείκτη τιμή προς κέρδη ανά μετοχή (P/E) στις 15 φορές, δείχνοντας να έχουν αποτιμηθεί τα τρέχοντα κέρδη για μια εταιρεία που δραστηριοποιείται σε έναν κλάδο με βασικά καταναλωτικά αγαθά.
Όμως πρέπει να σημειωθεί ότι η διοίκηση εκτιμά ότι τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) για τα επόμενα πέντε έτη θα παρουσιάζουν βελτιωμένο περιθώριο κέρδους χρόνο με τον χρόνο, καθώς θα αρχίζουν να ωριμάζουν οι επενδύσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταφέρει ο όμιλος να κατεβάσει και στα καθαρά κέρδη ένα βελτιωμένο περιθώριο, αρχής γενομένης από το 2024, με το ρίσκο να είναι προς τα πάνω για την καθαρή κερδοφορία.
Έτσι, το 2026 θα μπορούσε να δικαιολογήσει έναν δείκτη τιμή προς κέρδη ανά μετοχή ελαφρώς χαμηλότερα των 12 φορών. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχες εταιρείες ξεπερνούν τις 17 φορές, καθιστώντας τον όμιλο ελκυστικότερο με βάση τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό. Αναφερόμαστε στον ευρωπαϊκό χώρο, καθώς οι αποτιμήσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ξεπερνούν τις 25 και 22 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη για τις πασίγνωστες Colgate Palmolive και Procter & Gamble, αντίστοιχα.
Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι η εκτιμώμενη ανάπτυξη των κερδών τους δεν διαφέρει σε σημαντικό βαθμό σε σχέση με τη Σαράντης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, ωστόσο απολαμβάνουν σχεδόν διπλάσια αποτίμηση!
Παράλληλα, ο εκτιμώμενος δείκτης EV/EBITDA διαμορφώνεται στις 8,3 φορές τα εκτιμώμενα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του 2024, ενώ για το 2026 ο αντίστοιχος δείκτης εκτιμάται ότι μπορεί να υποχωρήσει μόλις στις 6,7 φορές! Στα θετικά πρέπει να προσμετρηθεί και το γεγονός ότι ο κλάδος είναι αμυντικός, και σε περιόδους κρίσης, όπως έγινε την περίοδο της COVID-19, ήταν μία από τις ελάχιστες εταιρείες του Χ.Α. που πραγματοποίησαν ρεκόρ πωλήσεων και κερδών.
Καταλήγοντας, τα νούμερα που έχει θέσει η διοίκηση ως στόχο δείχνουν ελεύθερες ταμειακές ροές, αγγίζοντας τα 375 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία. Αυτό σαφέστατα δεν μπορεί να παραμείνει έτσι, καθώς η διοίκηση συνεχώς αναζητά νέες εξαγορές που θα προσδώσουν αξία για την εταιρεία και στους μετόχους.
Τέλος, η διοίκηση έχει θέσει στόχο τη διανομή στον μέτοχο τουλάχιστον του 38% των καθαρών κερδών του εκάστοτε έτους, με την εκτιμώμενη μερισματική απόδοση για το 2024 να διαμορφώνεται στο 2,5%. Ταυτόχρονα, η εταιρεία προβαίνει σε αγορές ιδίων μετοχών (2.447.192 μετοχές ή 3,66% της εταιρείας), ενώ πριν από έναν χρόνο περίπου προέβη στη διαγραφή 3.026.921 ιδίων μετοχών που κατείχε, αυξάνοντας τα κέρδη ανά μετοχή για τον μέτοχο.
Ο Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς BETA Χρηματιστηριακή – [email protected]
** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο