ΑΝΑΛΥΣΗ Τετάρτη, 17-Απρ-2024 Σιγά να μη σου κάνει το χατίρι (Του Απόστολου Μάνθου)

Υπάρχει μια μετοχή που “όλοι” περιμένουν πώς και πώς να πέσει για να ψωνίσουν χαμηλότερα αλλά η “λεγάμενη” δεν τους κάνει το χατίρι. Και όπως γνωρίζετε, όταν όλοι παρακαλάνε να πέσει ένα χαρτί για να το αγοράσουν, όχι μόνο δεν πάει προς τα κάτω, αλλά με την πρώτη ευκαιρία κάνει ένα ανοδικό τίναγμα και… άντε γειά. Τρεχάτε τώρα από πίσω.

Εύκολο είναι να καταλάβετε για το ποια είναι η μετοχή που αναφέρομαι αν έχετε παρακολουθήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα το ταμπλό και τη σθεναρή αντίσταση που έχει παρά τις πτωτικές επιθυμίες των επενδυτών στους διάφορους καθοδικούς ανέμους που έχουν εμφανιστεί από την περασμένη Παρασκευή.

  • Αν και πάλι δεν το “πάτε” και ιδιαίτερα το ταμπλό τότε θα πρέπει να δώσω τη βοήθεια του κοινού αναφέροντας το στοιχείο ότι σε λίγες εβδομάδες και πιο συγκεκριμένα στη Γερμανία από τις 14 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου ξεκινάει το 17ο UEFA Euro 2024, ενώ αμέσως μετά καπάκι ξεκινάνε οι 33οι Θερινοί Ολυμπιακοί

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον με τόσο σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις ποιος αλήθεια κάνει τζακ – ποτ στη κερδοφορία;

Αν ακόμη και τώρα δεν έχετε καταλάβει τη μετοχή τότε περάστε έξω από την πόρτα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και ελάτε αύριο με τον κηδεμόνα σας.

Χρονιά  Euro και Ολυμπιακών Αγώνων άρα και χρονιά του ΟΠΑΠ, όπου παραδοσιακά ο όμιλος καταγράφει την υψηλότερη εισπρακτική παικτική  κίνηση στο κομμάτι του αθλητικού στοιχηματισμού.  Μια περίοδος η οποία έρχεται τώρα αρπάζοντας τη σκυτάλη για να τρέξει μετά και το ρεκόρ του ισχυρότερο τέταρτου τριμήνου όλων των εποχών για τον ΟΠΑΠ που έλαβε χώρα το 2023.

Προσέξτε όμως γιατί  ο αθλητικός στοιχηματισμός δεν είναι διόλου “απροπόνητος” καθώς έχει βάλει τα γκολάκια του  από το 2023 σημειώνοντας στα έσοδα  μια άνοδο της τάξης του  +7% κλείνοντας στα 645 εκατ. ευρώ από 603 εκατ. ευρώ που είχε γράψει το 2022. Για τους τύπους να αναφέρουμε εδώ ότι τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στα έσοδα του 2023 σε σχέση με το 2022 την είχε ο ΟΠΑΠ από το διαδικτυακό καζίνο στο +26% όπου από τα 199 εκατ. ευρώ χτύπησε τα 251 εκατ. ευρώ.

Θυμίζω επίσης ότι ο μεταμορφωμένος πλέον ΟΠΑΠ πήγε το 2023 και διέλυσε με θράσος στα έσοδα το φράγμα των 2 δισ. ευρώ  φτάνοντας στα 2,087 δισ. ευρώ με τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) να χτυπάνε τα 730 εκατ. ευρώ ισχυροποιώντας έτσι θεμελιωδώς και τη ταμειακή θέση με το δείκτη  Καθαρού Δανεισμού/EBITDA (Net Debt/EBITDA) να βγάζει στο 0.23x (!).

Χρονιά λοιπόν το 2024 του ΟΠΑΠ και φυσικά και της μετοχής του, όπου πέρα από τις αθλητικές διοργανώσεις έχει από τις 6 Μαρτίου στη φαρέτρα του και το Eurojackpot, με τους αναλυτές να αναμένουν μια ενίσχυση στο τζίρο πάνω από το 6%. Η διοίκηση για τη χρήση του 2024 έχει κάνει βάση των πολύ θετικών δεδομένων μια  “συντηρητική” πρόβλεψη για έσοδα έως και 2,2 δισ. ευρώ και EBITDA στα 770 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ μιλάμε για έναν σούπερ μερισματοφόρο και γενναιόδωρο προς τους μετόχους του όμιλο, ο οποίος πέρα από το 1 ευρώ που έδωσε τον περασμένο Νοέμβριο είναι να δώσει ακόμα ένα υπόλοιπο μερίσματος 0,60 ευρώ που θα αποκοπεί στις 29 Απριλίου και μια επιστροφή κεφαλαίου 0,25 ευρώ στις 25 Ιουνίου. Σύνολο δηλαδή 1,85 ευρώ που αντιστοιχεί σε μια μερισματική απόδοση της τάξης του 11,5% ενώ αξίζει να ειπωθεί ότι τη τελευταία εξαετία η μέση μερισματική απόδοση ξεπερνά το διψήφιο νούμερο.

Στη διαγραμματική τώρα ανάλυση βλέπουμε στο τριημερήσιο chart τιμών τη μετοχή να έχει πατήσει πάνω στο βατήρα των αγοραστών που εκτείνεται από τα 16,20 – 15,90 ευρώ ερχόμενη από ένα κατέβασμα από τα 17,35 ευρώ που σημείωσε στις αρχές του Μάρτη. Ήδη λοιπόν έχει διορθώσει ένα -7% από τα υψηλά. Όσοι τώρα επιθυμούν μεγαλύτερη πτώση θα πρέπει να έχουν τη διάθεση να περπατήσουν στο ακανθώδες για αυτούς καθοδικό μονοπάτι προς τα 15,60 ευρώ όπου όμως υπάρχουν πολλαπλές περιοχές στήριξης που δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο το έργο της διολίσθησης.

 

 

Εκτός φυσικά και αν η πτώση λάβει χώρα την ημέρα της αποκοπής των 0,60 ευρώ αλλά εκεί η αίσθηση της “δικαίωσης”  θα είναι απολύτως ψευδή μιας που το μερισματάκι θα το έχουν τσεπώσει οι μέτοχοι. Άσε που υπάρχει η υψηλή στατιστική πιθανότητα η μετοχή να πάρει και πάλι ανοδικά το μέρισμα. Ο μακροχρόνιος πάντως ανοδικός κυματισμός που φαίνεται να έχει ξεκινήσει από το Νοέμβριο του 2023 οδηγεί αρχικά στα 18,48 ευρώ και αμέσως  μετά μέσα στην περιοχή των 19 με 20 ευρώ.

χαρτί

 

ΠΗΓΗ capital.gr

 

* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο