ΑΝΑΛΥΣΗ Τετάρτη, 19-Ιουν-2024: Να μια εταιρεία, κυριολεκτικά χρυσάφι (του Απόστολου Μάνθου)

Πραγματικό χρυσάφι από απόψεως χρηματοοικονομικών στοιχείων και αναπτυξιακών προοπτικών είναι ο όμιλος στον οποίο θα ξεδιπλώσουμε στο σημερινό άρθρο τις αρετές του.

 • Πρόκειται για έναν όμιλο που δε χρωστάει ούτε ένα ευρώ έχοντας μάλιστα  από το 2011 συνεχώς αρνητικό δανεισμό ξεκινώντας με -700,49 χιλ. ευρώ και φτάνοντας στη χρήση του 2023 να έχει καθαρό χρέος -13,81 εκατ. ευρώ και καθαρό κεφάλαιο κίνησης 14,82 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος αυτός πρόκειται να  παρουσιάσει  στο επόμενο χρονικό διάστημα ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τους εξής έντεκα λόγους:

 • Έχει αποδειχθεί πραγματική μηχανή κοπής χρήματος μιας που στα τελευταία χρόνια ο όμιλος έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις όχι μόνο για την  ανάπτυξή του αλλά και σε ακίνητη περιουσία που όπως θα αναφέρουμε λεπτομερέστερα παρακάτω είναι ικανή να φέρει σημαντικές υπεραξίες στους μετόχους του μιας που γίνεται σε μεγάλα τουριστικά φιλέτα στη Κρήτη.

Net Debt

Μιλάμε λοιπόν για την AS Company (ΑΣΚΟ) που έχει ως “δηλωμένη” κύρια δραστηριότητα τη δημιουργία και εμπορία παιχνιδιών και ως έδρα ένα τεράστιο ιδιόκτητο συγκρότημα κτιριακών εγκαταστάσεων, που βρίσκεται στην οδό Ιωνίας στο  Ωραιόκαστρο  Θεσσαλονίκης σε οικόπεδο εκτάσεως 45.787,60 τ.μ. περιλαμβάνοντας ένα υπερσύγχρονο  logistics center μαζί με τα γραφεία και την έκθεση  σε εμβαδόν 16.169,56 τ.μ..

Ο όμιλος αυτός πρόκειται να  παρουσιάσει  στο επόμενο χρονικό διάστημα ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τους εξής έντεκα λόγους:

Πρώτα από όλα γιατί η διοίκηση είναι αποφασισμένη πλέον να φύγει οριστικά από την εσωστρέφεια που τη διακατείχε μέχρι τώρα και να μετατραπεί σε έναν εξωστρεφή όμιλο που έχει την ικανότητα να απλωθεί αναπτυξιακά  σε νέες δραστηριότητες, σε συνάφεια πάντα με τον επιχειρηματικό προσανατολισμό του, διπλασιάζοντας και τριπλασιάζοντας τόσο τις πωλήσεις του όσο και τη κερδοφορία του.

 • Ήδη η πρώτη από μια σειρά σημαντικών εξαγορών έγινε μόλις προχθές με την ανακοίνωση απόκτησης των δικαιωμάτων αποκλειστικής διανομής προϊόντων για βρέφη, παιδιά αλλά και τις μητέρες  με τα σήματα Chicco και Boppy, για την Ελλάδα και την Κύπρο και  με τα σήματα Bebe Comfort, and Safety First, για την Ελλάδα.

Η αξία της συναλλαγής αναμένεται να ανέλθει στα 1,7 εκατ. ευρω με το κύκλο πωλήσεων της εξαγορασμένης δραστηριότητας να ξεπερνάει για το 2023 τα 5 εκατ. ευρώ και τη καθαρή κερδοφορία να βρίσκεται λίγο πάνω από τα 500 χιλ. ευρώ με το στρατηγικό όμως σχεδιασμό του ομίλου να την ωθεί μέσω των συνεργειών (πωλήσεις μέσω των bebe καναλιών και άλλων δικών της προϊόντων) και των οικονομιών κλίμακος (πχ. κεντρικό λογιστήριο, κεντρική αποθήκη κτλ),  στα 1 με 1,2 εκατ. ευρώ… για αρχή.

 • Οι επόμενες δε δύο εξαγορές που ετοιμάζονται θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες μεγαλύτερες και ικανές να αλλάξουν δυναμικά πρός τα πάνω τα οικονομικά δεδομένα της AS Company.

Ο δεύτερος λόγος είναι το νέο  στρατηγικό πλάνο της διοίκησης να αυξήσει σημαντικά τις πωλήσεις των ιδιοπαραγόμενων προϊόντων που έχουν μικτό περιθώριο κέρδους στο 55% από τα άλλα προϊόντα που έχουν μικτό κέρδος 35%

Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με τη Ρουμανία που έχει πατήσει πόδι ο όμιλος μέσω της θυγατρικής KIDS TOYS S.R.L και από ότι φαίνεται έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης μιας που ο όμιλος ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια με πωλήσεις περίπου 500 χιλ ευρώ και στη χρήση του 2023 φαίνεται να τις έχει πάει στα 3 εκατ. ευρώ.

 • Μάλιστα ξέρετε ποιός είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της AS Company στη χώρα αυτή;  Τα Jumbo (ΜΠΕΛΑ). Αυτό σημειώστε το για να το έχετε στο βάθος του μυαλού σας για το μέλλον.

Οι δυνατότητες εκεί με τις εν λόγω συνέργειες είναι τόσο τεράστιες που μπορούν να οδηγήσουν το τζίρο της θυγατρικής πάνω από τα 10 εκατ. ευρώ. Στη Ρουμανία επίσης ο φόρος είναι στο 16% και όχι στο 22% που είναι στην Ελλάδα.

 • Παράλληλα ο όμιλος έχει και τη θυγατρική AS COMPANY CYPRUS LTD στη Κύπρο όπου εκεί κάνει πωλήσεις γύρω στα 2,5 εκατ. ευρώ με συντελεστή φορολογίας στο 12,5%. Και εκεί ο όμιλος αναμένει ένα διπλασιασμό των πωλήσεων δίχως όμως πληθυσμιακά να έχει τις ίδιες δυνατότητες με τη Ρουμανία.

Ο τέταρτος λόγος είναι οι μεγάλες επενδύσεις που έχει κάνει η AS Company τα τελευταία δύο χρόνια πάνω σε κτηματικά τουριστικά φιλέτα σε υψηλής αποδοτικότητας περιοχές της Κρήτης. Μάλιστα ο όμιλος έχει κάνει και την πολύ έξυπνη κίνηση να αγοράσει σταδιακά όμορες εκτάσεις ώστε να σχηματίσει τελικά ένα πολύ κρίσιμο νούμερο σε στρέμματα που θα του επιτρέψει να έχει έναν υψηλό συντελεστή δόμησης.

 • Επίσης σε μια από αυτές τις μεγάλες εκτάσεις έχει μέσα ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο που έχει ανεγερθεί το 1991 πράγμα που σημαίνει αυτομάτως ότι μπορεί να χτίσει ή να αναπαλαιώσει το ήδη υπάρχον με το παλιό και πολύ μεγαλύτερο φυσικά συντελεστή δόμησης.

Ο όμιλος λοιπόν έχει συνολικά:  62 στρέμματα στην περιοχή της Ελούντας  στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, 45 στρέμματα στην περιοχή Ματάλων Ηρακλείου και 30 στρέμματα που σύντομα θα γίνουν με μια άλλη αγορά που είναι στα σκαριά 92 στρέμματα στον οικισμό “Πλάκα” της Κοινότητας Βρουχά Αγίου Νικολάου Λασιθίου.

 • Περιττό να αναφέρουμε ότι και οι τρεις περιοχές είναι άκρως τουριστικές. Το μέχρι τώρα ποσό που έχει επενδυθεί αγγίζει τα 4 εκατ. ευρώ αλλά λόγω το κρίσιμου όγκου οικοπέδων που έχει συγκεντρώσει η AS Company η υπεραξία που έχει αρχίσει και χτίζεται για τους μετόχους είναι πολύ υψηλότερη από τη τιμή κτήσης. Ήδη πάντως υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για ένα πολλαπλό development tourism project.

Ο πέμπτος λόγος είναι φυσικά τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου όπου για το 2023 έδωσε ρεκόρ κερδοφορίας EBITDA στα 5,5 εκατ. ευρώ από 4,65 εκατ. ευρώ το 2022 ή αύξηση +18% με τη καθαρή κερδοφορία να εκτοξεύεται στο +76% με το  επίσης ρεκόρ των 4,53 εκατ. ευρώ από 2,58 εκατ. ευρώ το 2022. Η πολύ καλή πορεία θα έχει συνέχεια και στο τρέχον έτος αλλά και στο 2025.

financial 20232

Ο έκτος λόγος είναι η μερισματική απόδοση που στα τελευταία χρόνια ο όμιλος μοιράζει στους μετόχους του  μια μερισματική απόδοση της τάξης του 5,50% με 4,20% με τη διοίκηση να εμφανίζεται μέσω μιας “άτυπης” δέσμευσης να δίνει κάθε έτος το εν λόγω ποσοστό απόδοσης.

 • Φέτος λοιπόν η διοίκηση θα προτείνει μέρισμα 0,1376 ευρώ ανά μετοχή που προσέξτε  είναι κατά 19% υψηλότερο από πέρυσι και σχεδόν διπλάσιο από αυτά των ετών 2019 και 2020. Μερισματική απόδοση δηλαδή στο 5,2%. Υπάρχει και μια παρότρυνση των μετόχων πρός τη διοίκηση να δώσει για φέτος και μια μικρή αλλά ενδεικτική επιστροφή κεφαλαίου.

Ο έβδομος λόγος που δείχνει και το μέγεθος της μεγάλης επενδυτικής ευκαιρίας της μετοχής στα επίπεδα των 2,70 ευρώ είναι ο δείκτης “tangible book value per share” που εμφανίζει την ενσώματη λογιστική αξία ανά μετοχή. Με απλά λόγια οι μέτοχοι σε περίπτωση πτώχευσης μιας εταιρείας θα εισπράξουν σε μετρητά την εν λόγω τιμή που βγάζει ο δείκτης αυτός. Χτύπα ξύλο φυσικά.

 • Λοιπόν σύμφωνα με το δείκτη αυτό η τιμή ανά μετοχή έχει ανέβει στα 2,85 ευρώ ενώ μετά και την εξαγορά είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει τα 2,92 ευρώ. Για να ξέρετε η τιμή αυτή στο δείκτη που αναφέρουμε το 2011 ήταν στα 1,33 ευρώ, κάτι παραπάνω από διπλασιασμό δηλαδή.Μάλιστα δεν υπήρχε ούτε ένα έτος στη τελευταία δωδεκαετία που να μην ανέβαινε ένα σκαλί παραπάνω το tangible book value. Για τέτοιο χρυσάφι εταιρεία μιλάμε.

eik3

 • Το γεγονός αυτό που παρουσιάζεται εύγλωττα στο διάγραμμα  μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι ο όμιλος ανήκει άνετα στις “growth” μετοχές και όχι στις “value” μετοχές οπότε η κεφαλαιοποίηση της AS Company μπορεί να δικαιολογήσει κεφαλαιοποίηση 10 με 12 φορές τη κερδοφορία EBITDA δίνοντας έτσι τιμές στόχου στα 5 ευρώ ή μια κεφαλαιοποίηση στα 65 εκατ. ευρώ.

Αυτή τη στιγμή λοιπόν η μετοχή βρίσκεται με ένα Vwap στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις στα 2,65 ευρώ κάτω δηλαδή κατά ένα -10% (!) από τη τιμή που θα εισέπραταν οι μέτοχοι με τη “λύση” της εταιρείας και με ένα ανοδικό περιθώριο +89% έως  τα 5 ευρώ.

Ο όγδοος λόγος είναι ότι η μετοχή της AS Company από το 2020 που εξαπλώθηκε η πανδημική κρίση έως σήμερα βρίσκεται με αρνητική απόδοση της τάξης του -14,5% σε σχέση με την έντονα ανοδική κίνηση της αγοράς και του Γενικού Δείκτη του +65,24%. Η επενδυτική αυτή ψαλίδα απόδοσης είναι κάτι παραπάνω από εκκωφαντική και κυρίως σε ένα τέτοιο στολίδι χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων.

 • Όλα δείχνουν ότι χρωστάει μεγάλη κίνηση η μετοχή που όπως φαίνεται θα έχει χαρακτηριστικά βίαιης εκτόνωσης πρός τα άνω ειδικότερα τώρα που η διοίκηση αποφάσισε να γίνει εξωστρεφής όχι μόνο λόγω του επιθετικού προγράμματος εξαγορών που ετοιμάζει και πιθανότατα να το παραθέσει στη ΓΣ την προσεχή Πέμπτη αλλά και από χρηματιστηριακής ενημέρωσης και πορείας στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου.

eik4

Η εξωστρέφεια λοιπόν του ομίλου αποτελεί τον ένατο λόγο έντονου επενδυτικού ενδιαφέροντος με τη διοίκηση να φέρεται αποφασισμένη να ανοίξει διάπλατα διαύλους επικοινωνίας με τους επενδυτές, θεσμικούς και μη, μεγάλους και μικρούς.

 • Χαρακτηριστικό είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της στις αρχές Ιουλίου θα κάνει παρουσίαση των δυνατοτήτων της πρός τους θεσμικούς, στους αναλυτές και τους δημοσιογράφους στην Ένωση Θεσμικών. Κοινώς ξεχάστε ότι είχατε συνηθίσει στη συμπεριφορά της μετοχής. Τα πράγματα αλλάζουν και αλλάζουν ραγδαία.

Ο δέκατος λόγος είναι ότι η AS Company ανοίγει ένα μεγάλο κύκλο δραστηριοτήτων ενισχύοντας σημαντικά το κύκλο εργασιών της με τη στρατηγική  διεύρυνσης του προϊοντολογικού της χαρτοφυλακίου με νέες κατηγορίες προϊόντων που απευθύνονται στη μητέρα, την μέλλουσα μητέρα και το παιδί, όπως  αποσμητικά, φαρμακευτικά ή άλλα παρασκευάσματα και καλλυντικά, είδη υγιεινής, περιποίησης και καλλωπισμού, είδη βρεφανάπτυξης, ιατροτεχνολογικά προϊόντα, βρεφικά και παιδικά καθίσματα κάθε είδους, ακόμα και  τροχοφόρα, ποδήλατα, πατίνια  και σκούτερ  για κάθε ηλικία.

Ο ενδέκατος λόγος είναι αυτό που αναφέραμε στην αρχή του άρθρου ότι δηλαδή δε χρωστάει φράγκο οπότε δεν έχει ουσιαστικά χρηματοοικονομικά έξοδα  ενώ από τις αρχές Μαρτίου δεν έχει και ιδιαίτερα ενεργειακά έξοδα μιας που έχει μπει σε λειτουργία το φωτοβολταϊκό  πάρκο στη στέγη του ιδιόκτητου κτιρίου της στο Ωραιόκαστρο με  ισχύ 145 kW που  καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της εταιρείας.

 • Διαγραμματικά τώρα η μετοχή της AS Company αποτυπώνεται στο διεβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών να έχει πραγματοποιήσει μια μεγάλη συσσώρευση μεταξύ των 2,70 με 2,60 ευρώ με τους αγοραστές να έχουν μέχρι τώρα μαζέψει μέσα σε αυτή τη διακύμανση πάνω από 500 χιλ τεμάχια από πωλητές που “δυσκολεύονται” να δουν τη μελλοντική αξία της εταιρείας. Ίσως φυσικά να έπαιζε μέχρι τώρα ρόλο στην ανοδική “νωχελικότητα” και η εσωστρέφεια του ομίλου.

Τα πράγματα όμως αλλάζουν και η μετοχή οδηγείται προς τη  λήξη της  σταθεροποιητικής κίνησης όπου  λόγω και του κρίσιμου αγορασμένου όγκου από τα διάφορα ανυπόμονα επενδυτικά χέρια θα κινηθεί βίαια πάνω από το σημείο των 2,90 ευρώ και προς τα 3,30 ευρώ.

 • Αμέσως μετά θα ανοίξει ο δρόμος για τα ιστορικά υψηλά της AS Company που είναι στα 4,32 ευρώ το καλοκαίρι του 2007 όταν ο όμιλος έδινε καθαρή  κερδοφορία στα 2,85 εκατ. ευρώ ενώ τώρα έχει φτάσει στα 4,53 εκατ. ευρώ.

Έντονη ανοδική κλίση έχει αρχίσει να διαμορφώνει στο διάγραμμα και ο μακροπρόθεσμος ανοδικός στροφέας “W” ο οποίος θα αρχίσει να σπρώχνει προς τα πάνω την τιμή της μετοχής.

eik5

* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής. 

capital.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο