ΑΝΑΛΥΣΗ Τετάρτη, 27-Σεπ-2023 Το ξέφωτο μέσα στο δάσος (γράφει ο Απόστολος Μάνθος)

Η διόρθωση που έχει επιτευχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στην αγορά, οι πολύ θετικές ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων για το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι δηλώσεις των διοικήσεων για περαιτέρω βήματα ανάπτυξης παρά το ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον και τα νέα που έρχονται συνεχώς με νέες μεγάλες συμφωνίες με τη μία από αυτές να είναι γιγάντια δίνουν ένα ιδιαίτερα ισχυρό περιθώριο ανόδου σε τρεις ομίλους έως τα μέσα του 2024.

Ένα ποσοστιαίο περιθώριο που μπορεί να φτάσει ακόμα και το +60% από τις τιμές που λαμβάνουν τις τελευταίες συνεδριάσεις στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Μιλάμε για τους εισηγμένους ομίλους της  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (ΓΕΚΤΕΡΝΑ), της Profile (ΠΡΟΦ) και της Lavipharm (ΛΑΒΙ). Και στις τρεις περιπτώσεις τα αποτελέσματα του εξαμήνου έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις προσδοκίες όχι μόνο της αγοράς αλλά και των ιδίων, σύμφωνα με αυτά που είχαν στα πλάνα τους και είχαν παρουσιάσει στους αναλυτές.

Ξεκινάω με τον leader του κατασκευαστικού κλάδου και της πράσινης ενέργειας τον όμιλο της  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όπου μεγάλη εντύπωση προκάλεσε στα αποτελέσματα για το  πρώτο εξάμηνο του 2023 η ισχυρή κερδοφορία του που μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις η διαφορά που εμφανίστηκε σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022 ήταν κάτι παραπάνω από εκρηκτική.

Έτσι ενώ τα προσαρμοσμένα EBITDA αυξήθηκαν κατά 14,7% στα 250,2 εκατ. ευρώ από 218,10 ευρώ πέρυσι, τα κέρδη προ φόρων εκτινάχθηκαν στο +141% κλείνοντας στα 114,5 εκατ. ευρώ από 47,5 εκατ. ευρώ. Πραγματική εκτόξευση  κατά +233%  είχε ο όμιλος  στα κέρδη μετά από φόρους φτάνοντας στα 70,2 εκατ. ευρώ από 21,3 εκατ. ευρώ.

Ο μεγάλος κερδισμένος στα προσαρμοσμένα EBITDA ήταν ο τομέας των παραχωρήσεων καθώς σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022 ήταν σημαντικά ενισχυμένος κατά 54,1% δίνοντας κερδοφορία 73,5 εκατ. ευρώ από 51,4 εκατ. ευρώ. Είναι εκείνος ο τομέας που θα σηκώσει τη συμφωνία ορόσημο της πρόσφατης ανάδειξης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ  σε προτιμητέο επενδυτή για την 25-ετή παραχώρηση της Αττικής Οδού, ενός από τα πιο αποδοτικά και χαμηλού ρίσκου έργα παραχωρήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μια τεράστια συμφωνία που είναι ικανή να αλλάξει συθέμελα  τα δεδομένα της κεφαλαιοποίησης  της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Σε πολύ υψηλά επίπεδα παρέμειναν και τα χρηματικά διαθέσιμα καθώς διαμορφώθηκαν στα 1,449 δισ. ευρώ σημειώνοντας με “bold” γράμματα την οικονομική ευρωστία του ομίλου.

Παράλληλα σε γιγαντiώδη κατάσταση έχει φτάσει πλέον το ανεκτέλεστο συμπεριλαμβανομένων των προς υπογραφή νέων συμβάσεων καθώς έχει ανέλθει  στο νέο ιστορικό υψηλό των  5,7 δισ. ευρώ, ενισχυμένο και από τη συμπερίληψη νέων ιδιωτικών έργων στην Ελλάδα, που πλέον αποτελούν περί το 70% του συνολικού ανεκτέλεστου του ομίλου. Μάλιστα ο όμιλος με τα αποτελέσματα εξαμήνου έδειξε σε αντίθεση με αυτά που λέγονται  κατά καιρούς ότι έχει τη δύναμη στα έργα που έχει αναλάβει να κρατάει σε ικανοποιητικά επίπεδα τα περιθώρια κέρδους.

Στην πράσινη ενέργεια άξιο λόγου είναι  το γεγονός αύξησης της εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ σε 1.225 MW κατά το τέλος Σεπτεμβρίου (έναντι 905 MW στο τέλος του 2022) μετά την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων στο έργο του Καφηρέα κατά το τέλος του τρέχοντος τριμήνου.

Διαγραμματικά η μετοχή δείχνει να έχει πατήσει στην πολύ ισχυρή βάση αγοραστών που έχει αποτυπωθεί ανάμεσα στα 13 με 12,50 ευρώ και να ετοιμάζεται να δοκιμάσει την κατάλληλη στιγμή  την επανείσοδo της πάνω από τα 14 ευρώ. Ο μεσοπρόθεσμος στόχος, που μπορεί καλώς εχόντων των πραγμάτων να τεθεί χρονικά έως το  πρώτο τετράμηνο του 2024, εντοπίζεται στα 17,50 ευρώ ή ένα σχεδόν +40% από την προαναφερθείσα βάση ή μια κεφαλαιοποίηση λίγο πάνω από τα 1,75 δισ. ευρώ. Ένα νούμερο που μόνο απαγορευμένο δεν είναι μιας που η διοίκηση έχει τονίσει ότι προσβλέπει σε σημαντική ενίσχυση των μεγεθών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς σταδιακά ολοκληρώνονται έργα που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης και τα οποία με τη σειρά τους  θα ενισχύσουν περαιτέρω την δημιουργία αξίας και δυνατότητας διανομών στους μετόχους.

πιν

 

Προχωράω στον όμιλο της Profile όπου το πρώτο οικονομικό εξάμηνο έδειξε για ακόμα μια φορά την έντονη αναπτυξιακή πορεία του δίχως ακόμα μάλιστα να έχει αρχίσει να μπαίνει στα οικονομικά του αποτελέσματα το βαρύ πυροβολικό των έργων ψηφιοποίησης στον Δημόσιο Τομέα.

Για την ακρίβεια, μόλις το ψήγμα των 4 εκατ. ευρώ έχει μπει στα έσοδα του πρώτου εξαμήνου από τα μέχρι τώρα 120 με 130 εκατ. ευρώ συν των προαιρέσεων. Κοινώς δηλαδή δεν έχει τιμολογηθεί ούτε το 3% από το υπάρχον ανεκτέλεστο του περασμένου Ιουνίου. Και αυτό φυσικά μόνο από τον Δημόσιο τομέα δίχως να συμπεριλάβουμε τις συμφωνίες που κλείνει σε καθημερινή βάση παγκοσμίως η Profile στον  χώρο του Fintech και του Digital Banking και όχι μόνο.

Έχουμε άλλωστε αναφέρει επανειλημμένως ότι η χρονιά που θα κάνει η Profile το μεγάλο “μπαμ” στα θεμελιώδη είναι το 2024. Παρόλα αυτά όμως ο όμιλος ξεπέρασε σε μεγέθη ακόμα και τα στοιχεία που είχε δώσει για φέτος η διοίκηση στους αναλυτές με τον κύκλο εργασιών να παρουσιάζει αύξηση 23% στα 12,5 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά φόρων να χτυπάνε το 43% στα 1,5 εκατ. ευρώ από 1 εκατ. ευρώ που είχε στην αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Αυτό όμως που δείχνει απολύτως τη γραμμή πυρός που διαθέτει ο όμιλος είναι τα συνολικά χρηματικά διαθέσιμα όπου στα τέλη του περασμένου Ιουνίου ξεπερνούσαν τα 14,5 εκατ. ευρώ. Ένα ποσό που αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί στα επόμενα χρόνια με τη σταδιακά κοστολόγηση των ανεκτέλεστων αλλά και των νέων έργων που βρίσκονται ήδη στον προθάλαμο. Σε ένα προθάλαμο όπου βρίσκεται αυτή τη στιγμή και μια σημαντική εξαγορά που αναμένεται να ανακοινωθεί πιθανότατα έως τα τέλη του έτους.

Και εδώ η διοίκηση τονίζει ότι η ισχυρή και υγιής οικονομική θέση της Profile  σε συνδυασμό με την ανάληψη και πραγματοποίηση μεγάλων έργων του χρηματοοικονομικού κλάδου, αλλά και του ελληνικού Δημοσίου, επιτρέπουν την απρόσκοπτη υλοποίηση του επιχειρηματικού πλάνου που οδηγεί σε ένα εντυπωσιακό περιθώριο ανάπτυξης.

Στη μεσοπρόθεσμη διαγραμματική ανάλυση η μετοχή δείχνει μετά τη διόρθωση να ετοιμάζεται για υψηλότερα νούμερα τιμών και προς τα 5,40 ευρώ που είναι ο αρχικός στόχος μιας που τα 5 ευρώ είναι απλώς ένα ψυχολογικό όριο. Εδώ ο στόχος εντοπίζεται στα 6,80 ευρώ ή ένα σχεδόν +60% από τη βάση των 4,20 με 4,00 ευρώ. Προσοχή όμως γιατί η μετοχή έχει αποδείξει με τη συμπεριφορά της στο ταμπλό ότι επιβραβεύει τους μακροχρόνιους επενδυτές και όχι αυτούς που στερούνται… υπομονής. Με τα στοιχεία που βγαίνουν στην επιφάνεια από τις συμφωνίες έργων που υπογράφει η Profile θα τολμούσα να πω ότι η  μεγέθυνσή της είναι πλέον μονόδρομος.

πιν

 

Κλείνω με τη μόνη εισηγμένη φαρμακοβιομηχανία στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, τη Lavipharm, όπου στα οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο ανακοίνωσε EBITDA όσο η διοίκηση προέβλεπε σχεδόν για το σύνολο του έτους. Συγκεκριμένα τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 6,1 εκατ. ευρώ έναντι 3,7 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου εξαμήνου του 2022, σημειώνοντας εντυπωσιακή άνοδο κατά 64% και ξεπερνώντας τα ετήσια κέρδη EBITDA όλου του 2022. Άνοδο κατά +39% σημείωσαν και οι ενοποιημένες πωλήσεις μετά την αφαίρεση των rebates και clawback, φτάνοντας τα  29,5 εκατ. ευρώ έναντι των 21,2 εκατ. ευρώ που είχε ο όμιλος το αντίστοιχο διάστημα του 2022 με το μεγάλο συν να έρχεται από τις εξαγωγές οι οποίες σχεδόν διπλασιάστηκαν.

Να υπενθυμίσω  εδώ ότι ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η στρατηγική συνεργασία με την TIKUN Europe, την κορυφαία φαρμακευτική εταιρεία έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής προϊόντων ιατρικής κάνναβης στην Ελλάδα. Η Lavipharm θα αναλάβει την εμπορική διανομή των νέων προϊόντων της TIKUN, τα οποία θα είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά προς τα τέλη του 2023 και για περίοδο πέντε ετών με δυνατότητα ανανέωσης.

Ο όμιλος έχει γυρίσει σελίδα και στον τραπεζικό του δανεισμό καθώς  μέχρι τώρα έχει αποπληρώσει σημαντικά ποσά φτάνοντας πλέον  τον καθαρό του δανεισμό στα τέλη του περασμένου Ιουνίου στα  18,8 εκατ. ευρώ, με τα ταμειακά του όμως διαθέσιμα και ισοδύναμα που τοποθετούνται σε προθεσμιακές καταθέσεις, ομόλογα και έντοκα γραμμάτια να αποδίδουν έσοδα τέτοια ώστε να  αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό το κόστος δανεισμού.

Στη διαγραμματική ανάλυση η τιμή της μετοχής μετά και την πρώτη επαφή με την περιοχή των 0,78 με 0,80 ευρώ έχει διορθώσει καθοδικά πατώντας πάνω στην ισχυρή στήριξη που παρέχει η περιοχή των 0,675 με 0,65 ευρώ. Η βάση αυτή μετά την ολοκλήρωση της πλάγιας σταθεροποιητικής κίνησης είναι ικανή να οδηγήσει μεσοπρόθεσμα την τιμή της μετοχής έως το κατώφλι των 0,94  ευρώ ή ένα +40% από τα παρόντα επίπεδα τιμών.

πιν

Όπως έλεγε και ένας γνωστός Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής … “η αγορά  έχει βγει απλά στο μικρό πτωτικό “ξέφωτο”, που βρίσκεται μέσα στο  μεγάλο ανοδικό δάσος”.

* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

ΠΗΓΗ:  capital.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο