Του Δημοσθένη Τρίγγα
Ξεκινάω με ένα απλό προσωπικό παράδειγμα που μας δείχνει γιατί αρκετές αμερικανικές εταιρείες, και όχι μόνο, θα έχουν υποχώρηση στις πωλήσεις τους, παρά τα όσα ακούγονται και γράφονται για το αντίθετο! Μεγάλη αμερικανική εταιρεία ειδών ρουχισμού, από όπου αγόραζα μέσω Διαδικτύου τα τελευταία 10 χρόνια, με βομβάρδιζε σχεδόν καθημερινά με διαφημιστικά e-mails.
- Το τελευταίο e-mail ήρθε στις 18 Απριλίου 2025! Από τότε και μετά σιωπή! Καταλαβαίνετε ποιες θα είναι οι απώλειες για την εν λόγω εταιρεία-κολοσσό, που απευθυνόταν σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο (και όχι μόνο) και τώρα δεν αλληλεπιδρά με τους καταναλωτές της, έστω και προσωρινά!
Μέσα στο παραπάνω πλαίσιο, οι δασμοί Tραμπ φαίνεται, τουλάχιστον προς το παρόν, να αποτελούν τον υπ’ αριθμόν ΕΝΑ παράγοντα αβεβαιότητας στο παγκόσμιο σκηνικό. Είναι γνωστό ότι οι χρηματιστηριακές αγορές σιχαίνονται την αβεβαιότητα, με αποτέλεσμα να αντιδρούν νευρικά.
- Προς το παρόν η νευρικότητα αρχίζει να δίνει τη θέση της στην ηρεμία, που ήρθε μετά την πρόσφατη καταιγίδα του Απριλίου. Ο δείκτης φόβου-απληστίας από το 3 (υπερβολικός φόβος) βρίσκεται στο 70 (απληστία)!
Η αστάθεια στις αποφάσεις Tραμπ συνεχώς μεταβάλλει τα δεδομένα. Πότε αναβάλλει τους δασμούς, πότε τους καθυστερεί, πότε τους μειώνει και πότε τους αυξάνει! Πραγματικά, η ορατότητα για την κερδοφορία των επιχειρήσεων φαίνεται να θολώνει. Πόσο, τελικά, εκτιμάται ότι θα επιβαρύνουν τις εταιρείες οι δασμοί;
- Οι διοικήσεις των εταιρειών αναμένουν τόσο άμεσες όσο και έμμεσες επιπτώσεις από τους δασμούς. Οι άμεσες επιπτώσεις περιλαμβάνουν από τη μια υψηλότερο κόστος για εισαγόμενα τελικά προϊόντα και εξαρτήματα, ενώ από την άλλη οι διαφυγούσες πωλήσεις ως αποτέλεσμα αμοιβαίων δασμών σε άλλα κράτη θα συρρικνώσουν τις πωλήσεις τους.
Οι έμμεσες επιπτώσεις θα περιλαμβάνουν επιβράδυνση των δραστηριοτήτων, που σχετίζεται με μια ευρεία ύφεση στην οικονομία. Όλες οι εταιρείες πιθανότατα θα αισθανθούν έμμεσες επιπτώσεις.
- Μια εταιρεία κοινής ωφέλειας, για παράδειγμα, θα μπορούσε να αρχίσει να βλέπει επιβράδυνση στις βιομηχανικές και εμπορικές πωλήσεις κιλοβατώρας, ιδίως σε εξειδικευμένους τομείς όπως η αποθήκευση, οι μεταφορές με φορτηγά και οι σιδηροδρομικές μεταφορές, καθώς και άλλες λειτουργίες που σχετίζονται με τις εμπορευματικές μεταφορές.
Παρακάτω συνοψίζονται μερικά σχόλια σχετικά με τις δυνητικές επιπτώσεις των δασμών από τις διοικήσεις μερικών από τις μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη!
– APPLE (κεφαλαιοποίηση 2,92 τρισ. δολάρια): Η Apple αναμένει ότι θα πληρώσει 900 εκατ. δολ. (πριν από τον νέο δασμό 25% για Αpple τηλέφωνα που δεν κατασκευάζονται στις ΗΠΑ) σε χρεώσεις που σχετίζονται με δασμούς στο τρέχον τρίμηνο. Πριν από την ανακοίνωση του 25% για τα iPhones που πωλούνται στις ΗΠΑ και δεν κατασκευάζονται εκεί η διοίκηση της Apple είχε σκεφτεί τη μεταφορά της παραγωγής στην Ινδία. Η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των τιμών των iPhones, αλλά έχει δηλώσει ότι δεν αποδίδει την αύξηση στους δασμούς. Πολλά γράφονται για εξωπραγματικές τιμές κόστους στην περίπτωση που κατασκευαστούν τα iPhones στις ΗΠΑ.
– BOEING (κεφαλαιοποίηση 153 δισ. δολάρια): Η διοίκηση δεν βλέπει ουσιαστικό αντίκτυπο στις εισαγωγές εξαρτημάτων, καθώς πάνω από το 80% κατασκευάζεται στις ΗΠΑ. Όσον αφορά τις εξαγωγές, πάνω από το 70% των παραδόσεων έχει προγραμματιστεί να αποσταλούν εκτός ΗΠΑ για το 2025. Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές προς την Κίνα, δεν αναμένεται να προχωρήσουν, λόγω των υψηλών δασμών, με την εταιρεία να ψάχνει να βρει άλλους αγοραστές.
– THE COCA-COLA COMPANY (κεφαλαιοποίηση 309 δισ. δολάρια): Η The Coca-Cola Company στην τηλεδιάσκεψη για τα οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου προειδοποίησε ότι οι δασμοί των ΗΠΑ θα μπορούσαν να επηρεάσουν το κόστος και να βλάψουν το καταναλωτικό κλίμα στο μέλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι διατήρησε τις προβλέψεις της για ολόκληρο το 2025, σε αντίθεση με τις PepsiCo και Procter & Gamble, που μείωσαν τις εκτιμήσεις τους για το έτος εν αναμονή της αύξησης του κόστους.
– J.P. MORGAN (κεφαλαιοποίηση 724 δισ. δολάρια): Για τη μεγαλύτερη τράπεζα του πλανήτη η ζημιά, σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση της εταιρείας, εκτιμάται παροδική, καθώς πολλές συμφωνίες για συγχωνεύσεις/εξαγορές και δημόσιες εγγραφές έχουν ανασταλεί, χωρίς ωστόσο να έχουν ακυρωθεί. Μένει να δούμε κατά πόσο αυτή η αναστολή δεν θα οδηγήσει σε ακυρώσεις!
– LOCKHEED MARTIN (κεφαλαιοποίηση 110 δισ. δολάρια): Ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αμυντικού εξοπλισμού, δεν έχει καμία έκθεση στην Κίνα και πιστεύει ότι τυχόν δασμολογικές επιπτώσεις θα είναι ελάχιστες. Η εταιρεία δεν άλλαξε τις εκτιμήσεις της για το 2025 για ένα συγκεκριμένο ύψος δασμών, ενώ ανέφερε ότι θα συνεργαστεί στενά με τους πελάτες της για να μετριάσει τις πιθανές αυξήσεις κόστους.
– META PLATFORMS (κεφαλαιοποίηση 1,58 τρισ. δολάρια): Η διοίκηση αναμένει ότι οι διαφημιστικές δαπάνες των κινεζικών εταιρειών θα μειωθούν, αν και ορισμένες δαπάνες ενδέχεται να ανακατευθυνθούν σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.
– MICROSOFT (κεφαλαιοποίηση 3,35 τρισ. δολάρια): Οι πωλήσεις λογισμικού και συσκευών Windows αυξήθηκαν τον Μάρτιο εν αναμονή των επιπτώσεων των δασμών, κάτι που η διοίκηση αναμένει να χαμηλώσει τις πωλήσεις του β’ τριμήνου 2025.
– NIKE (κεφαλαιοποίηση 88,6 δισ. δολάρια): Η Nike καθιστά σαφές τι αναμένει από τους προμηθευτές της και το εργατικό δυναμικό τους και τους ενημερώνει ότι είναι υπεύθυνοι για τα επιδόματα απόλυσης. Επίσης, η NIKE ανακοίνωσε αυξήσεις περί το 10% για τα παπούτσια άνω των 100 δολ., ενώ για τα ρούχα 2-10 δολάρια!
– NVIDIA (κεφαλαιοποίηση 3,2 τρισ. δολάρια): Στα μέσα Απριλίου η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενημέρωσε την Nvidia ότι θα χρειαστεί άδεια για την εξαγωγή των τσιπ H20 στην Κίνα. Η Nvidia θα επιβαρυνθεί με 5,5 δισ. δολάρια στο α’ τρίμηνο 2026 (που έληξε στις 27 Απριλίου 2025), καθώς η κυβέρνηση περιόρισε τις εξαγωγές της προς την Κίνα.
– PEPSICO (κεφαλαιοποίηση 177,3 δισ. δολάρια): Οι δασμοί αυξάνουν το κόστος της εφοδιαστικής αλυσίδας για την Pepsi, κυρίως στην προμήθεια παγκόσμιων εισροών και συστατικών. Η εταιρεία εργάζεται για τον μετριασμό των επιπτώσεων των δασμών, προσαρμόζοντας την πηγή των βασικών εισροών και εστιάζοντας σε τακτικές διαχείρισης εσόδων.
– STARBUCKS (κεφαλαιοποίηση 96 δισ. δολάρια): Για να αντιμετωπίσει τους δασμούς, η Starbucks απλοποιεί τα μενού της και αγοράζει περισσότερους κόκκους Arabica, οι οποίοι επηρεάζονται λιγότερο από τους δασμούς.
– VERIZON COMMUNICATIONS INC. (κεφαλαιοποίηση 183 δισ. δολάρια), AT&T (197 δισ. δολάρια), T-MOBILE US (276 δισ. δολάρια): Οι διοικήσεις των τηλεπικοινωνιακών ομίλων αναμένουν ότι οι μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας θα πρέπει να τις προστατεύσουν σε ό,τι αφορά τις υποδομές δικτύου. Όλες σκοπεύουν να μετακυλίσουν στον καταναλωτή τυχόν αυξήσεις στις τιμές των κινητών τηλεφώνων που προκαλούνται από τους δασμούς.
– VISA (κεφαλαιοποίηση 677 δισ. δολάρια): Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις από τους εκδότες πιστωτικών καρτών σχετικά με το πώς οι δασμοί μπορεί να επηρεάσουν τις δαπάνες των καταναλωτών χαμηλότερου επιπέδου, αλλά σημειώνεται ότι, εκτός από τον προληπτικό σχεδιασμό για άλλες πηγές εσόδων, δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν.
Καταλήγοντας, οι περιορισμοί στις εξαγωγές δεν είναι καθαυτό δασμοί, αλλά αποτελούν μέρος του εμπορικού πολέμου. Ένα είναι σίγουρο: το μεγαλύτερο μερίδιο των επιπτώσεων των δασμών θα κληθεί να το πληρώσει ο απανταχού καταναλωτής! Η συντριπτική πλειοψηφία των διοικήσεων ανέφερε ότι το μεγαλύτερο μέρος των δασμών θα το επιβαρυνθεί ο καταναλωτής, ενώ η Fed θα προσπαθήσει να αντιστρέψει την κατάσταση μόνο όταν φτάσει στο απροχώρητο. Ίδωμεν!
ΠΗΓΗ: ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ, ARGUSINVEST
Ο Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς BETA Χρηματιστηριακή – [email protected]
** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο
*** Το περιεχόμενο του άρθρου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ως συμβουλή ή πρόταση ή προτροπή ή σύσταση ή πρόσκληση για την αγορά ή πώληση οποιασδήποτε μετοχής ή επενδυτικού ή χρηματοοικονομικού προϊόντος που διαπραγματεύεται σε οργανωμένη ή μη αγορά.

