ΑΝΑΛΥΣΗ Τρίτη, 04-Ιουν-2024 ΕΧΑΕ: Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει! Του Δημοσθένη Τρίγγα

Ήρθε η ώρα να αντιστραφεί η τάση προς συρρίκνωση των μετρητών των ΕΧΑΕ και να περάσει σε μεγέθυνση της εν λόγω γραμμής του ισολογισμού. Έτσι, τα πρώτα σημάδια μεγέθυνσης των ταμειακών διαθεσίμων φάνηκαν στο τέλος του 2023, που άγγιξαν τα 63 εκατ. ευρώ (60 εκατ. ευρώ το 2022), ενώ στο α’ τρίμηνο του 2024 ξεπέρασαν τα 68 εκατ. ευρώ ή 1,13 ευρώ ανά μετοχή, με την τάση πλέον να είναι ανοδική. Το ποσοστό των ταμειακών διαθεσίμων σε σχέση με την κεφαλαιοποίηση ξεπερνά το 22%!

Η ΕΧΑΕ ανακοίνωσε οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου 2024 στις 27 Μαΐου, σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς. Η αλήθεια είναι ότι οι εκτιμήσεις για τα έσοδα (62%, εξαρτάται από τον τζίρο του Χ.Α.) των ΕΧΑΕ και στη συνέχεια για την κερδοφορία έχουν μια λογική και μπορούν να υπολογιστούν με σχετική ακρίβεια, αφού κατά κύριο λόγο εξαρτώνται από τον τζίρο του Χρηματιστηρίου, που είναι μια δημόσια πληροφορία και δημοσιεύεται καθημερινά.

Ωστόσο υπάρχουν και μεταβλητά στοιχεία, όπως έσοδα από νέες εισαγωγές και λειτουργικά κόστη (προσωπικού κ.ά.), που δεν μπορούν να προβλεφθούν με ακρίβεια. Έτσι, παρά τα αυξημένα κόστη προσωπικού κατά 22%, τα λειτουργικά κέρδη EBITDA σημείωσαν αύξηση 21%, έναντι 16% των εσόδων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έξοδα προσωπικού το 2024 περιλαμβάνουν αυξημένη σε σχέση με πέρυσι πρόβλεψη για μεταβλητές αποδοχές του προσωπικού, αναλογική με την ισχυρή οργανική απόδοση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας.

Είναι γνωστό ότι η ΕΧΑΕ δεν διαθέτει δανεισμό, αλλά τα ρευστά διαθέσιμα μέχρι πρότινος βρίσκονταν σε χαμηλά 10ετίας, αφού η συσσώρευση καθ’ όλη την περίοδο της κρίσης ήταν αδιανόητη. Τα μετρητά και οι ελεύθερες ταμειακές ροές μάς ενδιαφέρουν πολύ, καθώς τα επόμενα χρόνια τα σταθερά κόστη θα καλύπτονται, αυξάνοντας έτσι τα κέρδη της και, κατ’ επέκταση, τα ρευστά της διαθέσιμα, τα οποία ο μέτοχος προσδοκά να διανείμει ως μέρισμα ή επιστροφή κεφαλαίου. Ένα είναι σίγουρο: Τα χειρότερα είναι πίσω για την ΕΧΑΕ, όπως και γενικότερα για την ελληνική οικονομία.

Η αλήθεια είναι ότι το Χ.Α. δεν έχει δει ακόμη τους τζίρους που προσδίδουν οι επενδυτές που επενδύουν σε ώριμες αγορές (είτε λόγω καταστατικού είτε λόγω άλλων αιτιών). Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η αύξηση του τζίρου είναι αυτοτροφοδοτούμενη. Δηλαδή, όσο αυξάνουν οι τιμές, μεγεθύνεται η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. (χωρίς να έχουμε διαγραφές εταιρειών) και, συνεπώς, ο τζίρος του Χρηματιστηρίου, αφού ίσος όγκος συναλλαγών με αυξημένες τιμές οδηγεί σε αυξημένο τζίρο και αυξημένα έσοδα για το Χ.Α.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν πού βρέθηκαν οι τζίροι πριν από 20 χρόνια στο ίδιο καθεστώς, με περισσότερες ωστόσο εταιρείες, έχουμε μια τάξη μεγέθους.  Η αύξηση του τζίρου είναι φανερή και θα γίνει ακόμα περισσότερο όσο πλησιάζουμε στην αλλαγή από αναπτυσσόμενη σε ανεπτυγμένη αγορά και, φυσικά, όσο παραμείνουμε στο εν λόγω καθεστώς.

Η ΕΧΑΕ διαπραγματεύεται ελαφρώς χαμηλότερα των 9 φορών (EV/EBITDA) τα EBITDA του 2024, έναντι 10ετούς ιστορικού μέσου όρου των 11 περίπου φορών. Ταυτόχρονα, διαπραγματεύεται με έκπτωση σε σχέση με τα διεθνή χρηματιστήρια περί το 10% για το 2024. Ωστόσο, από τα συγκρίσιμα χρηματιστήρια, κανένα δεν αναμένεται να αναβαθμιστεί από αναπτυσσόμενη σε ανεπτυγμένη αγορά και να δει σημαντική αύξηση των συμμετεχόντων στην αγορά, όπως τα ΕΧΑΕ.

Η ΕΧΑΕ αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2023 στις 31 Ιουλίου, ενώ του 9μήνου στις 27 Νοεμβρίου. Οι μετοχές τις ΕΧΑΕ θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα χρήσης 2023 ύψους 0,25 ευρώ ανά μετοχή (προσαρμοσμένο για τις ίδιες μετοχές) στις 25 Ιουνίου 2024, με τη μερισματική απόδοση να διαμορφώνεται στο 4,9%.

Τέλος, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τη μετοχή των ΕΧΑΕ δεν την αγοράζω για το χθες, το σήμερα, το αύριο, αλλά κυρίως για το μεθαύριο και τον επόμενο χρόνο! Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε τι θα κάνει η μετοχή αύριο, ωστόσο μπορούμε να εκτιμήσουμε πόσο θα αναρριχηθούν τα κέρδη της αν αυξηθούν οι τζίροι στο επόμενο διάστημα και, φυσικά, να ακολουθήσει και η μετοχή!

ΕΧΑΕ

ΕΧΑΕ

Eφημερίδα  Κεφάλαιο (Σάββατο 1 Ιουνίου)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο