ΑΝΑΛΥΣΗ Τρίτη, 09-Ιουλ-2024 Εκλογές και μετοχές: Αγοράζω, πουλάω ή διακρατώ; (Του Δημοσθένη Τρίγγα)

Η περίοδος πριν από τη διενέργεια των εκλογών πολλές φορές χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα, κατά την οποία οι επενδυτές συχνά θέλουν να προετοιμάσουν τα χαρτοφυλάκιά τους για τυχόν αστάθεια στις χρηματιστηριακές αγορές. Η αλήθεια είναι ότι η ρευστοποίηση και διατήρηση σε μετρητά μπορεί να είναι μια επικίνδυνη στρατηγική, καθώς το κόστος ευκαιρίας είναι υψηλό και οι αγορές τείνουν να ανακάμπτουν πολύ γρήγορα μετά το τέλος των εκλογών.

Έτσι, πολλοί επενδυτές αναρωτιούνται εάν μπορούν να αναδιαρθρώσουν το χαρτοφυλάκιό τους ώστε να είναι είτε πιο αμυντικοί έναντι της αστάθειας είτε πιο επιθετικοί σε τομείς που εκτιμούν ότι θα αποδώσουν καλύτερα με τη μία ή την άλλη πολιτική. Η ανάλυση δείχνει ότι μπορεί να είναι δύσκολο να επινοηθεί μια κλαδική επενδυτική στρατηγική με βάση το ποιος είναι ή θα μπορούσε να λάβει θέση στον Λευκό Οίκο.

Το παρακάτω διάγραμμα εξετάζει πώς κινήθηκε ο S&P 500, ποια ήταν η μέση απόδοση από το 1990 μέχρι και το 2023, καθώς και τις αντίστοιχες κλαδικές αποδόσεις: ειδικότερα, επί Δημοκρατικών προέδρων (19 ετών) και Ρεπουμπλικανών προέδρων (15 ετών), με τις μέσες αποδόσεις να είναι υψηλότερες και στους 11 κλάδους κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων των Δημοκρατικών έναντι των Ρεπουμπλικανών.

Ωστόσο αυτή η ανάλυση παραμορφώνεται από το 2008, που ήταν το έτος με τις χειρότερες επιδόσεις από το 1990 για 8 από τους 11 κλάδους. Μόλις τρεις ήταν οι κλάδοι που σημείωσαν χειρότερες αποδόσεις σε διαφορετική περίοδο από εκείνη του 2008.

Πιο συγκεκριμένα, τα καταναλωτικά αγαθά ευρείας κατανάλωσης και οι υπηρεσίες επικοινωνίας κατέγραψαν τη χειρότερή τους χρονιά το 2022, με μια δημοκρατική κυβέρνηση.

Ο τρίτος κλάδος που κατέγραψε τις σημαντικότερες απώλειες εκτός του 2008 ήταν οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, που είχαν τη χειρότερη χρονιά το 2000 υπό μια ρεπουμπλικανική κυβέρνηση. Μάλιστα, μετά τη χειρότερή τους χρονιά το 2000, ήτοι το 2001, ο εν λόγω τομέας σημείωσε κέρδη περί το 57%!

Οι Δημοκρατικοί προήδρευσαν τα καλύτερα χρόνια για 10 από τους 11 κλάδους, αλλά χωρίς μεγάλη χρονική συνέπεια ως προς το πότε συνέβη: χρηματοοικονομικά και υγεία (1995), τεχνολογία (1999), επιχειρήσεις κοινής ωφελείας (2000), πρώτες ύλες (2009), βιομηχανίες και καταναλωτικά αγαθά ευρείας κατανάλωσης (2013), διαχείριση ακινήτων (2021), ενέργεια (2022) και υπηρεσίες επικοινωνίας (2023).

Ωστόσο, όπως μια κυβέρνηση των Ρεπουμπλικανών δύσκολα μπορεί να κατηγορηθεί για την προεδρία της έναρξης της οικονομικής κρίσης το 2008, μια Δημοκρατική κυβέρνηση δεν μπορεί να τιμηθεί για τις μεγάλες αποδόσεις στην τεχνολογία κατά τη διάρκεια της τεχνολογικής φούσκας του 2000.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έκανε εκστρατεία για τη μείωση των ορυκτών καυσίμων και την αύξηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ. Μόλις ανέλαβε η κυβέρνηση, πέρασε τη μεγαλύτερη δέσμευση κυβέρνησης των ΗΠΑ για το κλίμα, ύψους 369 δισ. δολ., μέσω του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού του 2022.

Έτσι, πολλοί επενδυτές περίμεναν ότι οι μετοχές των ΑΠΕ θα εκτοξεύονταν και οι παραδοσιακές μορφές (βλ. άνθρακα) θα καταβαραθρώνονταν. Όμως από την ημερομηνία ορκωμοσίας του προέδρου Μπάιντεν έως το τέλος του 2023 ο δείκτης ενέργειας S&P 500 σχεδόν διπλασιάστηκε, ενώ ο δείκτης S&P 500 Global Clean Energy (ΑΠΕ) υποχώρησε περί το 50%!

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος Τραμπ έκανε δυναμική εκστρατεία για να υποστηρίξει την παραδοσιακή βιομηχανία ενέργειας και να εγκρίνει μισθώσεις για γεωτρήσεις κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Ωστόσο, κατά την προεδρία του, ο δείκτης S&P 500 Energy υποχώρησε -40%, ενώ ο δείκτης S&P 500 Global Clean Energy σημείωσε άνοδο 275% από την ορκωμοσία του μέχρι την ημέρα των εκλογών του 2020! Οφείλω να σημειώσω ότι σε αυτό εν μέρει συνετέλεσε η λεγόμενη προεξόφληση ειδήσεων-νέων που ισχύει στις χρηματιστηριακές αγορές!

Καταλήγοντας, η αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων με βάση τις προηγούμενες επιδόσεις του κλάδου μάλλον είναι μάταιη. Αντίθετα, οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν στα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας και των αγορών και να μην επηρεάζονται από τις διάφορες αναλύσεις που προσπαθούν να ξεχωρίσουν τις επιμέρους πολιτικές. Μην ξεχνάτε ότι το τελευταίο έτος διακυβέρνησης το κυβερνών κόμμα τα δίνει όλα για την επανεκλογή του!

Κλαδικές αποδόσεις επί κυβερνήσεων Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικανών 1990-2023

επενδυτές

Αποδόσεις ΑΠΕ έναντι παραδοσιακών μορφών ενέργειας επί κυβερνήσεων Τραμπ – Μπάιντεν

επενδυτές

ΠΗΓΗ: JP MORGAN ASSET MANAGEMENT

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο