Ξεπουλάνε οι insiders στη Wall Street
Η εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ έδωσε το έναυσμα για να διαμορφωθεί ο λόγος πωλήσεις προς αγορές από τους insiders σε αριθμό-ρεκόρ. Ειδικότερα, στο 23,7 προς 1 έφτασε ο λόγος πωλήσεις προς αγορές το δ’ τρίμηνο του 2024, αριθμός ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί από τότε που ξεκίνησαν να δίνουν ηλεκτρονικά τις πωλήσεις οι insiders των εταιρειών που συμμετέχουν στον δείκτη Wilshire 5000.
Όταν αναφερόμαστε σε insiders, εννοούμε στελέχη, μέλη του διοικητικού συμβουλίου ή ακόμα και τους βασικούς μετόχους μιας εταιρείας που έχουν πρόσβαση σε πληροφόρηση που οι “κοινοί θνητοί” δεν είμαστε σε θέση να έχουμε. Ο λόγος είναι προφανής, αφού τα εν λόγω άτομα είναι σε θέση να γνωρίζουν πριν από όλους τους επενδυτές ευαίσθητες πληροφορίες που μπορούν να επηρεάσουν την πορεία της εταιρείας και, κατ’ επέκταση, της μετοχής.
Είναι σαφές ότι η εκάστοτε επιτροπή κεφαλαιαγοράς ξεσκονίζει τις πράξεις αυτών, έχοντας θέσει μάλιστα κανόνες για το πότε μπορούν να αγοράσουν/πωλήσουν και πότε όχι. Για παράδειγμα, και σύμφωνα με διευκρίνιση της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, απαγορεύεται η αγοραπωλησία μετοχών από τους λεγόμενους insiders 30 ημερολογιακές ημέρες πριν από την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, για την προστασία των επενδυτών.
Το ποσοστό των επονομαζόμενων πωλήσεων των insiders έχει φτάσει σε ρεκόρ για οποιοδήποτε τρίμηνο εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες για τις εταιρείες που συμμετέχουν στον δείκτη Wilshire 5000 (αποτελείται από περίπου 3.500 μετοχές ή όλες τις εισηγμένες που υπάρχουν στο Αμερικανικό Χρηματιστήριο).
Σύμφωνα με την καταμέτρηση των αγοραπωλησιών των insiders από τη Verity Data, ο λόγος πωλήσεων προς αγορές έχει διαμορφωθεί στις 23,7 φορές για τις εταιρείες του Wilshire 5000 στο δ’ τρίμηνο του 2024, αριθμός ο οποίος είναι πολύ πάνω από τον τριμηνιαίο μέσο όρο του τριμήνου, 12 προς 1, από το 2004. Το προηγούμενο υψηλό ήταν 23,6 προς 1, το β’ τρίμηνο του 2021.
Πέρα από τον προφανή λόγο, δηλαδή τα σημαντικά κέρδη που καταγράφουν οι μετοχές στη συντριπτική τους πλειονότητα, αλλά και την εκλογή Tραμπ, με την επιβολή δασμών και γενικότερα τις πολιτικές του, τρεις είναι οι λόγοι για τους οποίους οι insiders προέβησαν σε αθρόες πωλήσεις μετοχών.
Πρώτον, τα στελέχη, πριν δημοσιοποιηθούν τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνων των εταιρειών, διάστημα το οποίο φέτος συνέπεσε με την εκλογική διαδικασία του προέδρου των ΗΠΑ, απαγορεύεται να προβαίνουν σε αγοραπωλησίες μετοχών, για λόγους ίσης μεταχείρισης με τους επενδυτές.
Δεύτερον, η απόδοση της αγοράς έχει ωθήσει τις μεγάλες μετοχές των αμερικανικών δεικτών σε υψηλά ρεκόρ και πολλά στελέχη επιθυμούν να κλειδώσουν τα κέρδη τους. Επιπλέον, πολλά σχέδια διαπραγμάτευσης 10b5-1* ενεργοποιούνται από τις τιμές, γεγονός που σημαίνει ότι τα στελέχη έχουν ορίσει επίπεδα στα οποία πωλούν μετοχές.
Τρίτον, οι πωλήσεις πριν αλλά και μετά τις εκλογές ενδέχεται να οφείλονται στο γεγονός ότι οι insiders ήθελαν να αποφύγουν ενδεχόμενη αύξηση της μεταβλητότητας που θα είχε η εκλογή Tραμπ αλλά και οι πολιτικές του με την επιβολή δασμών σε χώρες όπως το Μεξικό, η Κίνα, ο Καναδάς κ.ά.
Πολλά στελέχη σε εισηγμένες εταιρείες της Wall Street, όπως Goldman Sachs, Tesla, ακόμα και κάποιοι από την Trump Media & Technology, προέβησαν σε αθρόες πωλήσεις μετοχών είτε λίγο πριν είτε λίγο μετά τις εκλογές για την προεδρία των ΗΠΑ.
Καταλήγοντας, οι πωλήσεις μετοχών από τους insiders πολλές φορές αποτελούν βαρόμετρο για την απόδοση της εταιρείας, καθώς επενδυτές και αναλυτές τις εξετάζουν εξονυχιστικά για ενδείξεις σχετικά με τα μελλοντικά αποτελέσματα. Μάλιστα, υπάρχουν επενδυτές που έχουν ως στρατηγική να ακολουθούν τις κινήσεις των insiders.
Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνες που αφορούν την προβλεψιμότητα της πορείας των μετοχών/αγοράς, οι insiders τείνουν να πωλούν τον κύριο όγκο των μετοχών τους δύο ή τρία τρίμηνα νωρίτερα από ό,τι θα ήταν το ιδεατό. Ίδωμεν!
* Ο κανόνας 10b5-1 είναι ένας κανονισμός της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) που επιτρέπει στους insiders να πουλήσουν έναν προκαθορισμένο αριθμό μετοχών σε προκαθορισμένο χρόνο και πολλές φορές σε προκαθορισμένη τιμή, αποφεύγοντας έτσι τις κατηγορίες για συναλλαγές που μπορούν να σχετίζονται με εσωτερική πληροφόρηση.