Η αποτίμηση της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς δείχνει να προεξοφλεί όχι μόνο τα τρέχοντα και τα εκτιμώμενα κέρδη των επόμενων 12 μηνών, αλλά και μια σιγουριά ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι κακό μέσα στους επόμενους 6-12 μήνες.
- Μάλιστα, η τρέχουσα αποτίμηση με βάση τον δείκτη CAPE* μάς βρίσκει στις 38 φορές τα κέρδη! Οι διορθώσεις – bear markets που έλαβαν χώρα από το 2018 και ύστερα είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: αποτίμηση CAPE υψηλότερη των 30 φορών!
Οι αποτιμήσεις, όπως φαίνεται και από τον πίνακα, αρχίζουν να ξεφεύγουν λίγο μετά την ευρεία διάδοση του Διαδικτύου, όταν άρχισε η μεταφορά της πληροφορίας να είναι αστραπιαία, δηλαδή λίγο μετά το 1995. Οι αποτιμήσεις μέχρι τότε δεν είχαν δει διατηρήσιμους πολλαπλασιαστές κερδών άνω των 20 φορών.
- Το πρώτο ιστορικά υψηλό νούμερο ήταν στη φούσκα του dot.com, όπου η αποτίμηση με βάση τον δείκτη CAPE ξεπέρασε τις 43 φορές. Στην παρούσα φάση η αποτίμηση βρίσκεται ελαφρώς υψηλότερα από τις 38 φορές, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.
Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια συμβαίνουν γεγονότα που επηρεάζουν τα χρηματιστήρια κάθε δύο-τρία χρόνια, τα οποία είναι παγκόσμια. Μάλιστα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι πτώσεις του S&P 500, όσο περνά ο χρόνος, γίνονται όλο και μικρότερες σε έκταση!
- Πιο συγκεκριμένα, το 2020, με το ξέσπασμα της COVID-19, ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε περί το 34%, μια πτώση που είναι και η μεγαλύτερη από την κρίση των ενυπόθηκων δανείων του 2008 (-57%) και ύστερα.
Το 2021 η μεγαλύτερη πτώση ξεπέρασε το 23%, το 2022 άγγιξε το 17%, το 2023 η διόρθωση ξεπέρασε οριακά το 10%, ενώ το 2024 (μέχρι σήμερα) η μεγαλύτερη διόρθωση, που ξεκίνησε στις 16 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε στις 5 Αυγούστου 2024, δεν ξεπέρασε το 8,5%. Αυτό σημαίνει ότι είναι μια αγορά όπου αγοράζονται τα εκάστοτε χαμηλά (buy the dips), καθώς οι προσδοκίες παραμένουν θετικές.
- Ωστόσο είναι σαφές πως δεν είναι η αγορά ίδια για όλους τους συμμετέχοντες. Aν οι μετοχές που αποτελούν τις magnificent 7 δημιουργούσαν ένα χρηματιστήριο μόνες τους, θα ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο του κόσμου μετά το αμερικανικό! Δηλαδή η συγκέντρωση που έχει σημειωθεί είναι άνευ προηγουμένου!
Η πραγματικότητα είναι ότι τα τελευταία δύο-τρία χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη είναι αυτή που έχει τραβήξει τις αποτμήσεις σε αυτά τα υψηλά επίπεδα. Πολλές εταιρείες επενδύουν δισεκατομμύρια στην τεχνητή νοημοσύνη, χωρίς ακόμη να έχουν δει τις επενδύσεις τους αυτές να μεταφράζονται σε χρήμα.
- Μία μόνο είναι αυτή που έχει μεταφράσει την τεχνητή νοημοσύνη σε χρήμα. Η Nvidia! Δεν γνωρίζω για πόσο ακόμη μπορεί να συνεχιστεί η κούρσα της NVIDIA, αλλά τα περιθώρια κέρδους έχουν ξεπεράσει και την πιο μεγάλη φαντασία! Ειδικότερα, το μικτό περιθώριο κέρδους αγγίζει το 75%, ενώ το λειτουργικό της περιθώριο προσεγγίζει το 60%!
Περίπου το 50% των πωλήσεων chips της Nvidia απορροφάται από τους τέσσερις μεγάλους παίκτες της αγοράς που προσπαθούν να χτίσουν το αύριο για την τεχνητή νοημοσύνη. Έτσι, μια πιθανή “βελόνα που θα σκάσει το μπαλόνι” είναι αυτές οι επενδύσεις να μην αποδώσουν τα αναμενόμενα ή σύμφωνα με τα επιχειρηματικά σχέδια των εταιρειών αυτών.
- Καταλήγοντας, και ρίχνοντας μια ματιά στις αποτιμήσεις των Mag 7, η Alphabet διαθέτει τη φθηνότερη, με τον λόγο τιμή προς κέρδη (P/E) να διαμορφώνεται στις 19 φορές. Στη συνέχεια, η Meta Platforms βρίσκεται στις 23 φορές, η Amazon στις 30,5 φορές, η Microsoft στις 31 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη των επόμενων 12 μηνών, ενώ η Apple στις 32 φορές τα κέρδη της.
Η συνέχεια γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακή, με την Nvidia να διαθέτει πολλαπλασιαστή κερδών 34 φορές και την Tesla, σε μία κατηγορία μόνη της, να ξεπερνά τις 110 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη των επόμενων 12 μηνών.
Τέλος, μην ξεχνάτε: Τα δέντρα δεν ανεβαίνουν μέχρι τον ουρανό!
Ο Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς BETA Χρηματιστηριακή – [email protected]
** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο