ΑΝΑΛΥΣΗ Τρίτη, 21-Νοε-2023 Για την Τιτάν το 2026 ήρθε τρία χρόνια νωρίτερα! (Του Δημοσθένη Τρίγγα)

  • Για την Τιτάν το 2026 ήρθε τρία χρόνια νωρίτερα!

Οι αποτιμήσεις των τσιμεντοβιομηχανιών έχουν πάρει την κατιούσα τα τελευταία χρόνια, επηρεάζοντας ολόκληρο τον κλάδο. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης EV/EBITDA, ενώ το 2016 βρισκόταν στις 9 φορές, σήμερα οριακά ξεπερνά τις 5 φορές τα EBITDA του 2023. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, ο όμιλος Τιτάν διαπραγματεύεται 4,7 φορές τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του 2023 με βάση τον δείκτη (EV/EBITDA), ενώ η μετοχή διαπραγματεύεται 6,6 φορές (P/E) τα καθαρά κέρδη του 2023. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο 10ετής μέσος όρος του δείκτη EV/EBITDA του ομίλου Τιτάν αγγίζει τις 8,5 φορές, πράγμα το οποίο συμβαδίζει ιστορικά με τον κλάδο. Ήδη, σε επίπεδο 5ετίας, ο μ.ό. έχει “κατέβει” στις 6,2 φορές για τον Τιτάν.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου αυξήθηκαν κατά 72% και διαμορφώθηκαν σε 397 εκατ. ευρώ το 9μηνο, κυρίως λόγω του βελτιωμένου ενεργειακού μείγματος και της συγκράτησης του κόστους ενέργειας, αλλά και της εφαρμογής των ψηφιακών συστημάτων παραγωγής.
  • Τα καθαρά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν σε 197,6 εκατ. το 9μηνο του 2023 (+122%) και τα κέρδη ανά μετοχή (9μήνου) διαμορφώθηκαν στα 2,64 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένων των ιδίων μετοχών και της υπόθεσης της διαγραφής τους). Επίσης, ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς EBITDA διαμορφώθηκε σε 1,5 φορά στις 30 Σεπτεμβρίου 2023, κάτι το οποίο βρίσκεται στο χαμηλό εύρος των εκτιμήσεων της διοίκησης μέχρι το 2026.

EBITDA

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγορά των ΗΠΑ σημειώνει άνοδο τα τελευταία 13 έτη (βλ. γράφημα), ενώ συνεισφέρει περί το 55% των κερδών EBITDA στον όμιλο. Έτσι, αν και οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης παραμένουν ακόμη υψηλοί, δεν θα αργήσουν να φανούν οι συνέπειες της αυστηρής νομισματικής πολιτικής.
  • Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, η υστέρηση μεταξύ της έναρξης της αύξησης των επιτοκίων και της εμφάνισης του μέγιστου δυνητικού αντίκτυπού της στην οικονομική δραστηριότητα είναι περί τους 18 μήνες κατά μέσο όρο.

Η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης εκτιμάται ότι μπορεί να εμφανιστεί μέσα στο τρέχον τρίμηνο του 2023 και το α’ εξάμηνο του 2024, χωρίς να μπορεί να προβλεφθεί το μέγεθός της. Φυσικά, όλο αυτό αναμένεται να έχει επιπτώσεις και στις κατοικίες, με αποτέλεσμα τον επηρεασμό και της κατανάλωσης τσιμέντου.

EBITDA

Μια παρένθεση για τον κλάδο παγκοσμίως. Το κόστος ενός εργοστασίου τσιμέντου είναι συνήθως πάνω από 150 εκατ. ευρώ ανά εκατομμύριο τόνους ετήσιας παραγωγικής ικανότητας, με αντίστοιχα υψηλό κόστος για τροποποιήσεις.

  • Το κόστος ενός νέου εργοστασίου τσιμέντου ισοδυναμεί με περίπου 30 χρόνια κύκλου εργασιών, γεγονός που κατατάσσει τη βιομηχανία τσιμέντου μεταξύ των βιομηχανιών έντασης κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα, σε ό,τι αφορά το κόστος μεταφοράς, είναι πλέον φθηνότερο να διασχίζεις τον Ατλαντικό ωκεανό με 35.000 τόνους φορτίου παρά να το μεταφέρεις με φορτηγό 300 χλμ. Με λίγα λόγια, είναι πάρα πολύ δύσκολο να δημιουργηθούν νέα εργοστάσια.

  • Καταλήγοντας, στις 28 Σεπτεμβρίου, όταν πραγματοποιήθηκε η ημέρα του επενδυτή (investor day) και η διοίκηση της εταιρείας αποκάλυψε τους στόχους για την επόμενη τριετία, ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου Τιτάν, κ. Μ. Κολακίδης, ανέφερε ότι ο στόχος για το 2026 είναι κέρδη ανά μετοχή 3 ευρώ.

Με τη διοίκηση να βλέπει συνέχιση της θετικής τάσης, γίνεται σαφές ότι, όσο μικρή συνεισφορά και να έχει το δ’ τρίμηνο του 2023, ο στόχος των 3 ευρώ ανά μετοχή έχει σχεδόν επιτευχθεί (τα κέρδη ανά μετοχή των τελευταίων 12 μηνών είναι 2,92 ευρώ). Δηλαδή το 2026 ήρθε νωρίτερα για την Τιτάν!

Ο Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς BETA Χρηματιστηριακή – [email protected]

** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο