ΑΝΑΛΥΣΗ Τρίτη, 25-Μαρ-2025 Αυξάνει η ορατότης, ζαλίζουν οι αποδόσεις! (του Δημοσθένη Τρίγγα)

Ποιος δεν θυμάται την ταινία “Μια Ελληνίδα στο χαρέμι”, με τη Ρένα Βλαχοπούλου να κάνει το μέντιουμ και τους πελάτες της να κάνουν αέρα με τα χιλιάρικα (δραχμές τότε) για να διαλυθούν τα σύννεφα, ώστε να μπορέσει να τους πει πιο καθαρά το μέλλον! Η διοίκηση μιας εταιρείας, λοιπόν, είναι αυτή που διώχνει τα σύννεφα από το μέλλον μιας εταιρείας, όχι βέβαια με χιλιάρικα, αλλά με εκτιμήσεις και νούμερα!

  • Έτσι, το αβέβαιο μέλλον της εκάστοτε εταιρείας εξωτερικεύεται από τη διοίκηση προς τους επενδυτές με αριθμούς και λεπτομέρειες, με τις αβεβαιότητες να συρρικνώνονται και την αυτοπεποίθηση των επενδυτών να μεγεθύνεται.
  • Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βελτιώνεται και η πορεία της μετοχής, αφού οι προσδοκίες είναι περισσότερο χειροπιαστές!

Πρώτες από όλες οι ελληνικές τράπεζες είναι αυτές που, ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τους τα τελευταία χρόνια, επικαιροποιούν και το επιχειρηματικό τους σχέδιο για την επόμενη τριετία.

  • Ωστόσο δεν είναι μόνο οι τράπεζες, αλλά και εταιρείες, όπως ΔΕΗ, Titan και Σαράντης (συγχωρήστε με αν μου ξεφεύγει κάποια άλλη εταιρεία), που σε διαφορετικές χρονικές στιγμές έδωσαν εκτιμήσεις όχι μόνο για το τρέχον τρίμηνο ή την τρέχουσα χρονιά, αλλά για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Είναι σαφές ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να δίνεις εκτιμήσεις για την επόμενη τριετία και να είσαι συνεπής σε αυτό. Όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι αδύνατο να προβλέψεις τα πάντα και ο απρόσμενος παράγοντας παραμονεύει κάθε χρονιά (COVID-19, πόλεμος Ρωσία-Ουκρανία κτλ.). Ωστόσο οι παραπάνω εταιρείες πήραν το ρίσκο να προβούν σε εκτιμήσεις και οι μέτοχοί τους να καρπωθούν σημαντικά οφέλη.

  • Πιο συγκεκριμένα, η ΔΕΗ ξεκίνησε την παρουσίαση των στόχων της για την επόμενη τριετία στις 16 Δεκεμβρίου 2019. Φυσικά, η διοίκηση της ΔΕΗ από τότε έχει προχωρήσει σε αρκετές αναθεωρήσεις των επιχειρηματικών της σχεδίων, κυρίως προς την ανοδική πλευρά, με τον στόχο του 1 δισ. λειτουργικής κερδοφορίας (τον είχε θέσει το 20219) να επιτυγχάνεται αρκετά νωρίτερα. Για την τιμή της μετοχής δεν έχω να πω πολλά, καθώς από το 1 ευρώ έχει βρεθεί περί τα 13,7 ευρώ τα τελευταία 5 χρόνια, ήτοι απόδοση που ξεπερνά το 1.270%!

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Titan, που πραγματοποίησε την παρουσίαση του επιχειρηματικού της σχεδίου στις 28 Σεπτεμβρίου 2023, ανακοινώνοντας τους στόχους της για την επόμενη τριετία. Μάλιστα, τα κέρδη ανά μετοχή ήρθαν αρκετά νωρίτερα του αναμενομένου, ωθώντας τη μετοχή σταθερά ανοδικά. Έτσι, από την ημέρα της παρουσίασης μέχρι και λίγες ημέρες πριν καταγράφει κέρδη που ξεπερνούν το 160%! Εντάξει, ήταν και η παράλληλη εισαγωγή στις ΗΠΑ που βοήθησε σε αυτό!

  • Επίσης, η Σαράντης πραγματοποίησε την ημέρα του επενδυτή στις 14 Μαρτίου 2024, οπότε και αποκάλυψε το επιχειρηματικό της σχέδιο όχι για τριετία, αλλά για την επόμενη πενταετία! Από τότε η τιμή της μετοχής έχει κερδίσει περί το 28%, σημειώνοντας αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά. Μάλιστα η διοίκηση στις 27 Μαρτίου 2025 θα προβεί σε τηλεδιάσκεψη για τη στρατηγική της σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG), τους βασικούς στόχους για το μέλλον, καθώς και τον οδικό χάρτη για την επίτευξη των στόχων της.

Παράλληλα, η τελευταία δήλωση του κ. Μυτιληναίου για τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του ομίλου Metlen Energy and Metals, ότι θα αγγίξουν τα 2 δισ. ευρώ το 2028, αφήνει σημαντικά περιθώρια ανόδου για τη μετοχή. Εδώ η αγορά δεν έχει κατανοήσει ακόμη το μέγεθος της αναβάθμισης, καθώς οι εκτιμήσεις του Bloomberg για τη λειτουργική κερδοφορία του ομίλου το 2027 δεν ξεπερνούσαν τα 1,35 δισ. ευρώ πριν από τη δήλωση αυτή!

  • Καταλήγοντας, η εξωστρέφεια, αλλά ακόμα περισσότερο η βελτίωση της ορατότητας των κερδών, μπορεί να προσδώσει μια τελείως διαφορετική εικόνα για την εισηγμένη εταιρεία. Φυσικά, αυτό θα βοηθήσει και την τιμή της μετοχής της εταιρείας, αφού οι επενδυτές θα τρέξουν να προεξοφλήσουν μέρος των νέων.

Τέλος, ναι, μπορεί να υπάρχει κάποιος ειδικός λόγος που οι διοικήσεις θέλουν να επικοινωνήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια, π.χ. ΑΜΚ, δυνητική διάθεση μετοχών κτλ., όμως η βελτιωμένη εικόνα της μετοχής είναι γεγονός και ο μέτοχος στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων βγαίνει σημαντικά ωφελημένος!

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΤΡΙΓΓΑΣ

Ο Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς BETA Χρηματιστηριακή – [email protected]

** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο

*** Το περιεχόμενο του άρθρου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ως συμβουλή ή πρόταση ή προτροπή ή σύσταση ή πρόσκληση για την αγορά ή πώληση οποιασδήποτε μετοχής ή επενδυτικού ή χρηματοοικονομικού προϊόντος που διαπραγματεύεται σε οργανωμένη ή μη αγορά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο