Ο τίτλος ενός άρθρου της στήλης πριν από 3,5 χρόνια ήταν “Η υψηλή απόδοση συνοδεύεται από υψηλό ρίσκο ή αλλιώς… ΔΕΗ”. Αυτό όντως επαληθεύτηκε, καθώς η τιμή της μετοχής, από τα 2,55 ευρώ, έφτασε σήμερα στα 12 ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA), από 900 εκατ. ευρώ (2020), εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 2,7 δισ. ευρώ το 2027, δηλαδή CAGR 17%!
- Οι εταιρείες κοινής ωφέλειας αποτελούν αμυντικές επιλογές για ένα χαρτοφυλάκιο, καθώς σε περιόδους κρίσεων διατηρούν ένα ικανοποιητικό μέρισμα, ενώ οι μετοχές τείνουν να υπεραποδίδουν. Ταυτόχρονα, συνηθίζεται να έχουν μικρότερη μεταβλητότητα, δηλαδή χαμηλότερο beta, για τη μετοχή τους. Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά αρχίζει να έχει η ΔΕΗ έπειτα από πολλά χρόνια!
Ταυτόχρονα, οι εταιρείες κοινής ωφέλειας, με την κλασική έννοια του όρου, δεν συνηθίζεται να έχουν υψηλούς πολλαπλασιαστές, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης κερδών είναι σχετικά μικρός. Ωστόσο η ΔΕΗ, καθώς βρίσκεται ακόμη σε φάση μετασχηματισμού, εκτιμάται ότι μπορεί να φέρει διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης λειτουργικών κερδών (EBITDA), δηλαδή υψηλότερους του κλαδικού μέσου όρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο επιχειρηματικό πλάνο (16 Δεκεμβρίου 2019) της τρέχουσας διοίκησης έκανε λόγο για λειτουργικά κέρδη (EBITDA) 1 δισ. το 2024!
- Σήμερα οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 1,8 δισ. ευρώ το 2024, ενώ για το 2027 ο πήχης ανεβαίνει στα 2,7 δισ. ευρώ, δηλαδή CAGR 14%. Αυτή η εξέλιξη δίνει το περιθώριο στην αποτίμηση όχι μόνο να προσεγγίσει, αλλά και να ξεπεράσει τον κλαδικό μέσο όρο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για τη μετοχή. Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις που είχαν παρουσιαστεί για την ΑΜΚ πριν από τρία χρόνια αποδείχθηκαν συντηρητικές, καθώς έκαναν λόγο για EBITDA 1,7 δισ. ευρώ το 2026!
Με βάση τον δείκτη EV/EBITDA, η ΔΕΗ διαπραγματεύεται 5,8 φορές τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του 2025. Με βάση την τρέχουσα αποτίμηση, η ΔΕΗ διαπραγματεύεται με έκπτωση (discount) 20% έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών ομοειδών εταιρειών. Η αλήθεια είναι ότι ο πολλαπλασιαστής της ΔΕΗ “τιμωρείται” από τον αυξημένο καθαρό δανεισμό, καθώς το επενδυτικό της πλάνο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ωστόσο οι μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ αναμένεται να χαμηλώσουν τα χρηματοοικονομικά έξοδα του ομίλου.
Οι αποτιμήσεις των ομοειδών εταιρειών ξεπερνούν τις 7,3 φορές τον δείκτη EV/EBITDA για το 2025, ανάλογα τις εταιρείες που θα ενσωματώσει κανείς στο δείγμα. Οι E.ON (8,4 φορές), Endesa, EDP (7,4 φορές) και RWE (7,5 φορές) είναι μόνο μερικές εταιρείες των οποίων οι αποτιμήσεις ξεπερνούν τις 7,3 φορές τον δείκτη EV/EBITDA.
- Ταυτόχρονα, οι καθαρές ΑΠΕ (όπως η Verbund) εταιρείες διαμορφώνουν δείκτη EV/EBITDA που αγγίζει τις 10 φορές, γεγονός το οποίο δείχνει την τάση που επικρατεί παγκοσμίως παρά την υποχώρηση των τελευταίων ετών και την εκλογή Tραμπ.
Καταλήγοντας, σε ό,τι αφορά τη διακύμανση της μετοχής όπως αυτή μετριέται από τον δείκτη beta, πριν από 3 χρόνια ξεπερνούσε το 1,4, ενώ πρόσφατα έχει υποχωρήσει πέριξ του 1,1. Το beta είναι ένα μέτρο της μεταβλητότητας μιας μετοχής σε σχέση με τη συνολική αγορά (Γ.Δ.).
- Εξ ορισμού, η αγορά, όπως ο Γ.Δ., έχει beta 1 και οι μεμονωμένες μετοχές κατατάσσονται ανάλογα με το πόσο αποκλίνουν από την αγορά. Μια μετοχή που μεταβάλλεται περισσότερο από την αγορά έχει beta πάνω από 1, ενώ μια μετοχή που μεταβάλλεται λιγότερο από την αγορά έχει beta μικρότερο από 1. Οι μετοχές με beta μεγαλύτερο από 1 θεωρούνται υψηλότερου κινδύνου, αλλά ταυτόχρονα δίνουν υψηλότερες αποδόσεις.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα το τρέχον επενδυτικό πλάνο κάνει λόγο για ΑΠΕ 6,3 GW μέχρι το τέλος του 2024, ενώ το 2027 οι ΑΠΕ της ΔΕΗ εκτιμώνται στο ασύλληπτο 11,1 GW! Ειδικότερα, 5,9 GW σε φωτοβολταϊκά, 3,2 GW σε υδροηλεκτρικά και 2 GW σε αιολικά. Δηλαδή μια τελείως διαφορετική ΔΕΗ από αυτήν που ήταν το 2019! Σαφώς και αυτός είναι ο λόγος που η μετοχή, από 2,55 ευρώ, έχει βρεθεί στα 12 ευρώ, και έπεται συνέχεια! Stay tuned!
Ο Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς BETA Χρηματιστηριακή – [email protected]
** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο