Ανάπτυξη 2,7% για την οικονομία της Σιγκαπούρης στο Q1

Σιγκαπούρη

οικονομία

Η οικονομία της Σιγκαπούρης αναπτύχθηκε κατά 2,7% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2024, ο ταχύτερος ρυθμός των τελευταίων 18 μηνών, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, καθώς η κυβέρνηση δήλωσε ότι αναμένει ότι οι τομείς της μεταποίησης και του εμπορίου θα βελτιωθούν κατά τη διάρκεια του 2024.

Η ανάπτυξη ταιριάζει με μια προκαταρκτική εκτίμηση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα και ήταν ισχυρότερη από το 2,5% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters. Ήταν ο ταχύτερος ρυθμός από τότε που η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 4,1% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Ο Edward Robinson, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ομάδας οικονομικής πολιτικής στη Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης (MAS), δήλωσε μετά τα στοιχεία ότι οι τρέχουσες ρυθμίσεις νομισματικής πολιτικής ήταν κατάλληλες.

“Ο επικρατών ρυθμός ανατίμησης της ζώνης συναλλαγματικής πολιτικής είναι απαραίτητος για να διατηρηθεί μια περιοριστική επίδραση στον εισαγόμενο πληθωρισμό καθώς και στις πιέσεις του εγχώριου κόστους”, δήλωσε σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης.

«Είχαμε εκτιμήσει ότι ήταν επαρκής για να διασφαλιστεί η μεσοπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών στην οικονομία».

Ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,1% τον Απρίλιο, ισοφαρίζοντας τον ρυθμό του Μαρτίου.

Το βασικό επιτόκιο αναμένεται να μετριαστεί σταδιακά πριν από μια πιο διακριτή υποχώρηση το τέταρτο τρίμηνο, ανέφεραν το MAS και το υπουργείο Εμπορίου. Τόσο ο πυρήνας όσο και ο μετρούμενος πληθωρισμός αναμενόταν να κυμανθούν κατά μέσο όρο μεταξύ 2,5% και 3,5% φέτος. Η κεντρική τράπεζα άφησε αμετάβλητες τις ρυθμίσεις νομισματικής πολιτικής κατά την επανεξέταση της πολιτικής τον Απρίλιο. Η επόμενη αναθεώρηση πολιτικής αναμένεται τον Ιούλιο.

Η οικονομολόγος της OCBC, Selena Ling, δήλωσε ότι η πολιτική MAS πιθανότατα θα παραμείνει αμετάβλητη για το υπόλοιπο του έτους. «Εξακολουθούν να περιμένουν τη χαλάρωση του δομικού πληθωρισμού το τέταρτο τρίμηνο», είπε.

Ενώ ο πληθωρισμός έχει μειωθεί από το ανώτατο όριο του 5,5% στις αρχές του 2023, παραμένει επίμονος εν μέσω επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης και είχε φτάσει σε υψηλό επτά μηνών τον Φεβρουάριο.

Σε τριμηνιαία εποχικά προσαρμοσμένη βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση.

Αλλαγή ηγεσίας

Το υπουργείο Εμπορίου, το οποίο διατήρησε την πρόβλεψή του για την αύξηση του ΑΕΠ για το 2024 στο 1,0% έως 3,0, δήλωσε ότι οι τομείς της μεταποίησης και του εμπορίου αναμένεται να δουν σταδιακή ανάκαμψη κατά τη διάρκεια του έτους.

Ο Ling της OCBC δήλωσε ότι τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου έδειξαν ότι η οικονομία ήταν σε καλό δρόμο για το ΑΕΠ ολόκληρου του έτους να διαμορφωθεί “ελαφρώς πάνω από τη λαβή του 2%”.

Οι εξαγωγές εκτός καυσίμων για την οικονομία που εξαρτάται από το εμπόριο μειώνονται, με ετήσια συρρίκνωση 9,3% τον Απρίλιο και συρρίκνωση 20,8% τον Μάρτιο.

Η Enterprise Singapore δήλωσε την Πέμπτη ότι η πρόβλεψή της για το έτος ήταν οι εξαγωγές εκτός πετρελαίου να είναι στο +4,0% έως +6,0%.

Το υπουργείο Εμπορίου είδε ορισμένους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των γεωπολιτικών εντάσεων που διαταράσσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις αγορές εμπορευμάτων, τις σφιχτές παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές συνθήκες και την αστάθεια των αναδυόμενων αγορών, καθώς οι κύκλοι πολιτικής απέκλιναν από τις προηγμένες οικονομίες.

Ο ασιατικός οικονομικός κόμβος μόλις είχε την πρώτη αλλαγή ηγεσίας του εδώ και δύο δεκαετίες, με τον Lawrence Wong να αναλαμβάνει πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα. Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Wong είπε ότι αναλαμβάνει σε μια δύσκολη στιγμή παγκοσμίως. Ως ανοικτή οικονομία, τα μέσα διαβίωσής μας θα πληγούν όταν σπάσει η πολυμέρεια», είπε.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο