Ανάπτυξη 5,7% για την τουρκική οικονομία στο πρώτο τρίμηνο

πληθωρισμού

οικονομία ανάπτυξη

Η οικονομία της Τουρκίας αναπτύχθηκε κατά 5,7% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τις προσδοκίες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία την Παρασκευή, σημειώνοντας ισχυρή ανάπτυξη καθώς η εγχώρια ζήτηση ενίσχυσε την οικονομία.

Σε δημοσκόπηση του Reuters, η οικονομία προβλεπόταν να έχει αναπτυχθεί κατά 5,7% το πρώτο τρίμηνο. Η δημοσκόπηση προέβλεπε ανάπτυξη 3,15% το 2024 συνολικά.

Η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί κατά το υπόλοιπο του έτους, καθώς η επιθετική νομισματική σύσφιξη της κεντρικής τράπεζας ενόψει του αυξανόμενου πληθωρισμού ασκεί αντίκτυπο.

Η οικονομία της Τουρκίας αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 4,5% το 2023 και 4% το πρώτο τρίμηνο του ίδιου έτους, παρά την επιβράδυνση των κύριων εμπορικών εταίρων και τους καταστροφικούς σεισμούς τον Φεβρουάριο.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο πολιτικής της συνολικά κατά 4. 150 μονάδες βάσης σε έναν κύκλο σύσφιξης από τον περασμένο Ιούνιο, τον τελευταίο στο 50% τον Μάρτιο, επικαλούμενη επιδείνωση των προοπτικών για τον πληθωρισμό. Έκτοτε διατήρησε σταθερό το επιτόκιο αναφοράς και δεσμεύτηκε να δράσει εάν επιδεινωθούν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό.

Οι οικονομολόγοι έχουν πει ότι η ετήσια αύξηση του κατώτατου μισθού και η επίσπευση των αγορών από τα νοικοκυριά με την προσδοκία υψηλότερου πληθωρισμού στο μέλλον οδήγησαν σε ισχυρή ανάπτυξη πριν από τις τοπικές εκλογές στις 31 Μαρτίου.

Ακόμη και με αυστηρότερες νομισματικές συνθήκες, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) του πρώτου τριμήνου αυξήθηκε κατά 2,4% από το προηγούμενο τρίμηνο σε εποχικά και ημερολογιακά προσαρμοσμένη βάση, σύμφωνα με στοιχεία του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου.

Το 1ο τρίμηνο η συνολική προστιθέμενη αξία αυξήθηκε κατά 11,1% στις κατασκευές και κατά 5,5% στις πληροφορίες και τις επικοινωνίες. Η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών μονίμων κατοίκων αυξήθηκε κατά 7,3%. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4% και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 3,1% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο