Ανάρπαστο στις αγορές το νέο 30ετές ομόλογο – Πάνω από €32 δισ. οι προσφορές

Ανάρπαστο στις αγορές το νέο 30ετές ομόλογο – Πάνω από €32 δισ. οι προσφορές

Ελευθερία Κούρταλη@capital.gr

“Εκρητική” είναι η ζήτηση για το νέο 30ετές ομόλογο,  καθώς μόλις το πρώτο δίωρο οι προσφορές ξεπέρασαν τα 32 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο υποχώρησε κατά 5 μονάδες βάσης.

Αυτός είναι ο δεύτερος τίτλος τέτοιας διάρκειας που έχει εκδοθεί από το 2021, και  αποτελεί τη δεύτερη “μεγάλη” έξοδο της Ελλάδας στις αγορές για φέτος έπειτα από το 10ετές που εκδόθηκε τον Ιανουάριο, ενώ ακολούθησαν πολλές επανεκδόσεις υφιστάμενων τίτλων μέσω δημοπρασίας και οι οποίες θα συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια του 2024.

Το αρχικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο mid swap (που ήταν στις 255 μ.β όταν δόθηκε το guidance) +175 μ.β. δηλαδή στο 4,3% περίπου, και στις συνέχεια υποχώρησε στο mid swap +170 μ.β, δηλαδη κοντά στο 4,25% Την όλη διαδικασία της κοινοπρακτικής έκδοσης έχουν αναλάβει να “τρέξουν” οι BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe, JP Morgan και Τράπεζα Πειραιώς.

Ο τίτλος έχει ημερομηνία λήξης στις 15 Ιουνίου 2054, ενώ στόχο είναι η άντληση 2-3 δισ. ευρώ – ανάλογα με το πώς θα κινηθούν οι προσφορές – και το επιτόκιο αναμένεται να διαμορφωθεί πάνω από το 4%.

Η αναβάθμιση – έκπληξη των προοπτικών της Ελλάδας σε θετικές ήταν αυτό που ώθησε τον ΟΔΔΗΧ να… πατήσει το κουμπί της εξόδου. Παράλληλα, σημαντική στήριξη σε ό,τι αφορά την επενδυτική ζήτηση προσφέρουν και άλλες θετικές εξελίξεις όπως η υπεραπόδοση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2023 σε σχέση με την εκτίμηση του προϋπολογισμού, οι πολύ χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας καθώς και τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα των 35,2 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως πριν τη σημερινή έκδοση είχε ήδη καλυφθεί το 52% της εκδοτικής δραστηριότητας του 2024, δηλαδή είχαν αντληθεί περίπου 5,2 δισ. ευρώ από τα συνολικά 10 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος για φέτος, με τα 4 δισ. ευρώ να αφορούν το νέο 10ετές του Ιανουαρίου.

Ένας 30ετής τίτλος θα βοηθήσει στο κτίσιμο της ελληνικής καμπύλης αποδόσεων και θα της δώσει βάθος, κάτι που “επιβάλλεται” έπειτα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Η αβεβαιότητα που αναμένεται ενόψει των ευρωεκλογών του καλοκαιριού καθώς και των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, σε συνδυασμό με τον “άγνωστο Χ” που είναι το πώς θα εξελιχθούν τα γεωπολιτικά στη Μέση Ανατολή, ήταν αυτά που ώθησαν τον ΟΔΔΗΧ να βγει τώρα και όχι αργότερα στις αγορές.

Ελευθερία Κούρταλη@capital.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο