Ανασκόπηση της εβδομάδας που ολοκληρώθηκε στις αγορές

  επιτοκίων

  Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχασαν έδαφος στην αρχή της εβδομάδας εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων των ΗΠΑ, αλλά τα τελευταία στατιστικά στοιχεία των ΗΠΑ, ιδίως ο δείκτης Core PCE, φαίνεται να δημιουργούν προσδοκίες και να επιτρέπουν στους κύριους δείκτες να κερδίσουν λίγο έδαφος. Η μεταβλητότητα έχει αυξηθεί απότομα και οι αγορές είναι πιθανό να συνεχίσουν να κινούνται με μεταβλητότητα σύμφωνα με τις μακροοικονομικές ανακοινώσεις.

  επιτοκίων επιτοκίων

  Κερδισμένοι και χαμένοι της εβδομάδας

  Κερδισμένοι

  The Gap (+31%), Abercrombie & Fitch (+15%): Και οι δύο λιανοπωλητές των ΗΠΑ επωφελούνται από την ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών. Ανακοίνωσαν ισχυρά, καλύτερα από τα αναμενόμενα τριμηνιαία αποτελέσματα και αύξησαν τις προβλέψεις τους για το σύνολο του έτους στη διαδικασία. Οι μετοχές της Abercrombie έχουν αυξηθεί περισσότερο από 100% από την αρχή του έτους.

  Chewy (+27%): Η Chewy τα πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο. Ο ειδικός προμηθειών κατοικίδιων ζώων ανακοίνωσε τριμηνιαίες πωλήσεις ύψους 2,88 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξημένες κατά 3%, και σημαντικά βελτιωμένα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή, και τα δύο ενισχυμένα από τις πωλήσεις ρεκόρ από το συνδρομητικό πρόγραμμα Autoship. Ο Όμιλος αύξησε την ετήσια καθοδήγησή του και ανακοίνωσε επαναγορά μετοχών ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

  Burlington Stores (+17%): Ο λιανοπωλητής χαμηλών τιμών επωφελείται από την ισχυρή ζήτηση και τις προσπάθειές του για μείωση του κόστους. Για το πρώτο τρίμηνο, ανέφερε αύξηση πωλήσεων 11%, προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή κατά 68% και μικτό περιθώριο κέρδους πάνω από τις προσδοκίες. Ως εκ τούτου, ο Όμιλος αύξησε τις προβλέψεις του για το περιθώριο κέρδους και τα κέρδη ανά μετοχή για το επόμενο τρίμηνο και για ολόκληρο το έτος.

  Dick’s αθλητικά είδη (+16%): Ο ειδικός αθλητικών ειδών ξεπέρασε τις προσδοκίες. Ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 6,2%, λόγω του υψηλότερου όγκου συναλλαγών και των μέσων πωλήσεων εισιτηρίων. Αρκετοί αναλυτές, συμπεριλαμβανομένων των Morgan Stanley και BofA, έχουν αυξήσει την τιμή-στόχο τους για τη μετοχή, καθώς έχει αναθεωρήσει τις ετήσιες προοπτικές της προς τα πάνω. Η τιμή της μετοχής έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 52% από την αρχή του έτους.

  Marathon Oil (+12%): Συνεχίζεται η δραστηριότητα συγχωνεύσεων στον πετρελαϊκό τομέα. Η αμερικανική εταιρεία Marathon Oil αποδέχθηκε προσφορά εξαγοράς 22,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη μεγάλη ConoCoPhillips. Η τελευταία είναι στην ευχάριστη θέση να προσθέσει συμπληρωματικές ζώνες στο χερσαίο χαρτοφυλάκιό της.

  Χαμένοι

  UiPath (-37%): Η αμερικανική εταιρεία λογισμικού αυτοματισμού ανέφερε τριμηνιαίες πωλήσεις αυξημένες κατά 16%, αλλά έχασε τη συναίνεση. Αποκάλυψε επίσης χαμηλότερες από τις αναμενόμενες προοπτικές για ολόκληρο το έτος. Οι επενδυτές ανησυχούν για τις μακροοικονομικές πιέσεις στον όμιλο, τα προβλήματα εκτέλεσης σε μεγάλα συμβόλαια και την παραίτηση του CEO, ο οποίος κατέχει αυτή τη θέση από τον Φεβρουάριο. Αρκετοί αναλυτές έχουν αναθεωρήσει τις συστάσεις τους για τη μετοχή, η οποία έχει χάσει 50% από την αρχή του έτους.

  Nutanix (-26%): Η ομάδα cloud computing των επιχειρήσεων δεν απογοήτευσε. Για το τρίμηνο που μόλις έληξε, ανέφερε αύξηση 17% στα έσοδα, καθώς και απότομη αύξηση του λειτουργικού περιθωρίου, των λειτουργικών κερδών και των ελεύθερων ταμειακών ροών. Αλλά οι προοπτικές της για το επόμενο τρίμηνο και το έτος είναι απογοητευτικές. Η αγορά εκφράζει επίσης τη λύπη της για το γεγονός ότι οι κύκλοι πωλήσεων γίνονται μεγαλύτεροι, μια τάση που πρόκειται να συνεχιστεί, και την απουσία προβλέψεων για το 2025.

  Salesforce (-20%): Ο γίγαντας λογισμικού CRM απογοητεύει. Ανακοίνωσε χαμηλότερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις για το τελευταίο τρίμηνο και έκανε δειλές προβλέψεις για το τρέχον τρίμηνο, παρουσιάζοντας την ασθενέστερη ανάπτυξη στην ιστορία της. Και οι λύσεις τεχνητής νοημοσύνης δεν έχουν ακόμη αποδείξει την αξία τους. Η αγορά φοβάται ότι τα υψηλά επιτόκια και οι ανταγωνιστικές προσφορές AI θα τιμωρήσουν τον Όμιλο μακροπρόθεσμα.

  American Airlines (-18%): Η αεροπορική εταιρεία μείωσε απότομα την καθοδήγησή της για τα κέρδη για το τρέχον τρίμηνο, εκφράζοντας τη λύπη της για την αδύναμη τιμολογιακή της δύναμη. Ο όμιλος προσπάθησε να απομακρυνθεί από τα επαγγελματικά ταξίδια για να αυξήσει το μερίδιο αγοράς του σε άλλες αγορές, αλλά αυτή η στρατηγική δεν φαίνεται να αποδίδει καρπούς, σύμφωνα με τον αναλυτή Jefferies, ο οποίος υποβάθμισε τη σύστασή του. Στο ίδιο πνεύμα, άλλοι αναλυτές έχουν υποβαθμίσει τις συστάσεις τους για τη μετοχή.

  Draftkings (-15%), Flutter (-7%), Entain (-5%): Ένα πλήγμα για τους παίκτες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων στο διαδίκτυο: η πολιτεία του Ιλινόις των ΗΠΑ ανακοίνωσε αύξηση των φόρων στα αθλητικά στοιχήματα. Ο φορολογικός συντελεστής, αρχικά 15%, θα είναι προοδευτικός και μπορεί να αυξηθεί στο 40% ανάλογα με τα προσαρμοσμένα ετήσια ακαθάριστα έσοδα. Η ιρλανδική εταιρεία Flutter ολοκλήρωσε τη μεταφορά της κύριας εισαγωγής της στις ΗΠΑ και ανακοίνωσε την παραίτηση του CFO της, ενώ η αμερικανική εταιρεία Draftkings εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς της Simplebet.

  επιτοκίων

  Εμπορεύματα

  Ενέργεια: Η διάθεση στις αγορές πετρελαίου δεν είναι ακριβώς ρόδινη, καθώς συνεχίζουν να γεννιούνται για διάφορους λόγους. Πρώτον, υπάρχει αυτή η ενοχλητική νομισματική πολιτική της Fed, η οποία μπορεί να μην αποδειχθεί τόσο επιεικής όσο ήλπιζε η χρηματοπιστωτική κοινότητα. Δεύτερον, ήταν η τελευταία έκθεση της Υπηρεσίας Ενέργειας των ΗΠΑ σχετικά με τα εβδομαδιαία αποθέματα που επιβάρυνε την τάση. Αν και τα αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 4,6 εκατομμύρια βαρέλια, τα αποθέματα διυλισμένων προϊόντων αυξήθηκαν αρκετά σημαντικά. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η διακίνηση των διυλιστηρίων αυξάνεται όσο πλησιάζει η θερινή περίοδος, όταν η κατανάλωση καυσίμων είναι υψηλότερη. Θα μπορέσει η αγορά να βασιστεί στον ΟΠΕΚ+ για να του δώσει ώθηση στην αγορά; Η απάντηση είναι αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς το διευρυμένο καρτέλ πραγματοποιεί σύνοδο κορυφής πολιτικής. Οι ειδικοί αναμένουν ότι ο ΟΠΕΚ+ θα ανανεώσει πλήρως τις ποσοστώσεις παραγωγής του μέχρι το τέλος του έτους.

  Μέταλλα: Ο χαλκός συνεχίζει την πτώση του στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, διαπραγματευόμενος όχι μακριά από τη γραμμή των 10.000 δολαρίων για την τιμή μετρητών του. Η άνοδος του δολαρίου, η υποχώρηση των κερδοσκοπικών αγοραστικών θέσεων και, κυρίως, τα τελευταία μικτά στοιχεία από την Κίνα (ο κινεζικός μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε κάτω από τις 50 μονάδες τον Μάιο, τα αποθέματα χαλκού αυξήθηκαν στη Σαγκάη κ.λπ.) προκαλούν την επιστροφή των τιμών στα μέσα επίπεδα. Ο χρυσός, από την πλευρά του, βαδίζει στο νερό γύρω στα 2345 δολάρια ΗΠΑ.

  Γεωργικά προϊόντα: ο καφές και το κακάο εφάπτονται στον τομέα των μαλακών εμπορευμάτων, σημειώνοντας αύξηση περίπου 10% σε 5 ημέρες. Στα σιτηρά, το σιτάρι είναι και πάλι σε καλό δρόμο στο Σικάγο στα 684 σεντς ανά μπούσελ.

  επιτοκίων

  Μακροοικονομικά

  Ατμόσφαιρα: Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν. Έπρεπε να περιμένουμε μέχρι την Παρασκευή και τη δημοσίευση του δείκτη PCE Core για να έχουμε κάτι ουσιαστικό για να βυθίσουμε τα δόντια μας. Αυτή η μέτρηση του πληθωρισμού των ΗΠΑ καθησύχασε τη χρηματοπιστωτική κοινότητα στο βαθμό που βγήκε σύμφωνη με τις προσδοκίες, δηλαδή +0,2% με μηνιαίο ρυθμό και +2,8% με ετήσιο ρυθμό. Οι προσωπικές δαπάνες στις ΗΠΑ συνεχίζουν να μειώνονται, ένα σημάδι ότι η οικονομία επιβραδύνεται κάπως. Και ως υπενθύμιση ότι, στο τρέχον πλαίσιο, τα κακά νέα είναι καλά νέα, δεν χρειάστηκαν πολλά για να στείλουν τις αποδόσεις των ομολόγων σε δίνη. Ως αποτέλεσμα, το αμερικανικό 10ετές βρίσκεται ξανά σε τροχιά 4,51%, ενώ το αντίστοιχο ευρωπαϊκό βρίσκεται στο 2,66%. Μέχρι τώρα καλά.

  Ωστόσο, θα είμαστε σε επιφυλακή για ένα πιθανό σημείο καμπής όταν οι φόβοι για τον πληθωρισμό δώσουν τη θέση τους στους φόβους για ύφεση, με συνέπεια χαμηλότερες προβλέψεις κερδών. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία, και προς το παρόν, ας μην αρνηθούμε στους εαυτούς μας την ευχαρίστηση να δούμε τις αγορές σταθερού εισοδήματος να χαλαρώνουν λίγο.

  Crypto: Μετά την ανάκαμψη κατά 11% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η τιμή του bitcoin (BTC) έχει σταθεροποιηθεί από τη Δευτέρα σε περίπου 68. 500 δολάρια, αυξημένη κατά 0,4%. Έτσι, το BTC παραμένει σε απόσταση βολής από το υψηλό όλων των εποχών των 73. 800 που έφτασε τον περασμένο Μάρτιο. Το ίδιο ισχύει και για το ether (ETH), που αυξήθηκε κατά 0,12% την ίδια περίοδο, μετά την άνοδο 24% της περασμένης εβδομάδας στον απόηχο του πράσινου φωτός της SEC για την αγορά ETF Ethereum Spot. Αν και αυτά τα ETF δεν είναι ακόμη ανοιχτά για διαπραγμάτευση στις ΗΠΑ, πολλά έχουν τοποθετηθεί μπροστά από την καμπύλη, περιμένοντας να δουν αν το φρέσκο χρήμα της Wall Street θα εισχωρήσει ή όχι σε αυτά τα χρηματιστηριακά προϊόντα.

  Πολλοί ελπίζουν ότι το ίδιο σενάριο με τα Bitcoin Spot ETFs στην αρχή του έτους, το οποίο βοήθησε το BTC να σπάσει τα προηγούμενα υψηλά όλων των εποχών, θα επαναληφθεί για το ether αυτή τη φορά. Γενικότερα, η αγορά κρυπτονομισμάτων στο σύνολό της παραμένει σε ισορροπία αυτή την εβδομάδα, με τη συνολική αποτίμηση των κρυπτοστοιχείων να παραμένει κολλημένη στο όριο των 2490 δισεκατομμυρίων δολαρίων αυτή την εβδομάδα.

  επιτοκίων

  Η ΕΚΤ στο επίκεντρο

  Η απόφαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ στις 6 Ιουνίου θα βρεθεί στο επίκεντρο. Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά ένα τέταρτο της μονάδας. Αυτό έχει ήδη θεωρηθεί δεδομένο, αλλά οι παρατηρητές θα είναι σε επιφυλακή για σχόλια σχετικά με την επόμενη κίνηση. Μεταξύ των άλλων στατιστικών στοιχείων της εβδομάδας, τα μηνιαία στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ είναι πιθανό να ξεχωρίσουν την Παρασκευή. Το ημερολόγιο των εταιρικών αποτελεσμάτων αρχίζει να εξαντλείται. Ωστόσο, οι λιανοπωλητές μόδας όπως η Fast Retail της Ιαπωνίας, η Inditex της Ισπανίας και η Lululemon είναι όλοι στην ημερήσια διάταξη. Οι HP Entreprises, Dollar Tree και Meituan θα είναι επίσης παρούσες.

  πηγή:www.marketscreener.com

  Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
  Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο