Ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε στις αγορές

επενδυτές

επενδυτές

Οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές έρχονται από τέσσερις συνεχόμενους μήνες κερδών. Ο Φεβρουάριος, ο οποίος στατιστικά δεν είναι ένας σπουδαίος χρηματιστηριακός μήνας, δεν ανταποκρίθηκε στη φήμη του. Οι επενδυτές παραμένουν υπνωτισμένοι από τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης και καθησυχάζονται από τα εταιρικά κέρδη και την ανθεκτικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ. Η Christine (Lagarde) και ο Jerome (Powell) θα επιστρέψουν την επόμενη εβδομάδα, αλλά οι κεντρικές τράπεζες δεν φοβίζουν πλέον τους επενδυτές.

επενδυτές επενδυτές

Κερδισμένοι και χαμένοι της εβδομάδας που πέρασε

Κερδισμένοι

Microstrategy (+50%): Η Microstrategy επωφελείται από την πρόσφατη άνοδο του Bitcoin, το οποίο πλησιάζει τα υψηλά όλων των εποχών. Ο Αμερικανός ειδικός στο λογισμικό ανάλυσης επιχειρήσεων κατέχει περισσότερα από 190.000 Bitcoins, τα οποία απέκτησε σε περίπου 31.000 δολάρια, το ήμισυ της τρέχουσας τιμής.

Coinbase Global (+23%): Η πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων επωφελείται από τη θεαματική ανάκαμψη του Bitcoin αυτή την εβδομάδα. Η βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων κέρδισε περίπου 20% για να ξεπεράσει το όριο των 60.000 δολαρίων. Η άνοδος οφείλεται στην έγκριση των ETF Spot από την SEC τον περασμένο μήνα και στη σχετική νέα εισροή σε αυτά τα κεφάλαια. Η ομόλογός της, Robinhood Markets, κέρδισε 13% κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Duolingo (32%). Οι μετοχές αυξήθηκαν καθώς η εταιρεία παρείχε μια καλύτερη από την αναμενόμενη πρόβλεψη εσόδων για το 2024, επικαλούμενη τη στροφή προς την ηλεκτρονική μάθηση και την ενσωμάτωση AI στην πλατφόρμα της. Η εισαγωγή από την εταιρεία μιας νέας συνδρομητικής βαθμίδας με γενετική τεχνητή νοημοσύνη (GenAI) και η σημαντική αύξηση των συνδρομητών επί πληρωμή και των ενεργών χρηστών συνέβαλαν στη θετική προοπτική.

Direct Line Insurance (+25%): Αυτή την εβδομάδα, η βρετανική ασφαλιστική έλαβε προσφορά εξαγοράς ύψους 3,1 δισ. λιρών από τη βελγική ομόλογό της Ageas, που αντιπροσωπεύει premium 43% επί της τιμής κλεισίματος του ομίλου την προηγούμενη ημέρα. Η Direct Line απέρριψε την προσφορά, πιστεύοντας ότι υποτίμησε την εταιρεία και είδε την τιμή της μετοχής της να εκτινάσσεται στα ύψη.

Dell Technologies (+32%): Η εταιρεία πληροφορικής έκλεισε την εβδομάδα σε υψηλό επίπεδο με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν κατά 22% το τελευταίο τρίμηνο, ενώ τα έσοδα μειώθηκαν κατά 11%. Η πραγματική κινητήρια δύναμη πίσω από αυτό το κύμα; Η ανακάλυψή της στους διακομιστές AI, με τις παραγγελίες να αυξάνονται κατά 40% και το ανεκτέλεστο υπόλοιπο να ξεπερνά τα 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Για να ολοκληρώσει την εικόνα, η Dell Technologies επιβαρύνει τους μετόχους της με αύξηση 20% στο ετήσιο μέρισμα της, ωθώντας τις μετοχές της σε νέα ύψη.

Rolls Royce (+6%): Ο Βρετανός κατασκευαστής κινητήρων αεροσκαφών (όχι αυτοκινήτων) ανακοίνωσε καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα ολόκληρου του έτους, συμπεριλαμβανομένου του διπλασιασμού των ετήσιων κερδών, των ταμειακών ροών ρεκόρ και των ισχυρών επιδόσεων στο τμήμα πολιτικής αεροδιαστημικής. Ο Όμιλος επωφελήθηκε ιδιαίτερα από το πρόγραμμα μείωσης του κόστους και τις σταθερές πωλήσεις ανταλλακτικών και υπηρεσιών. Έδωσε επίσης ενθαρρυντικές προβλέψεις για το τρέχον έτος, ενισχυμένες από την ισχυρή ζήτηση στο τμήμα άμυνας και την ανάκαμψη των εμπορικών αεροπορικών ταξιδιών.

Χαμένοι

Snowflake (-18%): Ο γίγαντας της ανάλυσης δεδομένων cloud καθησύχασε το ηθικό των επενδυτών ανακοινώνοντας την αιφνιδιαστική αποχώρηση του επί μακρόν διευθύνοντος συμβούλου του Frank Slootman και αποκαλύπτοντας δειλές, κατώτερες των προσδοκιών προβλέψεις για το επόμενο τρίμηνο και ολόκληρο το έτος. Προβλέπει πωλήσεις μεταξύ 745 και 750 εκατομμυρίων δολαρίων για το τρίμηνο και 3,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ολόκληρο το έτος. Οι αναλυτές φοβούνται σοβαρή επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Xcel Energy (-16%): Η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας αντιμετωπίζει μια δύσκολη εβδομάδα, μετά από νομικές επιπλοκές. Έλαβε μια επιστολή από ένα δικηγορικό γραφείο που την ενημέρωνε για πιθανή ευθύνη στην τεράστια πυρκαγιά Smokehouse Creek στο Τέξας, η οποία κατέστρεψε μια περιοχή μεγαλύτερη από την πολιτεία του Ρόουντ Άιλαντ. Ταυτόχρονα, ο Xcel αντιμετωπίζει νομικές ενέργειες στο Κολοράντο σε σχέση με την πυρκαγιά Marshall του Δεκεμβρίου 2021, την πιο δαπανηρή πυρκαγιά στην ιστορία της πολιτείας, η οποία στοίχισε δύο ζωές και κατέστρεψε σχεδόν 1.100 σπίτια.

Reckitt Benckiser (-12%): Ο βρετανικός γίγαντας προϊόντων υγιεινής και οικιακής χρήσης απογοήτευσε τους επενδυτές. Για το περασμένο έτος, ανέφερε χαμηλότερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις και πτώση 22% στα κέρδη, υπό το βάρος της πτώσης 7% των πωλήσεων το τελευταίο τρίμηνο του έτους και των υπερβολικών εμπορικών εξόδων στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, ο Όμιλος προσπάθησε να κρατήσει ευχαριστημένους τους επενδυτές εκφράζοντας εμπιστοσύνη για το οικονομικό έτος 2024 και υποσχόμενος υψηλότερη απόδοση στους μετόχους.

UnitedHealth (-9%): Ο αμερικανικός γίγαντας της υγειονομικής περίθαλψης υφίσταται διόρθωση μετά την ανακοίνωση αντιμονοπωλιακής έρευνας από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Η UnitedHealth, η οποία πρόσφατα επέκτεινε το αποτύπωμά της μέσω της εξαγοράς ομάδων ιατρών, βρίσκεται τώρα υπό έλεγχο για τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό και τους ασθενείς.

Η εταιρεία Chemours (-32%) Η χημική εταιρεία, απόσχιση της Dupont, είδε τη μετοχή της να πέφτει κατά 39% στις συναλλαγές πριν από την αγορά, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε σημαντικές αλλαγές στην ηγεσία της, με την Denise Dignam να αναλαμβάνει ως προσωρινός διευθύνων σύμβουλος και τον Matt Abbott ως προσωρινός CFO. Ο σημερινός CEO, Mark Newman, μαζί με τον CFO Jonathan Lock και την αντιπρόεδρο και Chief Accounting Officer Camela Wisel, έχουν τεθεί σε διοικητική άδεια. Η εταιρεία καθυστέρησε επίσης τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων της λόγω ανησυχιών σχετικά με την ακρίβεια των οικονομικών αναφορών της, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 28 Φεβρουαρίου.

επενδυτές

Εμπορεύματα

Ενέργεια: Οι εντάσεις συνεχίζονται αμείωτες στη Μέση Ανατολή, στηρίζοντας τις τιμές του πετρελαίου. Η διέλευση της Ερυθράς Θάλασσας παραμένει αβέβαιη λόγω της απειλής από τους Χούτι της Υεμένης, ενώ στη Γάζα, ο βαρύς φόρος αίματος που πληρώνουν οι Παλαιστίνιοι πολίτες περιπλέκει σημαντικά τις διαπραγματεύσεις για πιθανή κατάπαυση του πυρός. Το πετρέλαιο παραμένει κλειδωμένο σε ένα στενό εύρος τιμών, απόδειξη ότι οι χρηματοδότες κινούνται μεταξύ των προοπτικών μείωσης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας και της δυναμικής της ζήτησης πετρελαίου, ιδιαίτερα στην Κίνα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα εβδομαδιαία αποθέματα αυξήθηκαν και πάλι, κατά περίπου 4 εκατομμύρια βαρέλια. Όσον αφορά τις τιμές, το αργό αυξήθηκε κατά περίπου 2% αυτή την εβδομάδα, με το Brent και το WTI να διαπραγματεύονται στα USD83 και USD79 αντίστοιχα.

Μέταλλα: Οι τιμές των βιομηχανικών μετάλλων κινήθηκαν πάνω-κάτω αυτή την εβδομάδα. Τα τελευταία κινεζικά οικονομικά στοιχεία για τον μεταποιητικό τομέα της χώρας δεν παρείχαν πρόσθετη ορατότητα στη ζήτηση για μέταλλα, καθώς ο επίσημος δείκτης PMI μεταποίησης παρέμεινε σε έδαφος συρρίκνωσης (49,1 μονάδες), ενώ αυτός που συνέταξε η Caixin παρέμεινε σε προοδευτικό έδαφος, στις 50,9 μονάδες. Ο χαλκός διαπραγματεύεται περίπου στα 8400 δολάρια ΗΠΑ στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου. Στα πολύτιμα μέταλλα, ο χρυσός ανέκαμψε στα 2055 δολάρια, επωφελούμενος από την υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων.

Αγροτικά προϊόντα: Τα πράγματα παραμένουν τα ίδια στο Σικάγο, όπου οι τιμές των σιτηρών αγωνίζονται να ανακάμψουν, με ένα μπούσελ καλαμποκιού και σιταριού να διαπραγματεύεται στα 430 και 575 σεντς αντίστοιχα. Στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αύξησε ελαφρώς την εκτίμησή της για την παραγωγή καλαμποκιού (σε 62,3 εκατ. τόνους από 61,4), αλλά όχι για το σιτάρι, η οποία αναθεωρήθηκε προς τα κάτω (σε 125,6 εκατ. τόνους από 125,9).

επενδυτές

Μακροοικονομικά

Ποσοστά. Όσον αφορά τους δείκτες που σχετίζονται με τον πληθωρισμό, ο PCE είναι βασιλιάς. Αυτό το μέτρο του πληθωρισμού των ΗΠΑ βγήκε απόλυτα σύμφωνο με τις προσδοκίες. Σε ετήσια βάση, ο εποχικά προσαρμοσμένος πυρήνας PCE αυξήθηκε κατά +2,8%. Ενώ οι χρηματιστηριακοί δείκτες αύξησαν τα κέρδη τους μετά από αυτά τα στοιχεία, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου παρέμεινε σχεδόν σταθερή, αποδεικνύοντας ότι αυτά τα στοιχεία δεν άλλαξαν σημαντικά γραμμές. Συνεχίζει να ταλαντεύεται εντός μιας στενής ζώνης ενοποίησης μεταξύ 4,35% και 4,20%. Όπως έχουν τα πράγματα, η αγορά δεν τιμολογεί μείωση των επιτοκίων πριν από το καλοκαίρι. Στην Ευρώπη, οι προκαταρκτικοί δείκτες πληθωρισμού για τον Φεβρουάριο αποδείχθηκαν ισχυρότεροι από ό,τι αναμενόταν.

Αυτό ενίσχυσε την πεποίθηση της αγοράς ότι τίποτα δεν θα συμβεί την επόμενη εβδομάδα με την ΕΚΤ. Στην Κίνα, οι δείκτες PMI ήταν αδύναμοι στη βιομηχανία και λίγο καλύτεροι στις υπηρεσίες. Τέλος, ας κλείσουμε στην Ιαπωνία, όπου ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας αποδείχθηκε πιο επιφυλακτικός από ό,τι αναμενόταν σχετικά με την αύξηση των βασικών επιτοκίων. Το γιεν υποχώρησε σε αυτή την ανακοίνωση, η οποία θα μπορούσε να παρατείνει το status quo που έχει επικρατήσει στο αρχιπέλαγος για. . . 17 χρόνια.

Κρυπτο. Το Bitcoin έκλεισε τον Φεβρουάριο με στρατοσφαιρικό κέρδος: +43%. Θα πρέπει να πάτε πίσω στον Δεκέμβριο του 2020 για να βρείτε τέτοιες επιδόσεις για το ψηφιακό νόμισμα. Αυτή η εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από ένα νέο ρεκόρ εισροών σε Bitcoin Spot ETFs, ιδιαίτερα την Τετάρτη, με 673 εκατομμύρια δολάρια να ρέουν σε αυτά τα διαπραγματεύσιμα προϊόντα σε μία μόνο ημέρα, βοηθώντας το περιουσιακό στοιχείο να αυξηθεί κατά σχεδόν 20% από τη Δευτέρα. Το Bitcoin φλερτάρει τώρα με το όριο των 62. 000 δολαρίων. Αυτό το κύμα αισιοδοξίας στο BTC πήρε επίσης μαζί του τα μεγάλα κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του Ethereum (ETH) στο +10%, του Cardano (ADA) στο +15%, του Solana (SOL) στο +30%, ακόμη και του Dogecoin (DOGE) στο +41%. Η κερδοσκοπία έχει επιστρέψει για τα καλά στην αγορά κρυπτονομισμάτων.

επενδυτές

Η Κριστίν και ο Τζερόμ επέστρεψαν

Οι κεντρικές τράπεζες επανέρχονται σε ισχύ την επόμενη εβδομάδα. Η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια μετά τη συνεδρίασή της στις 7 Μαρτίου. Ταυτόχρονα, ο Τζερόμ Πάουελ έχει προγραμματιστεί να εμφανιστεί ενώπιον των επιτροπών του Κογκρέσου του Κογκρέσου των ΗΠΑ στις 6 και 7 Μαρτίου για να παράσχει ενημέρωση σχετικά με τη νομισματική πολιτική και τις οικονομικές προοπτικές. Τα μηνιαία στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, που παρακολουθούνται πάντα στενά, θα ολοκληρώσουν την εικόνα στις 8 Μαρτίου. Ο ρυθμός των ανακοινώσεων κερδών εξακολουθεί να επιβραδύνεται, αλλά αυτό δεν θα σταματήσει τις CrowdStrike, Costco, Oracle, Henkel, Bayer, Thales και μερικές άλλες από το να μπουν στο μικροσκόπιο της αγοράς.

πηγή:www.marketscreener.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο